• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Відбулося слухання судової справи за позовом Універсальної товарної біржі «Контрактовий дім УМВБ» до Міненерговугілля

    Опубликовано: 2014-08-14 17:25:33

    13 серпня 2014 року в Окружному адміністративному суді міста Києва колегією суддів під головуванням судді Погрібніченка І.М. відбулося слухання судової справи за позовом Універсальної товарної біржі «Контрактовий дім УМВБ» до Міненерговугілля про визнання протиправним та скасування наказу від 20 червня 2014 року № 463 «Про результати конкурсу». Вказаним наказом Міненерговугілля переможцем конкурсу визначено Українську універсальну біржу та уповноважено її вчиняти дії, пов’язані з організацією та проведенням аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку, скрапленого газу, у тому числі спеціалізованих аукціонів з продажу скрапленого газу для потреб населення.

    Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан особисто взяв участь у судовому засіданні. Оскільки зазначена справа становить важливий суспільний інтерес, результати її розгляду зачіпають інтереси кожного громадянина та держави в цілому.

    Раніше 23.07.2014  суддею Погрібніченко І.М.  одноособово винесено ухвалу про задоволення клопотання Універсальної товарної біржі «Контрактовий дім УМВБ» про забезпечення адміністративного позову шляхом зупинення дії наказу Міненерговугілля від 20.06.2014 № 463 «Про результати конкурсу». При цьому суддя в порушення вимог процесуального законодавства не зазначив у своєму рішенні, з яких мотивів та підстав він виходив, задовольняючи це клопотання.

    У зв’язку з такими свавільними діями судді Погрібніченка І.М. Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан особисто надав пояснення в рамках даної судової справи і зазначив, що такі дії представника Феміди та Позивача спрямовані на блокування роботи Міністерства енергетики та вугільної промисловості України щодо забезпечення населення скрапленим газом. Юрій Продан наголосив, що застосування заходів забезпечення позову  дестабілізує роботу підприємств паливно-енергетичного комплексу, оскільки непроведення торгів у встановленому порядку має своїм наслідком зупинку виробництва скрапленого газу, застою вже вироблених  обсягів скрапленого газу, що містяться у власних резервуарних парках газопереробних заводів. «Найголовніше – це призведе до перебоїв у забезпеченні населення України скрапленим природним газом» - підкреслив Міністр.

    Крім того, Юрій Продан зазначив, що, за оперативною інформацією, зупинення дії наказу Міненерговугілля від 20.06.2014 № 463 «Про результати конкурсу» призвело до проведення ПрАТ «Українська міжбанківська валютна біржа» 29.07.2014 незаконного аукціону з продажу нафти та газового конденсату ПАТ «Укрнафта». Це завдало значних збитків державному бюджету України. Крім того, наслідком стало ухилення ПАТ «Укрнафта» від участі в аукціонах, які проводяться Українською універсальною біржею, що уповноважена державою на проведення таких аукціонів.

    Під час судового засідання 13 серпня 2014 року повторно було заявлено клопотання про скасування заходів забезпечення позову. Колегії суддів було повідомлено про небезпеку для суспільства застосування таких заходів, наведено чіткі аргументи та надано обґрунтовані пояснення з даного приводу. Незважаючи на це, суд відмовив у задоволенні такого клопотання, продовжив розгляд справи по суті.

    Суд не взяв до уваги наполягання представників Міненерговугілля розглянути справу у стислі строки, готовність надати усі необхідні матеріали для оперативного вирішення судового спору та відклав її розгляд на 02.09.2014. 

    У цілому, складається враження від судового засідання у справі № 826/10456/14 під головуванням судді  Погрібніченко І.М., що суддею вживаються всі необхідні дії для захисту інтересів Універсальної товарної біржі «Контрактовий дім УМВБ», потурання проведенню незаконних аукціонів з продажу скрапленого газу не уповноваженими біржами та завдання збитків державному бюджету України в умовах економічної кризи.

    Міненерговугілля буде вжито вичерпних заходів для захисту інтересів держави у судовій справі № 826/10456/14, надіслано відповідні звернення до правоохоронних органів з метою вжиття заходів щодо притягнення осіб, винних у проведенні незаконних аукціонів, до відповідальності та до органів, які уповноважені здійснювати нагляд за дотриманням суддями кваліфікаційних вимог у своїй діяльності.

     

    Довідково. Позовні вимоги Універсальної товарної біржі «Контрактовий дім УМВБ» ґрунтуються на інформації про несплату Українською універсальною біржею послуг телефонного зв’язку у розмірі 167, 33 грн. у 2008 році та несвоєчасності подання платіжних доручень головним бухгалтером у 2012 році.

    Пунктом  16 Порядку організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2011 № 1064 встановлені основні критерії визначення переможця конкурсу, а саме розмір зареєстрованого і фактично сплаченого статутного капіталу та наявність технічних можливостей та досвіду роботи з організації продажу майна строком не менше ніж шість місяців. Крім того, Порядком встановлені вимоги до заявки про участь у конкурсі. Слід відмітити, що заявка Української універсальної біржі повністю відповідає вимогам Порядку та містить інформацію про відсутність боргів по податковим та іншим платежам.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.