• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Закон "Про внесення змін до деяких актів виборчого законодавства України"

    Опубликовано: 2006-03-07 15:19:00

    У Верховній Раді України зареєстровано проект закону "Про внесення змін до деяких актів виборчого законодавства України (щодо особливостей голосування виборців з суттєвими вадами зору)", поданий народним депутатом В. Сушкевичем

    Автор проекту, аналізуючи численні листи, які надходять до Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів від виборців з суттєвими вадами зору, від заснованих ними громадських організацій, наголошує, що окремі положення Закону "Про вибори народних депутатів України" не в змозі вирішити проблему голосування незрячих громадян.

    Зокрема, висловлюються зауваження, що у інвалідів І групи по зору виникають проблеми не тільки з заповненням виборчого бюлетеня, а й з письмовим підтвердженням отримання ним виборчого бюлетеня такий виборець не бачить, що саме він засвідчує своїм підписом.

    Законопроектом пропонується ліквідувати ці та інші прогалини шляхом запровадження у виборчому законодавстві для інвалідів цієї категорії спеціального інституту "довірених осіб", які повинні допомогти такому виборцю одержати виборчий бюлетень, ознайомити його зі змістом та безпосередньо надати допомогу у його заповненні.

    Передбачається внести зміни до законів "Про вибори народних депутатів України" та "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", а також вирішити проблему щодо голосування виборців з суттєвими вадами зору, тобто інвалідів І групи по зору.

    Законопроектом регулюються також процедурні питання щодо надання статусу довіреної особи інваліда по зору І групи. Зокрема, рішення про надання громадянину статусу довіреної особи приймається головою дільничної виборчої комісії на підставі особистої заяви виборця з суттєвою вадою зору, що особисто подається ним до дільничної виборчої комісії у день голосування.

    Крім того, зважаючи на суттєві складнощі практичного використання виборцями з суттєвими вадами зору виборчих бюлетенів, надрукованих рельєфно-крапковим шрифтом (за методом Брайля), передбачається скасувати вимоги друку таких бюлетенів.

    "ВРУ"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.