• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Качинський менше втручатиметься в українські справи

    Опубликовано: 2005-11-01 17:53:00
    Новообраний президентом Польщі Лех Качинський буде менше втручатися у формування зовнішньої політики країни, в результаті чого істотно зросте роль польського МЗС. Таку думку висловив відомий польський експерт, директор міжнародних програм Фундації ім. Баторія Якуб Баратинський в інтерв’ю ПроЄвропі.

    За його словами, політика Польщі щодо України не зазнає істотних змін. «Різниця може бути лише в тому, що Качинський буде менше втручатися у міжнародні справи і в результаті його особиста роль, як архітектора зовнішньої політики країни, буде меншою, ніж роль президента Кваснєвського. Тобто не особисто Президент Качинський буде головним архітектором цієї політики, а Міністерство закордонних справ. Також багато залежатиме від осіб, які будуть радниками президента із зовнішньої політики», вважає Боратинський.

    «Однак з точки зору напрямку цієї політики, на мою думку, не буде жодної різниці. Це буде, без сумніву, сильна підтримка європейських прагнень України, підтримка Польщею реформ в Україні», переконаний експерт.

    Щодо того, що новий польський лідер має замало авторитету на міжнародній арені, і зокрема, в Європі Боратинський відзначив: «Авторитет він мусить собі здобути. Але ситуація, коли в Польщі є слабкий уряд (тобто, не коаліційний уряд, а уряд меншості – ПроЄвропа), може негативно відобразитися на позиції Польщі в ЄС, і тим самим на можливості успішного переконання партнерів в ЄС до такої політики щодо України, яку ми хотіли би бачити. В цьому я бачу загрозу, але вона не виникає зі зміни курсу щодо України, а може виникнути в результаті послаблення Польщі в ЄС».

    Як відомо, один із лідерів право радикальної партії «Право і справедливість» Лех Качинський переміг у президентських виборах у Польщі, випередивши у 2 турі, який відбувся 23 жовтня, лідера право ліберальної партії «Громадянська платформа» Дональда Туска.
     
    ProEUROPA

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.