• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Дезинформация – государственная политика России

    Опубликовано: 2014-05-12 14:33:43

    Росія успішно використовує таку пропаганду та дезінформацію проти України, як проти країн Балтії та Грузії — говорить відомий фінський журналіст та публіцист Юкка Ріслаккі, який приїхав в Україну з лекцією «Дезінформація і пропаганда проти країн Балтії та України».

    Про новий тип війни розповів Юкка Ріслаккі, фінський журналіст, письменник, автор книги «Маніпуляція фактами: латвійський варіант» під час лекції «Дезінформація і пропаганда проти країн Балтії та України» в книгарні «Є». Захід організований Центром досліджень визвольного руху та Центром історії державотворення України в XX ст. при НаУКМА в рамках комунікаційної кампанії «Рига2014 — Культурна столиця Європи» у книгарні «Є» за сприяння посольства Латвії в Україні.

    За словами Ріслаккі, метою впливу Росії є довести, що Литва, Латвія і Естонія є неуспішними державницькими проектами. І зараз такий самий підхід застосовується у випадку України.

    Ріслаккі запевнив, що люди у країнах Балтії вдячні сміливим та невтомним українцям, які, завдяки своїй довгій і невтомній боротьбі на Майдані, запобігли тому, що Україна знову опинилася у сфері впливу Росії. Завдяки Майдану Росії довелося викласти свої карти. У Латвії дехто думає, що «зелені чоловіки» планувалися не так для Майдану, як для того, щоб пізніше висадитись на сході країн Балтії.

    На думку публіциста, російський уряд поширює інформацію про свої особливі інтереси у країнах близького зарубіжжя: «Вони повинні захищати своїх «соотєчєствєнніков» у всіх країнах. При цьому термін «соотєчєствєнніки» не дуже чітко визначений. Він охоплює усіх тих, хто розмовляє російською мовою або чиї родичі, сім’ї живуть в Росії чи на території країн колишнього СРСР. Здається, частково планом Росії є утримати тих російськомовних громадян, які живуть у близькому зарубіжжі, щоб вони не поверталися в Росію – так вона зможе зберігати свій вплив у цих країнах».

    Організатор заходу, заступник директора Центру досліджень визвольного руху Андрій Когут сказав: “Кілька років в рамках нашої програми посттоталітарних студій ми аналізували політику пострадянських країн останніх 20 років, і коли бачимо, що країни Балтії розвиваються в напрямку демократії, то Росії, яка тягнула за собою Україну і решту колишніх республік, прямує назад у минуле. Світ змінився, на відміну від колишніх чекістів, але ми всі змушені спостерігати жахливі криваві гримаси тоталітаризму. Щоб це зупинити, важливо зрозуміти що відбувається не лише в Україні, для цього ми й запрошуємо відомих спеціалістів, як наприклад Юкка Ріслаккі”.

    Як розповів журналіст Ріслаккі, народи Балтії дуже довго були ворогом №1 для Росії. Певний час цим ворогом була Грузія. Російська пропаганда особливо посилилась в 2004 році, коли країни Балтії вступили в НАТО та ЄС. «Росія говорила, що у наших країнах притискають російську меншину, не дають розмовляти російською мовою, позбавляють прав і вважають людьми другого сорту».

    Те, як російські медіа використовують інформацію, висвітлюючи події української революції, грузинської війни, окупації Криму, показує, як Путін використовує ці інструменти для ведення своєї інформаційної політики.

    «У мене було таке відчуття, що я це вже десь бачив. Фашисти, неонацисти, антисеміти – все це говорили про латвійців. Єдиний новий термін, який також позичили зі сталінських часів, - це те, що про українців кажуть, як про бандерівців. Я думаю, що більшість росіян і не уявляють, що означає це «Бандера», - зауважив Юкка Ріслаккі.

    «Ви, мабуть, чули, як росіяни звинувачують активістів Майдану у тому, що вони начебто проходять навчання у військових таборах Литви і Латвії. Це мені нагадує дезінформацію ще з радянських часів, коли СРСР наполягав на тому, що в Афганістані з боку терористів воюють латвійці і литовці».

    Юкка Ріслаккі народився в 1945 у Фінляндії. За освітою – політолог, журналіст. У 1969-2001 роках працював кореспондентом у найбільшій фінській газеті «Helsingin Sanomat», у 1998-2001 був кореспондентом цієї газети в країнах Балтії. Видавався у Фінляндії, Латвії, США, пише про історію, шпигунство, країни Балтії і поп-культуру. Отримував нагороди за кращі науково-популярні книги. Зараз Ріслаккі проживає в Юрмалі (Латвія). Одружений з письменницею і колишнім послом Анною Жигуре.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.