• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Мустафа Джемилев: мы ожидаем провокаций против крымских татар 18 мая и запрет Меджлиса

    Опубликовано: 2014-05-06 00:19:48

    5 травня 2014 року. – 18 травня 2014 року відзначатиметься 70-та річниця депортації кримськотатарського народу, яку завжди вшановують в Криму. Саме в цей день один з лідерів Меджлісу очікує провокації, які дуже ймовірно можуть призвести до силового сценарію та до заборони діяльності Меджлісу на території Криму, про це було заявлено на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

    «Якщо за Київ я спокійний, то вже напевно знаю, що відбудеться 18 травня в Криму : будуть офіційні промови про те, як добре заживуть кримські татари в Російській Федерації, але ми вже це чули в Радянському Союзі. Тому у відповідь в промовця будуть кидати все, що під руку попадеться, це буде розцінено як заколот і почнуться провокації, а потім заборона Меджлісу. Я планую після Реквієму в Києві відбути до Криму і спробувати потрапити туди 18 травня. На місці влади Криму було би самим розумним впустити мене до Криму. Наскільки мені відомо, офіційно Меджліс не буде в цей день висувати різких вимог, щоби запобігти сутичок з окупаційною владою».

    За словами Мустафи Джемілєва, проти керівників Меджлісу вже заведені кримінальні справи, а до кримських татар, які зустрічаються із своїм духовним лідером за межами Криму, приходять співробітники ФСБ, прокуратури та силових структур із погрозами про заведення кримінальних справ про незаконний перетин кордону Російської Федерації: «ми зустрічалися з представниками Меджлісу на території Херсонської та Одеської областей і після цього до них відразу навідалися представники ФСБ, звинувачуючи їх в тому, що вони начебто порушують закони Російської Федерації. Всі 800 автомобілів, які були на кордоні також занесені до окремого списку, і до їх власників вже приходять представники силових відомств. Окрім того дзвінки із погрозами надходять із Донецька та Луганська, але ми намагаємося не звертати на це уваги».

    Значний тиск ведеться також на бізнес та працівників державних структур. Так, за словами почесного Голови Меджлісу, тих кримськотатарських бізнесменів, які не визнають нову владу починають постійно перевіряти та обкладати штрафами, які є досить відчутними для невеликого бізнесу. Щодо працівників шкіл, які не беруть собі російське громадянство, їх просто звільняють з роботи, все це супроводжується масовою дискредитаційною кампанією кримських татар у школах. Поки що російська влада не чіпає 15 шкіл, в яких навчаються виключно кримськотатарські діти, але в тих школах, де представництво змішане – починаються утиснення тих учнів, чиї батьки не визнають нової влади, їх називають зрадниками, що дуже важко сприймається дітьми.»

    Але попри це все духовний лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв підкреслив, що кримських татар ніколи раніше не зупиняли дискримінаційні закони, хоча після них завжди йшли арешти та табори. За його глибоким переконанням, кримські татари – це основний важіль супротиву окупаційному режиму, і кримські татари не збираються миритися з окупацією.

    Кризисний Медіа Центр

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.