• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Газопровід з РФ по дну Балтійського моря до Німеччини несуттєво скоротить транзит російського газу через Україну

    Опубликовано: 2005-04-22 15:28:59
    Голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко вважає, що будівництво Північно-Європейського газопроводу (ПЄГ), який дозволить поставляти газ по дну Балтійського моря з Росії напряму в Німеччину, несуттєво скоротить транзит російського газу через Україну. Про це О. Івченко заявив у ефірі "5-го каналу". "Тут є в економічній частині для України, безумовно, певні ризики. Ризики у тому, що цей газопровід прокачуватиме 19 млрд кубометрів не транзитом через Україну, а напряму до Німеччини з Росії. Тут ми втрачаємо свої транзитні доходи", – зазначив О. Івченко. При цьому він додав, що "якщо говорити про обсяги, то, я думаю, що цей обсяг – 19 млрд кубометрів – він несуттєво вплине на обсяг транзиту російського газу через Україну". Як повідомляв УНІАН, 11 квітня ВАТ "Газпром" (Росія) і німецький концерн BASF підписали пакетну угоду про створення спільного підприємства для будівництва першої нитки ПЄГ, яка пройде по дну Балтійського моря від Виборга до німецького Грайфсвальда. Проект будівництва Північно-Європейського газопроводу протяжністю 1187 км і вартістю 2 млрд дол. (весь проект ПЄГ оцінюється в 5,7 млрд дол.) обговорювався з 1997 року як альтернативний маршрут поставок газу в Німеччину, Скандинавію і Велику Британію. Проблема вирішилася на початку минулого року, коли ресурсною базою для ПЄГ було визначене Південно-Руське родовище. Його доведені запаси оцінюються приблизно в 700 млрд кубометрів, річний видобуток - в 25 млрд кубометрів. Потужність же ПЄГ передбачається на рівні 19 млрд кубометрів на рік. Таким чином, запасів родовища вистачить приблизно на 30 років. Будівництво ПЄГ розпочнеться вже восени 2005 року, і в 2010 році він буде запущений в експлуатацію. На думку російських експертів, початок будівництва ПЄГ може призвести до заморожування проектів із розширення газотранспортної системи України і Білорусії, через які проходить більше 90% усіх експортних поставок газу.

    Довідка УНІАН. У 2004 році ДК "Укртрансгаз" НАК "Нафтогаз України", яка є монополістом з перекачування газу із Росії в країни ЄС, транспортуючи 90% експорту російського газу, збільшила транспортування російського природного газу територією України в країни Європи на 8,01%, або на 9 млрд кубометрів, порівняно з 2003 роком, до 121,4 млрд кубометрів. У 2004 році транзит природного газу по території України збільшився на 6,12%, або на 7,9 млрд кубометрів, порівняно з 2003 роком, до 137,1 млрд кубометрів. Газотранспортна система України складається із 37,5 тис. км газопроводів, 71 компресорної станції і 13 підземних сховищ газу із загальним активним обсягом газу 32 млрд кубометрів. Пропускна спроможність системи на вході становить 288 млрд кубометрів газу на рік, на виході - 175 млрд кубометрів, зокрема в країни Європи – 141 млрд кубометрів.

    Повідомляє УНІАН e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.