• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В.Цимбалюк: «Невдячна справа- починати конфронтацію, коли країна в смертельній небезпеці»

    Опубликовано: 2014-09-09 11:26:04

    Днями в Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України відбулося засідання Вченої медичної ради МОЗ України. Основні питання порядку денного стосувалися обговорення проекту Концепції побудови нової національної системи охорони здоров’я  та наукового обґрунтування принципів медичного забезпечення бойових дій та антитерористичних операцій (АТО).

    Виступаючи на засіданні Вченої медичної ради МОЗ, віце – президент НАМН України, академік
    В.І. Цимбалюк гостро відреагував на виступ міністра охорони здоров’я О. Мусія.

    «Сьогодні, у своєму виступі міністр сказав: «Науки немає, наші інститути нічого не варті, академіки ніде не цитуються . Так скажіть мені, будь ласка, ви зараз зробили Вчену раду – я  подивився її. І з кого ж вона складається?  Із тих же академіків, членів – кореспондентів, які не цитуються. Так що виходить, якщо ці академіки сидять в Академії наук, то вони ні на що не здатні, а якщо ці ж академіки сидять в Міністерстві охорони здоров’я, то вони вже на все здатні.»

    Я переконаний, невдячна справа - починати конфронтацію, коли країна в смертельній небезпеці. Навпаки, потрібно об’єднуватися. І зараз зробити речі, які дадуть нам змогу перемогти. А потім почнемо з’ясовувати, хто кращий -  Академія чи Міністерство.

    Хочу зупинитися на тому, що мене хвилює зараз, і те чим я займаюся останнім часом – це медичне забезпечення учасників бойових дій.

    Що ж зробила академія, коротко:
    1. Буквально з перших днів ми зібрали так званий «академічний мільйон»  від членів академії, які передали Збройним силам. У нас є такі інститути, як наприклад , Національний інститут радіаційної медицини, який за свої кошти придбав 20 сучасних захисних комлектів, бронежилетів пятого покоління,кіларові каски, тепловізор третього покоління ( виробництва США) – загальною вартістю до 1 мільйону. І це лише один з центрів НАМН.
    Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова передав Військово-медичному клінічному центру Північного регіону МО України у м. Харкові  понад  60 коробок з найбільш потрібними антибіотиками та інфузійними розчинами, для лікування поранених в зоні АТО вояків, на суму близько 110 тис. грн..

    2.  Буквально з перших днів бойових дій в академії був створений штаб по наданню невідкладної допомоги. В кожному інституті було відпрацьовано  алгоритм дій: створено спеціалізовані бригади, в тому числі хірургічного профілю для надання невідкладної медичної допомоги постраждалим. Забезпечено цілодобове чергування висококваліфікованих фахівців. Створено необхідний запас медикаментів шовних та перев'язувальних матеріалів, кровозамінників та крові, стерильних розчинів, контрастних речовин необхідних для додаткових методів обстеження, тощо. Максимально використовуються для цього різні форми фінансування. Забезпечено  прийом постраждалих, які потребують невідкладної медичної допомоги. Окрім того, створено  дві мобільні бригади для виїзду на місце події для забезпечення надання необхідної медичної допомоги постраждалим.

    3. Наші представники постійно приймають участь у засіданні штабу міністерства та інших відомств.


    4. Підписані  угоди з усіма силовими відомствами: СБУ, МВС, прикордонниками. Зараз існує консультативна група – ми виїзджаємо по госпіталям, дивимося пацієнтів.  Наші клініки забирають на себе найскладніші випадки поранених, ми оперуємо їх, лікуємо.

    5. Академія разом з військовими відпрацювала Військову медичну доктрину України, яка подана Президенту України.

    6. Інститут психіатрії, наркології разом з іншими психіатрами України – написали відкритий лист відносно нашої військовополоненої Надії Савченко, яку хочуть примусово покласти в психіатричну лікарню.

    7. За період з квітня по серпень 2014 року  клінічними закладами НАМН України із м. Донецька, Донецької та Луганської областей було прийнято 12 637 пацієнтів. Найбільше звернень було до Інституту очних хвороб ім. Філатова (м.Одеса) – 748 пацієнтів,414 пацієнтів – Інститут ендокринної патології,  301 пацієнт – Інститут нейрохірургії.

    8. Академія медичних наук уже декілька років кричить про єдиний медичний простір. Ми вже давно пропонуємо зробити єдиний медичний простір для серецево – судинної патології. Скільки разів ми запрошували представників влади м. Києва, представників МОЗу, але на жаль, ми не бачимо зацікавленності представників міністерства. Ми готові на найвищому рівні надавати медичну допомогу. Є сподівання, що нарада, яка відбудеться днями в Адміністрації Президента буде сприяти вирішенню даного питанння.

    Моя єдина пропозиція – давайте об’єднуватися, особливо в цей важкий період, коли нам потрібно вижити, коли нам потрібно надати максимально швидко і якісно медичну допомогу постраждалим. Як нейрохірург хочу наголосити, що нейрохірургічного хворого можуть врятувати від смерті та інвалідності лише два моменти: перша допомога (спинити кровотечу та зробити антисептичну пов’язку) та дуже швидко доставити пораненого до нейрохірургічного закладу. Ми зараз втрачаємо цвіт нації. Нам потрібно терміново розвивати санітарну авіацію, яка може доставляти поранених у спеціалізовані медичні заклади країни. Можна врятувати дуже багато молодих людей з важкими травмами кінцівок, з ушкодженнями магістральних судин. І вони будуть врятовані.

    Всі наші зусилля повинні бути спрямовані на перемогу, а лаври потім поділимо.»

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.