• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна в жорстких умовах міжнародних ринків

    Опубликовано: 2006-02-16 11:31:00

    Реалізація курсу нашої держави на вступ до Світової організації торгівлі та європейську інтеграцію вимагає прискорення підготовки вітчизняних підприємств до жорстких умов міжнародних ринків, що може бути досягнуто тільки через застосування сучасних інструментів управління якістю.

    Вже сьогодні національні виробники, котрі вийшли зі своєю продукцією на міжнародні ринки, пересвідчились, що без впровадження систем управління якістю неможливо знайти торгового партнера, а тим більше завоювати міжнародні ринки збуту і бути там конкурентоспроможними. Саме конкуренція передбачає жорстоку боротьбу за споживача, і змушує керівників підприємств шукати нові підходи для виробництва продукції найвищої якості.

    З метою координації дій, спрямованих на якнайширше залучення представників промисловості, громадськості, урядових і наукових організацій до вирішення проблем підвищення якості і конкурентоспроможності вітчизняних товарів, робіт, та послуг протягом останніх років Урядом було прийнято низку рішень. Серед них – затвердження Концепції державної політики у сфері управління якістю, прийняття як національних міжнародних стандартів ISO 9000 версії 2000 року, ISO серії 14000, створення інституту якості у складі УкрНДНЦ, розгалуженої мережі консультаційних пунктів з питань якості, навчання і підвищення кваліфікації фахівців.

    За офіційною інформацією Міжнародної організації зі стандартизації (ISO) у світі сертифіковані вже більш ніж 800 тисяч систем управління якістю відповідно до міжнародного стандарту ISO серії 9001 версії 2000 року. Світовими лідерами у цій сфері є Китай, Італія, Велика Британія, Японія, Іспанія, США, Франція та Німеччина. У Європі найбільша кількість сертифікованих систем управління якістю у Чеській Республіці (понад 11 тис.), Угорщині (понад 10 тис.), Польщі (майже 6,5 тис.), Румунії (6 тис.). Лідерами з активізації робіт щодо впровадження і сертифікації систем управління якістю є Латвія (приріст у 6 разів), Чехія, Російська Федерація та Словенія (приріст у 4 рази).

    У сфері сертифікації систем екологічного управління відповідно до міжнародного стандарту ISO 14001 така ситуація. На кінець 2005 року у світі сертифіковані майже 110 тисяч систем. Світовими лідерами у цій сфері є Японія, Китай, Іспанія, Велика Британія, Італія, США, Німеччина. У Європі найбільша кількість сертифікованих систем екологічного управління у Чеській Республіці, Угорщині, Польщі, Румунії, Словенії.

    В Україні станом на 1 січня 2006 року є чинними:

    - 1405 сертифікатів на системи управління якістю вітчизняних підприємств, у тому числі у Реєстрі системи УкрСЕПРО зареєстровано 989 чинних сертифікатів на системи управління якістю (ДСТУ ISO 9001-2001);

    - 49 сертифікатів на системи екологічного управління, у тому числі у реєстрі системи УкрСЕПРО 23 сертифікати на системи екологічного управління (ДСТУ ISO 14001-97) вітчизняних підприємств.

    У минулому році в цілому видано 350 сертифікатів на системи управління якістю в системі УкрСЕПРО, що в 1,3 рази більше ніж у 2004 році (269 сертифікатів). Із цієї кількості 254 сертифікати видано органами із сертифікації Держспоживстандарту України, що в 1,4 рази більше ніж у минулому році (172 сертифікати). Проте, це недостатньо у порівнянні з розвиненими європейськими країнами та країнами-членами ЄС (Чеська Республіка, Угорщина, Польща, Словаччина, Словенія).

    Що стосується систем екологічного управління, то у 2005 році підвідомчими підприємствами Держспоживстандарту сертифіковано лише 7 систем екологічного управління: 3 в Дніпропетровській та 2 у Харківській областях, по одній у АР Крим та м. Києві.

