• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Документы об особой жестокости и жестоком обращении с заключенными в СССР обнародовали в архиве СБУ

    Опубликовано: 2014-05-19 11:15:57

    «Каратель, який стане жертвою терору» — Архів СБУ показав матеріали слідства та особисті документи працівників НКВД, що на початках були організаторами і виконавцями операцій «Великого терору», а згодом самі стали його жертвами.

    До дня пам’яті жертв політичних репресій Галузевий державний архів Служби безпеки України підготував і оприлюднив архівні матеріали про добу Великого терору 1937-1938 років.

    Як розповів заступник директора Архіву СБУ історик Володимир Бірчак, «Великим терором» називають масові арешти та розстріли людей, що відбувалися у 1937-1938 роках в Радянському Союзі. «Розпочата та керована Йосипом Сталіним хвиля репресій охопила не лише "контрреволюційний і антирадянський елемент", але й членів комуністичної партії, апарат безпеки і, звичайно, національні меншини СРСР», — зазначає Володимир Бірчак.

    Серед колекції документів є накази Наркома внутрішніх справ СРСР, інформаційні повідомлення, особисті документи, листування та фотографії репресованих.
    «Ми оприлюднюємо й матеріали слідства та особисті документи працівників НКВД, що на початках були організаторами і виконавцями операцій Великого терору, а згодом стали його жертвами», — говорить Бірчак.

    Також працівники архіву відібрали документи, що висвітлюють цинізм, жорстокість та нелюдські методи карально-репресивної системи СРСР. «Ми виявили, що особисті речі та одяг осіб, яких розстрілювали, забирали собі працівники НКВД, а згодом здавали їх до комісійних магазинів. Також ми віднайшли довідки про смерть заарештованих в тюремних лікарнях із діагнозами "черепно-мозкова травма" та "кровотеча внутрішніх органів", що свідчить про жорстокі побиття на допитах», — додає історик.

    Копії цих документів архів СБУ передасть до Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили». Вже зараз вони розміщені у відкритому онлайн доступі в Електронному архіві українського визвольного руху avr.org.ua (збірка  «Карателі та жертви — документи про "Великий терор" з Архіву СБУ»). Водночас в Інформаційно-довідковій залі та на сайті ГДА СБУ можна ознайомитися зі списком осіб, репресованих та похованих у Биківні: понад 13 000 біограм.
    Нагадаємо, що цього року відновлено вільний доступ до розсекречених у 2008—2010 роках документів колишньої радянської спецслужби — ЧК-НКВД-КҐБ, які зберігаються в Архіві СБУ. Сталий доступ до цих матеріалів повинен бути гарантований кожному на виконання Законів України та Рекомендації № R (2000) 13 Комітету міністрів Ради Європи країнам-членам стосовно європейської політики доступу до архівів, яка як невід’ємну ознаку демократії передбачає обов’язкову можливість дізнатися об’єктивно про елементи своєї історії. Для цього в Україні започатковано процес виведення історичних архівів з-під відання сучасних спецслужб. Ініціатори переконані, що такий крок не лише допоможе глибше дізнатися про минуле країни, але й буде однією з гарантій неповернення тоталітарних практик у роботі правоохоронних органів та спеціальних служб незалежної України.
    Ознайомитися та скопіювати архівні матеріали можуть усі охочі в Інформаційно-довідковій залі Галузевого державного архіву Служби безпеки України, який працює щодня з понеділка по п’ятницю з 14.00 до 17.00 і знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Ірининська, 4. Телефон: (044) 255-82-24.

    Додаток:
    Фото 1,2 — Особисті документи особливо уповноваженого НКВД УРСР Рубінштейна Наума Львовича
    Фото 3 — Лист із відбитками пальців колишнього начальника УНКВД по Вінницькій обл. Корабльова Івана Михайловича
    Фото 4 — Світлина арештованого колишнього начальника УНКВД по Вінницькій обл. Корабльова Івана Михайловича

    Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.