• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Смертельний вирок хворим на гепатити від міністра О. Мусія?

    Опубликовано: 2014-09-04 10:07:02

    Відкритий лист

    Міжнародний благодійний фонд “Здоров’я українського народу” глибоко стурбований інформацією, яка з’явилась 2 вересня 2014 року у засобах масової інформації, щодо заяви міністра охорони здоров’я О.Мусія про відсутність гарантій закупівлі препаратів для лікуання вірусних гепатитів Міністерством охорони здоров’я України.

    Ми цінуємо зусилля українських фахівців різних рівнів, які спрямовано на подолання проблем, пов’язаних з вірусними гепатитами, які вже визнано причиною епідемії в Україні (адже, за даними українських епідеміологів не менше 4.000.000 людей в нашій країні живуть тільки з вірусним гепатитом С і навіть не здогадуються про це, наражаючи на небезпеку оточуючих). Так, вже існує Державна програма боротьби з гепатитами, національні стандарти лікування та виділено декілька десятків мілйонів гривень у 2013 році (32 млн. грн.). Гроші виділено державою і у цьому році (83 млн. грн.), але існує пряма загроза їх невикористання і повернення в держбюджет. При цьому, причини такої ситуації назвати об’єктивними складно – затягування початку торгів чиновниками та “бізнес-ігри” ділків-конкурентів. На це нашаровані також об’єктивні причини – військові дії у нашій країні і здешевлення гривні. Проте ситуація на сході України вкрай небезпечна, адже умови виявлення гепатитів в польових умовах не просто обмежені – вони відсутні!

    Все це призводить до катастрофічних наслідків: в Україні від вірусних гепатитів гине набагато більше людей, ніж сьогодні у зоні АТО! Так, точної цифри немає, адже статистика смертей від цього захворювання просто не ведеться у нашій державі. Проте, оцінка експертів ВООЗ дозволяє стверджувати: рахунок ведеться на десятки, а то і на сотні тисяч смертей українців від гепатиту протягом року.

    Затягування тендерних процедур та закупівель на рівні Міністерства та падіння гривні вже призвели до того, що більшість пацієнтів позбавлені можливості лікуватися державним коштом.

    Ми закликаємо міністра О. Мусія, який несе персональну відповідальність за діяльність міністерства, негайно (протягом тижня) оголосити торги щодо закупівлі препаратів для лікування вірусних гепатитів!

    Ми закликаємо громадські організації, лікарів-експертів та пацієнтів об’єднати зусилля з контролю над проведенням закупівлі препаратів вже у 2014 році!

    Ми закликаємо бізнесменів встановити чесні і етичні правила поводження на ринку!

    Ми закликаємо Кабінет Міністрів України збільшити фінансування державної програми боротьби з гепатитами хоча б до запланованого рівня!

    Президент Міжнародного благодійного фонду «Здоров’я українського народу» Сошинський Сергій

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.