• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Про ліс, лісників, покупців та торги

    Опубликовано: 2005-04-25 11:47:33
    Нас з дитинства привчають, що ліс — народне багатство, наші легені. Пізніше ми починаємо розуміти, що ліс — це місце, де можна відпочивати, збирати гриби, ягоди, дрова. Ще пізніше — що ліс — це необхідна річ в нашому житті: від березової мітли, держака, новорічної ялинки до будівельного матеріалу, меблів, і насамкінець, труна — і та дерев'яна, зроблена з хвойної чи дубової дошки, горіха чи черешні, це вже, як кажуть, кому що — „хороші люди в хороших гробах, а погані...”

    Усі ми з дитинства користуємось благами природи і хто раніше, а хто пізніше, проявляємо хижацький інтерес до неї. Кожен хоче урвати для себе, а окрема частина людей будує на цьому свій бізнес, свій добробут. Зрештою, це нормальне явище в нормальному суспільстві, але те, що відбувається на Буковині, про що всі ми добре знаємо, нинішня буковинська влада вирішила припинити раз і на завжди.

    Для цього головний економіст області Микола Малярчук та його заступник Ігор Сідляр двічі відвідали сусідню Румунію, де вже вісім років, як у лісі і з лісом наведено порядок. Все прозоро, чесно, економічно вигідно державі, виробникам і працівникам лісу. Там проводять торги, а на торгах, як на торгах — хто більше заплатив, той і купив ліс для своїх потреб. Голова ОДА Микола Ткач чітко поставив задачу навести порядок як у лісі, так і довкола лісу. Не для себе особисто, не для Малярчука чи Дарчука, а для створення чіткої системи з вирощування, по догляду, з вирубки, реалізації та переробки лісу, відповідно до законодавства України. Адже країна йде до Европи, а там злодіїв, хабарників та корупціонерів не чекають. Тому розроблено „Положення про реалізацію лісосировини”.

    До участі в торгах атестаційна комісія допускає всіх бажаючих суб'єктів господарської діяльності, які зареєстровані в установленому Законом порядку, сплачують податки, мають позитивну кредитну біографію, дозвіл на право розробки лісосік, виданий обласним держтехнаглядом. Цього року процедура торгів навряд чи буде повною, адже лісорубні квитки вже видано лісгоспам. На торги, які відбуватимуться з 19 травня по 1 жовтня в управлінні лісового господарства, буде виставлено близько 400 тис. м. куб. деревини. Для участі в торгах потрібно подати заявку та сплатити 100-150 грн на організацію торгів. Управління лісового господарства готує на торги ділянки, кожен учасник має можливість ознайомитися з їхніми характеристиками. Виявивши недоліки, вказує на них.

    Торги будуть відкритими та закритими. Початкова ціна за 1 м. куб. формується з попенної плати, що направляється до держбюджету, середніх затрат на ведення лісового господарства на поточний рік, 15 відсотків відраховується на будівництво та ремонт лісових доріг та облаштування рекреаційних зон.

    У торгах беруть участь атестовані учасники, які подали заявки на той чи інший лот. Сплачують страхову суму — 5 відсотків від початкової ціни, яка зараховується переможцю в оплату, а тим, хто програв, повертається. Крок збільшення ціни — 5 відсотків від стартової ціни. Переможцем визнається учасник, який запропонував найбільшу ціну. Лот виставляється на продаж, якщо на його купівлю подали заявки більше, ніж два учасники і оголошується проданим, якщо підйом ціни складає не менше двох кроків. Якщо ця умова не виконується, то лот переходить на наступні торги і надалі реалізується через закриті торги, де пропозиції стосовно ціни виставленого лоту подаються в конверті. Переможець визначається за найбільшою пропозицією. У кінці торгів всі учасники підписують протокол, а переможці укладають угоди з лісгоспами.

    Позитив очевидний — виграє природа, бо всі виручені кошти зараховуються на спецрахунок у держказначейство для цільового використання. Виграє реґіональна громада, бо 50% від прибутку направляються на розвиток їхньої інфраструктури. Виграє кожен, хто має стосунок до лісу, працює прозоро, дотримується Закону.

    Негатив, звичайно, є, але він тимчасовий, бо все нове, навіть дуже добре і правильне, потребує часу та апробації. Можливий маленький саботаж з боку лісовиків, адже досить довго їм було дуже добре, деякі з них на базі державних підприємств робили свій сімейний бізнес. Неґативний вплив відіб'ється на слаборозвинутих переробних структурах, які животіли на тому, що кралося з лісу. Їм порада: об'єднуйтесь, шукайте інвесторів, переходьте на глибоку індивідуальну переробку.

    І наостанок. На відкритому обговоренні в ОДА, в присутності влади обласної та районної, лісовиків та представників бізнесу було висловлену загальну підтримку, але... без „але” не буває. Помітно нервували деякі директори лісгоспів, які поки що займають ці посади, голови РДА, які самі хочуть ділити, і зрозуміло, попри намагання виказати свою щиру турботу про місцевого переробника, мають ще хлопці вірус князьків-посадовців, а не сучасних ринкових керівників. Не витримали нерви і в деяких підприємців, для яких простіше було „відстібнути” 5-7 долярів хабара. А тепер нова влада хабарів не бере. Так що, панове, готуйтеся до торгів. А якщо, не дай, Боже, вже дали хабар, то перепрошую — там здачі не дають.

    Инф. Научно-информационный центр лесоуправления e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.