• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Історики спростували 50 найпоширеніших міфів російської пропаганди проти України

    Опубликовано: 2014-09-22 12:34:09

    Цей сайт — для тих людей, які шукають надійне джерело для отримання компетентної історичної інформації, щоб сформувати свою позицію і мати можливість її обґрунтувати — говорять історики проекту «ЛІКБЕЗ».

    На проекті «ЛІКБЕЗ» спростували вже понад 50 негативних стереотипів та очевидних перекручень щодо української історії. Про це повідомив координатор проекту історик Кирило Галушко під час презентації у Львові. «Добровольчий батальйон істориків проти російських міфів», — називає учасників проекту голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович і запевняє, що така допомога дуже потрібна в інформаційній війні.

    Як розповів Кирило Галушко, більшість міфів російської пропаганди крутяться кругом таких основних тем: що Крим і «Новоросія» — ісконно російські території; що Україна — це штучне утворення, яке не має історії до 1991 року; що територія України — це подарунки або царів, або більшовицьких вождів; що українці — народ-зрадник, який під час Другої світової війни був нацистськими колаборантами, і не вніс жодного внеску у перемогу над Гітлером.

    «Звичайно, ми не можемо зупинити вал путінської пропаганди, це несумісні ресурси і масштаби. Ми не достукаємося до кожного українця, якого зазомбувало російське телебачення. Наш ресурс — для тих людей, які шукають надійне джерело, щоб мати можливість, спираючись на компетентну історичну інформацію, сформувати свою позицію і мати можливість її обґрунтувати», — розповідає Кирило Галушко.

    Як переконаний голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В'ятрович, інформаційна війна Росії з Україною почалася вже давно і почалася майже відразу після проголошення незалежності: «Безліч різних міфів пустили глибокі корені в суспільній свідомості, і ми — історики — вважаємо своїм обов'язком розповідати про факти, проводити руйнування міфів, щоб завадити використовувати історію в політичних цілях, спрямованих проти нашої держави».

    На сайті «ЛІКБЕЗ» можна знайти прості роз’яснення щодо найпоширеніших перекручень української історії. А для тих, хто хоче дізнатися більше — дано посилання на джерела.

    Над проектом працює близько 20 істориків з Інституту історії України НАНУ, Українського інституту національної пам’яті, Київського національного університету ім. Т. Шевченка, Наукового гуманітарного товариства, Інституту української археографії, Всесвітньої асоціації україністів.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.