• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • «УКБС-ВРУ-МВС: Інкасаторам банків треба надати право протистояти злочинцям зі зброєю»

    Опубликовано: 2014-08-21 10:06:41

    Наразі необхідно нарівні з міліцією надати право на використання зброї особам, яким вона потрібна у зв’язку зі службовою та професійною діяльністю. Зокрема, суб’єктам охоронної діяльності та інкасаторам. Про це зазначає Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз», коментуючи депутатську пропозицію про зняття з розгляду законопроекту «Про обіг зброї невійськового призначення» (р. № 0885), який вже прийнятий Парламентом за основу і має врегулювати обіг зброї, що  може перебувати у власності або користуванні громадян та юридичних осіб, порядку набуття і використання цими особами зброї, у т.ч. службової.

    Наразі, з огляду на погіршення криміногенної ситуації в країні та зростаючу кількість зухвалих нападів озброєних злочинців на установи банків та інкасаторський транспорт, що призводить до загибелі людей, потрібне рішення Парламенту, яке дозволить спецпідрозділам охорони й інкасації банків нарівні з міліцією використовувати вогнепальну зброю для рівнозначної протидії злочинцям.

    УКБС зазначає, що працівники вказаних спецпідрозділів фактично виконують функції, передбачені ст. 10 Закону України «Про міліцію». Тому надання їм прав щодо вогнепальної зброї забезпечить більш ефективних захист права власності і безпеку осіб, які здійснюють охорону, беручи до уваги значне збільшення випадків розбійних нападів на суб’єктів інкасації. Так, лише за І півріччя п.р. ДСО МВС України зафіксовано 138 розбійних нападів на банки, тоді як за увесь 2013 рік таких злочинів було скоєно 175, а за 2012 р. – 113.

    Крім того, надання права власності і використання вогнепальної зброї вищезазначеним особам разом з підрозділами правоохоронних органів, які займаються тією ж діяльністю, є справедливим. А також відповідає конституційним принципам, закріпленим у ст. 13 і ст. 42 Конституції України, згідно з якими держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності, не допускаються зловживання монопольним становищем на ринку, неправомірне обмеження конкуренції та недобросовісна конкуренція.

    Експерти УКБС зауважують, що на сьогодні МВС залишається монополістом на використання в охоронній діяльності вогнепальної зброї. Вартість послуг озброєної фізичної охорони ДСО є найвищою на ринку. Крім того, з початку поточного року вона зросла більш ніж на 30%. Тому для недопущення зростання вартості банківських продуктів для клієнтів, послуги ДСО використовуються переважно для охорони особливо важливих об’єктів банків (каси перерахунку, сховища цінностей тощо). 

    Необхідно законом надати банкам право створювати власні спецпідрозділи охорони та використовувати службову зброю, що забезпечить ефективну, адекватну та недорогу систему захисту клієнтів банків і матеріальних цінностей. Крім того, це дозволить вирішити одну з нагальних проблем, яка перешкоджає безпечному функціонуванню банківської системи.

    «УКБС неодноразово акцентував увагу ВРУ, МВС на необхідності якнайшвидшого узаконення права спецпідрозділів банків на використання зброї при перевезенні цінностей, інкасації коштів та охороні власних приміщень. Це важливо, перш за все, для посилення захисту життя працівників і відвідувачів фінустанов. А також для охорони належних клієнтам і державі матеріальних цінностей, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Цю ініціативу підтримав і Національний банк, який також звернувся до Парламенту з пропозиціями щодо доповнення законопроекту № 0885 нормами про надання права на службову зброю спецпідрозділам банків».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.