• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Президент повернув до ВР низку Законів

    Опубликовано: 2006-02-06 11:16:00

    Президент України зі своїми пропозиціями повернув для повторного розгляду Верховною Радою Закон «Про внесення змін до Закону України «Про електроенергетику», прийнятий парламентом 11 січня 2006 року після повторного розгляду.

    В новій редакції Закону не враховано принципові зауваження Президента України до його попередньої редакції від 6 жовтня 2005 року.

    Зокрема, викликає заперечення стаття 1 Закону, за якою роздрібна ціна на електричну енергію для сільськогосподарських товаровиробників – платників фіксованого сільськогосподарського податку не може перевищувати рівень тарифів на електроенергію для сільського населення, адже цим порушуються конституційні принципи щодо забезпечення державою захисту прав усіх суб\'єктів права власності і господарювання, їх рівності перед законом, захисту конкуренції у підприємницькій діяльності (статті 13 і 42 Конституції України, стаття 47 Господарського кодексу України).

    Пропозиції Глави держави під час розгляду Закону на пленарному засіданні Верховної Ради представлятиме міністр палива та енергетики України І. Плачков.

    Президент зі своїми пропозиціями повернув для повторного розгляду Верховною Радою Закон «Про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення та соціального захисту військовослужбовців», прийнятий парламентом 11 січня 2006 року.

    Пропозиції Глави держави під час розгляду Закону на пленарному засіданні Верховної Ради представлятиме міністр фінансів України В.Пинзеник.

    Президент України зі своїми пропозиціями повернув для повторного розгляду Верховною Радою Закон «Про внесення змін до Закону України «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України», прийнятий парламентом 12 січня 2006 року.

    На думку Глави держави, пропоновані Законом зміни не відповідають Конституції України та Бюджетному кодексу України щодо збалансованості Державного бюджету України, а також не узгоджуються з нормами Митного кодексу України, Законів України «Про систему оподаткування» та «Про джерела фінансування органів державної влади».

    За попередніми розрахунками Кабінету Міністрів України, у разі запровадження Закону, що надійшов на підпис, сума видатків Державного бюджету України на компенсацію знецінених заощаджень у 2007 році становитиме близько 5 млрд. гривень.

    Пропозиції Глави держави під час розгляду Закону на пленарному засіданні Верховної Ради представлятиме міністр фінансів України В.Пинзеник.

    Президент України зі своїми пропозиціями повернув для повторного розгляду Верховною Радою Закон «Про внесення змін до статті 21 Основ законодавства України про культуру», прийнятий парламентом 12 січня 2006 року.

    Законом пропонується встановити, що ліквідація діючих закладів, підприємств та організацій культури, які знаходяться в комунальній власності, а також відчуження основних засобів, що перебувають на балансі таких закладів, допускається лише за рішенням загальних зборів або місцевого референдуму територіальної громади, яка є їх власником.

    Таке положення Закону не відповідає частині першій статті 143 Конституції України, за якою утворення, реорганізація та ліквідація комунальних підприємств, організацій і установ здійснюється як безпосередньо територіальною громадою села, селища, міста, так і через утворені ними органи місцевого самоврядування, а також статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», згідно з якою вирішення зазначених питань віднесено до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад (пункт 30 частини першої).

    Законом передбачається погодження відповідного рішення загальних зборів або місцевого референдуму з центральним органом виконавчої влади у сфері культури. Запровадження такого дворівневого механізму не узгоджується зі статтею 140 Основного Закону України, якою гарантовано право територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України, та суперечить Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми», відповідно до якого рішення, прийняті референдумом, не потребують будь-якого затвердження державними органами (частина четверта статті 1).

    Пропозиції Глави держави під час розгляду Закону на пленарному засіданні Верховної Ради представлятиме Представник Президента України у Верховній Раді України Ю.Ключковський.

    Президент України зі своїми пропозиціями повернув для повторного розгляду Верховною Радою Закон «Про внесення змін до Кримінального, Кримінально-процесуального кодексів України, Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо захисту особистих прав і свобод людини і громадянина», прийнятий парламентом 12 січня 2006 року.

    Законом пропонується встановити кримінальну відповідальність за порушення права доступу до державної служби, порушення безпеки листування, телефонних розмов, телеграфної кореспонденції, інформації, що передається засобами зв\'язку, через комп\'ютер чи телекомунікаційні мережі, посилити кримінальну відповідальність за деякі злочини, відповідальність за адміністративні правопорушення у сфері телекомунікації тощо.

    На думку Глави держави, положення Закону викликають зауваження через невідповідність Конституції України, загальним вимогам Кримінального кодексу України і Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Пропозиції Президента під час розгляду Закону на пленарному засіданні Верховної Ради представлятиме заступник Міністра юстиції України І.Ємельянова.

    http://www.president.gov.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.