• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Верховна Рада України прийняла базові закони

    Опубликовано: 2006-03-31 14:29:00

    Прийняття Верховною Радою України четвертого скликання базових законів, які регулюють основні засади функціонування будівельного і транспортного комплексів, житлово-комунального господарства та галузі зв\'язку Комітет з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв\'язку вважає головним підсумком чотирирічної роботи .


    Комітетом за цей період розглянуто 387 законопроектів, з яких Верховна Рада в цілому прийняла 45 законів. За безпосередньою участю членів Комітету були підготовлені та прийняті закони: про Загальнодержавну програму розвитку малих міст; про Державну програму авіаційної безпеки цивільної авіації; про телекомунікації; про транспортно-експедиторську діяльність; про житлово-комунальні послуги; про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2004-2010 роки; про внесення змін до Закону України "Про радіочастотний ресурс України"; про міський електричний транспорт; про благоустрій населених пунктів; про автомобільні дороги; про житловий фонд соціального призначення; про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо сплати Україною членських внесків до організації Євроконтроль).

    Прийнятий Верховною Радою Закон "Про Загальнодержавну програму розвитку малих міст" визначає основні напрями сталого соціально-економічного розвитку малих міст України до 2010 року і містить науково-методичні, економічні, організаційні, правові заходи щодо забезпечення їх реалізації.

    Розроблений Комітетом і прийнятий парламентом Закон України "Про автомобільні дороги" визначає правові, економічні, організаційні та соціальні засади забезпечення функціонування автомобільних доріг, їх будівництва, реконструкції, ремонту та утримання в інтересах держави і користувачів автомобільних доріг.

    З ініціативи Комітету Верховна Рада прийняла Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про автомобільний транспорт", який є практично новою редакцією Закону України "Про автомобільний транспорт". Цим законодавчим актом вводяться сучасні правові норми покращання безпеки перевезень, створено ефективні ринкові відносин на автомобільному транспорті, спрямовані на оновлення парку транспортних засобів, розвитку міжнародних автомобільних перевезень пасажирів та вантажів, врегулювання відносин замовників послуг автотранспорту та перевізників, вдосконалення системи державного контролю за виконанням транспортного законодавства.

    Для вдосконалення роботи житлово-комунального господарства за ініціативою Комітету прийнято Закон України "Про житлово-комунальні послуги", який визначає основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов\'язки.

    Прийнятим законом "Про міський електричний транспорт" визначено правові, організаційні та соціально-економічні засади функціонування міського електричного транспорту загального користування на ринку транспортних послуг і спрямований на створення сприятливих умов для його розвитку, задоволення потреб громадян у доступних, якісних і безпечних перевезеннях.

    Ще одним прийнятим законом, розробленим у Комітеті - "Про поховання та похоронну справу", - визначено загальні правові засади здійснення в Україні діяльності з поховання померлих, врегульовано відносини, що виникають після смерті (загибелі) особи, щодо проведення процедури поховання, а також встановлено гарантії належного ставлення до тіла (останків, праху) померлого та збереження місця поховання.

    Верховна Рада прийняла розроблений Комітетом Закон "Про внесення змін до Закону України "Про об\'єднання співвласників багатоквартирного будинку", який спрямований на захист майнових прав та законних інтересів членів об\'єднань співвласників багатоквартирних будинків.

    Комітетом було підготовлено, а Верховною Радою прийнято низку базових законів, які регулюють основні засади функціонування галузі зв\'язку. Зокрема, прийнятий Закон "Про телекомунікації" встановлює правову основу діяльності у сфері телекомунікацій, визначає повноваження держави щодо управління та регулювання цієї діяльності, а також права, обов\'язки та засади відповідальності фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у такій діяльності або користуються телекомунікаційними послугами.

    Прийнятим Законом "Про радіочастотний ресурс України" встановлена правова основа користування радіочастотним ресурсом України, визначені повноваження держави щодо умов користування радіочастотним ресурсом України, права, обов\'язки і відповідальність органів державної влади, що здійснюють управління і регулювання в цій сфері, та фізичних і юридичних осіб, які користуються та/або мають намір користуватися радіочастотним ресурсом України.

    Прийнятим Законом "Про поштовий зв\'язок" визначені правові, соціально-економічні та організаційні основи діяльності у сфері надання послуг поштового зв\'язку, а також врегульовано відносини між органами державної влади та органами місцевого самоврядування, операторами поштового зв\'язку і користувачами їх послуг.

    Характерною ознакою роботи Комітету є постійний зв\'язок з центральними органами виконавчої влади, віднесеними до відання Комітету, аналіз процесів, які відбуваються в економіці галузей. За четверте скликання проведено 30 виїзних засідань Комітету та 35 "круглих столів", конференцій та семінарів з питань реформування житлово-комунального господарства, розвитку малих міст, стану законодавчого забезпечення діяльності будівельної галузі, транспортного комплексу, зв\'язку тощо.

    Рішення і рекомендації Комітету направлялися Президенту України, Прем\'єр-міністру України, галузевим органам центральної виконавчої влади.

    Крім питань законодавчого характеру члени Комітету постійно тримали у полі зору питання соціально-економічного захисту громадян. Народними депутатами-членами Комітету розглянуто близько 40 тис. звернень громадян, у яких порушено понад 50 тисяч питань стосовно покращання роботи житлово-комунального господарства, сфери містобудування, дорожнього господарства, транспорту і зв\'язку.

    "ВРУ"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.