    Окремі вітчизняні виробники-експортери вже усвідомили, що наявність сертифікованої системи управління якістю є однією з вимог, яку висувають іноземні партнери до своїх потенційних партнерів. Сьогодні відомі українські підприємства і організації мають впроваджені та сертифіковані системи управління якістю відповідно до вимог стандарту ISO 9001. Продукція або послуги таких підприємств користується попитом як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках. Серед них:

    - у харчовій промисловості - ЗАТ "Оболонь", НВАО "Масандра", "Союз-Віктан", ЗШВ "Новий Світ", ЗАТ "Артемівський завод шампанських вин", ТОВ "Княжий Град", ККЗБН "Росинка";

    - у металургійній промисловості - ДП "Нікопольський трубний завод", КДГМК "Криворіжсталь";

    - у сфері послуг - ВАТ "Готель "Прем\'єр палац", ЗАТ "Київстар GSM";

    - у фармацевтичній промисловості: ЗАТ "Борщагівський хімфармзавод", ВАТ "Фармак";

    - у легкій промисловості - ВАТ "Київська швейна фабрика "Желань";

    серед закладів освіти:

    - Університет економіки та права "Крок".

    Впровадження та сертифікація систем управління відповідно до вимог національних або міжнародних стандартів, у першу чергу дозволить підвищити конкурентоспроможність продукції вітчизняних виробників. Другим позитивним фактором є потенційна можливість активізації залучення внутрішніх та зовнішніх інвестицій у сертифіковане виробництво. Наприклад, за оцінками міжнародних реєстраторів сертифікація системи управління якістю підвищує ринкову вартість підприємства в середньому на 10 %.

    За словами Голови Держспоживстандарту України Миколи Негрича: „якщо ми хочемо досягти високих стандартів життя, то повинні навчитися, перш за все, жити за міжнародними стандартами якості”.

    З метою стимулювання вітчизняних підприємств і установ до створення систем управління якістю, екологічного управління та інших систем відповідно до вимог міжнародних і національних стандартів Держспоживстандарт України, доопрацював з урахуванням пропозицій Мін’юсту України, проект Закону України „Про внесення змін до деяких законів України (щодо стимулювання вітчизняних підприємств і установ до створення систем управління кістю, екологічного управління та інших систем відповідно до національних або міжнародних стандартів)”. Законопроект розроблено відповідно до положень Конституції України, указів Президента України „Про заходи щодо підвищення якості вітчизняної продукції” та „Про заходи щодо вдосконалення діяльності у сфері технічного регулювання та споживчої політики”. У січні 2006 року законопроект направлено на погодження до Мінфіну, Мінекономіки, Мінагрополітики, Мінпромполітики, Держпідприємництва України та на правову експертизу до Мін’юсту України.

    Метою державного регулювання визначеного законопроекту є:

    – запровадження фінансової підтримки вітчизняних підприємств (організацій, установ) шляхом здешевлення цільових кредитів для оплати вартості робіт з розроблення, впровадження та підтвердження відповідності систем управління якістю, екологічного управління та інших систем управління відповідно до національних або міжнародних стандартів;

    – досягнення високого рівня якості та покращення екологічної безпечності виробництва вітчизняних підприємств, які впровадять систему управління якості та екологічного управління відповідно;

    – сприяння у реалізації конституційних прав громадян на споживання безпечної продукції та відповідного рівня якості житлово-комунальних послуг, транспорту, зв\'язку, медичної допомоги, освіти, побутового обслуговування, торгівлі і громадського харчування, послуг закладів культури;

    – підвищення якості адміністративних послуг, що надаються органами державної влади та місцевими державними адміністраціями, шляхом запровадження систем управління якістю адміністративних послуг у цих установах;

    – підвищення прозорості в діяльності органів державної влади та покращенню довіри громадян до них, підвищення мотивації державних службовців та мінімізація підґрунтя виникнення корупційних діянь.

    На сьогодні системи управління якістю послуг успішно запроваджено і сертифіковано на відповідність національним і міжнародним стандартам у меріях міст Бердянська та Комсомольська. Головним управлінням державної служби України у 2004 - 2005 роках проведено роботи щодо побудови системи управління якістю, яка у листопаді минулого року сертифікована на відповідність ДСТУ ISO 9001-2001. Прем’єр-міністр України Ю.Єхануров доручив Головдержслужбі, Мін\'юсту, Мінекономіки, Мінфіну та Держспоживстандарту підготувати пропозиції щодо побудови в органах виконавчої влади систем управління якістю відповідно до вимог національних стандартів.

    "Урядовий портал"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.