• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Валерия Лутковская: «Действия российской стороны грубо нарушают ряд фундаментальных прав и свобод коренного народа - крымских татар»

    Опубликовано: 2014-07-08 19:14:48

    Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська обговорила з Главою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим протиправні дії посадових осіб Російської Федерації, пов’язані із забороною в’їзду Главі Меджлісу на територію АР Крим.

    Як і в ситуації із забороною в’їзду на територію АР Крим Мустафі Джемілєву, дії посадових осіб Російської Федерації виходять за межі правового поля, а заборона на в’їзд повідомлена лише усно, без надання відповідного документу, який можливо було б оскаржити в установленому порядку.

    Крім того, Рефату Чубарову було відмовлено надати роз’яснення кримськотатарською чи українською мовою.

    Валерія Лутковська зазначила, що такі дії російської сторони грубо порушують не лише норми законодавства Російської Федерації, але й низку фундаментальних прав і свобод корінного народу, закріплених в Декларації Організації Об’єднаних Націй про права корінних народів.

    Рефат Чубаров був обраний депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, та наразі після «переформатування» парламенту Криму внаслідок окупації Криму Російською Федерацією вважається депутатом Державної Ради Республіки Крим.   Згідно з законодавством РФ депутатам не може бути заборонено в’їзд на територію, інтереси виборців якої вони представляють.

    Очевидно, що репресивні дії окупаційної влади Автономної Республіки Крим є черговим проявом етнічної дискримінації, зокрема, у зв’язку із незалежною проукраїнською політикою кримських татар. Це ще один факт грубих порушень прав людини з боку Російської Федерації стосовно громадян України на окупованій території Криму.

    Валерія Лутковська та Рефат Чубаров домовились про об’єднання зусиль у боротьбі за права кримськотатарського народу, як на національному так і міжнародному рівні.

    Нагадаємо, 29 травня 2014 року Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулась до низки високопосадовців Російської Федерації, зокрема до директора Федеральної служби безпеки РФ Олександра Бортнікова, керівника Федеральної міграційної служби РФ Костянтина Ромодановського і Міністра внутрішніх справ РФ Володимира Колокольцева, у зв’язку із забороною в’їзду на територію Криму Мустафі Джемілєву.

    «Сьогодні дії органів влади Російської Федерації відносно кримськотатарського народу, що пережив майже 70 років тому тотальну депортацію з рідних земель (з Криму до Узбецької РСР), є ні чим іншим як етнічною дискримінацією щодо більш ніж 300 тис. етносу, що проживає на території Криму», – наголосила тоді Валерія Лутковська.

    4 травня 2014 року Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулась із відкритим листом до Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації про захист прав Мустафи Джемілєва і кримськотатарського народу.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.