• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Внесення змін до Закону України „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі,

    Опубликовано: 2006-02-10 12:19:00

    На веб-сайті Державної податкової адміністрації України (www.sta.gov.ua) в розділі „Проекти нормативно - правових актів” та на сайті регуляторних актів, створеному Радою підприємців при Кабінеті Міністрів України (www.rp.org.ua) повторнорозміщено доопрацьований проект Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” та аналіз впливу цього регуляторного акта.

    Законопроект розроблено з метою недопущення порушень принципів державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності та спрощення порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій, а також підвищення ефективності здійснення контролю шляхом проведення планових і позапланових перевірок суб’єктів господарювання щодо додержання ними порядку проведення розрахункових операцій.

    Пропонується викласти в новій редакції Закон України „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”, одночасно змінивши його назву.

    Запропонований проект Закону України „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій” визначатиме правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій і розрахункових документів при здійсненні суб’єктами господарювання розрахункових операцій. Він поширюватиметься на всіх суб’єктів господарювання та осіб, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі. Встановлення норм щодо незастосування реєстраторів в інших законах не допускається.

    Роз’яснені значення термінів, а саме: автомат з продажу товарів, господарський об’єкт, електронний контрольно-касовий апарат, електронний контрольно-касовий реєстратор, електронний таксометр, журнал використання реєстратора, реєстратор розрахункових операцій, резервний реєстратор розрахункових операцій, розрахунковий документ, розрахункова операція, розрахункова книжка, книга обліку розрахункових операцій, комп’ютерно-касова система, контролюючі органи, контрольна розрахункова операція, контрольна стрічка реєстратора, місце проведення розрахунків, облікові функції, оперативна пам’ять, особа, яка здійснює розрахункові операції, продукція виробництва сільськогосподарських виробників, спеціальний платіжний засіб, спостереження за здійсненням розрахункових операцій, що застосовуватимуться в цьому Законі.

    Визначений порядок проведення розрахунків, зокрема, зазначені обов’язки суб’єктів господарювання при здійсненні розрахункових операцій; випадки, у яких розрахункові операції звільнені від обов’язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій за умови використання розрахункових книжок, а також без їх використання: вимоги до форми й змісту розрахункових, облікових, звітних документів та здійснення розрахункових операцій при виходу з ладу реєстратора.

    Також встановлено контроль за додержанням суб’єктами господарювання та особами, які здійснюють розрахункові операції, вимог цього Закону й міру відповідальності за його порушення.

    Контрольні функції здійснюватимуться органами державної податкової служби, а в окремих випадках (невидача особі, яка сплачує або отримує кошти, а також невідповідність розрахункового документа встановленій формі та змісту) – спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів та його територіальними органами.

    Запровадження законопроекту дозволить поліпшити умови діяльності суб’єктів господарювання при використанні реєстраторів розрахункових операцій та усуне зайві, насамперед занадто громіздкі процедури реєстрації розрахункових операцій, надасть можливість застосовувати у більш широкій сфері розрахунків сучасні новітні технології, сприятиме збільшенню довіри суб’єктів господарювання до органів державної влади, а також створить умови для покращення взаємовідносин платників податків із податковою службою.

    Пропозиції та зауваження до проекту Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються впродовж 1 місяця з дати його оприлюднення на адресу розробника: поштову – 04655 МСП, м. Київ-53, Львівська пл., 8, ДПА України, Юридичний департамент, електронну – vgoverdovskaya@sta.gov.ua.

    Пропозиції та зауваження також можна надсилати на адресу Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України: поштову – 01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2 й електронну – business-rada@kmu.gov.ua та на адресу Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва: поштову – 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, 9/11 й електронну – press@dkrp.gov.ua.

    www.sta.gov.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.