• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Николай Катеринчук зарегистрировал законопроект, возвращающий Киеву реальное самоуправление

    Опубликовано: 2014-04-29 11:51:08

    Кандидат на посаду Київського міського голови від Європейської партії України, народний депутат України Микола Катеринчук зареєстрував сьогодні в парламенті законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення права киян на місцеве самоврядування)» (р.№ 4788 від 28 квітня 2014 року), який передбачає скасування чинного Закон України «Про столицю України - місто-герой Київ».

    У законопроекті Микола Катеринчук пропонує поширити на столицю України положення чинного Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Особливий статус, що є у Києва у зв’язку із здійсненням містом функцій столиці, визначатиметься в окремому розділі цього ж закону, що має на меті забезпечити єдиний підхід до організації та діяльності органів і посадових осіб місцевого самоврядування у місті Києві.

    «У той час, коли Уряд України під загрозою сепаратизму готовий давати будь які поблажки Донбасу, розширювати автономію, проводити реформу місцевого самоврядування, єдине місто в Україні, де мешканці ніяк не можуть впливати на владу – це Київ. Не дивлячись на тривалі дискусії про самоврядування, позачергові вибори мера Києва, призначені на 25 травня 2014 року, швидше за все, проводитимуться у один тур, що може знову привести на цей пост випадкову людину, яку не підтримує більшість киян. А Києвом досі одноосібно керує людина, призначена «із центру» – голова КМДА», - йдеться в пояснювальній записці.

    «Кияни мають рівні з жителями інших міст права на самоврядування: обирати мера з широкими повноваженнями, а не терпіти чергового тимчасового голову адміністрації, впливати на розподіл бюджету, утворювати органи самоврядування за місцем проживання, самостійно вирішувати питання свого двору, мікрорайону, району. Допоки ці питання не будуть вирішені, будь-які вибори за чинним законом – лише профанація. Саме тому, важливо вже зараз, до конституційної реформи, початок якої відкладатиметься ще досить довго, закріпити рівність прав киян на місцеве самоврядування поряд з жителями інших територіальних громад України», - вважає кандидат в мери.

    Законопроектом пропонується зберегти основні гарантії столичного статусу Києва, який покладає на органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади додаткові обов'язки та гарантує цим органам надання з боку держави додаткових прав.

    Разом з цим законопроект передбачає ряд гарантій непорушності права на місцеве самоврядування жителів столиці, зокрема щодо призначення головою КМДА та головами районних державних адміністрацій лише осіб, обраних головами відповідних рад, а також забезпечення призначення заступниками голів державних адміністрацій Києва з питань реалізації самоврядних повноважень відповідно секретаря міської ради та заступника голови районної ради.

    «Дана законодавча ініціатива потребує наступних кроків: внесення змін до Бюджетного кодексу України. Тому вже на наступному тижні ми пропонуватимемо парламенту в числі інших норму, яка б передбачала аби в столиці залишалося не 50%, як зараз, а 100% податку на доходи фізичних осіб (це майже 80% дохідної частини столичного бюджету). На даному етапі таке рішення суттєво покращить фінансовий стан Києва», - вважає Микола Катеринчук.

    Прес-служба Європейської партії України

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.