• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Начало в 12:00

    Владимир Полохало – известный отечественный политолог, народный депутат Украины (БЮТ)

    Владимир Полохало – известный отечественный политолог, народный депутат Украины (БЮТ)

    Тема: Кто заинтересован в пролонгации политического кризиса в Украине: сценарий и сценаристы

    Владимир Полохало – народный депутат ВР 5-го созыва, возглавляет подкомитет по вопросам интеллектуальной собственности Комитета ВР по вопросам науки и образования.

    Владимир Полохало – профессор политологии, ведущий научный сотрудник Института мировой экономики и международных отношений НАН Украины.

    Основал журнал «Політична думка», оставаясь в течение 10 лет его шеф-редактором.

    Автор более 100 научных работ по политологии, 30 из которых напечатаны за границей.  



    Он-лайн конференция окончена. Благодарим всех за участие.
    Задать вопрос
    имя:

    вопрос:

    email:

    код:

    Стенограмма:

    Тарас 16:10

    так кто же является главным "кризисным менеджером" современности?

    ответ:

    Если речь идет об украинской политической  реальности, то есть немало «политиков – менеджеров», заинтересованных в углублении и  продолжительности политического конфликта. Иначе говоря - в политической игре по принципу – «политика как война». Спикерами такого подхода является, прежде всего, социалисты – достаточно посмотреть тексты их политических заявлений. Кроме того, заинтересованность пролонгации кризиса проявляют также представители российского истэблишмента. Однако, сегодня большая часть украинского политического класса, на мой взгляд, не заинтересована в эскалации кризиса и пытается выйти из него путём досрочных парламентских выборов – ведь риски проиграть без выборов большие, чем риски проиграть на выборах. «Прагматики» из правящей коалиции, как мне кажется, это уже осознают…



    Василь Дмитрович 18:16

    навіщо президент повернув Піскуна? чим він краще за Медведька, тим більше, що в раду Піскун потрапив саме за списками Партії регіонів?

    ответ:

    Мені здається, що тема Піскуна (в контексті останніх подій) вже не є вельми актуальною: поділяють точку зору тих експертів, що це призначення унеможливило приватизацію Генеральної прокуратури Партією регіонів.



    Зоряна 18:37

    сейчас в Киев массово свозят людей, и оппозиция и коалиция. я уже не говорю, что все эти демонстранты по вызову загадили столицу. вам лично не страшно, ведь сейчас мы все сидим на пороховой бочке? можно ли избежать кровопролития?

    ответ:

    Такой сценарий маловероятен – ведь административно-принудительная мобилизация граждан в апреле – начале мая этого года была малоэффективной и не принесла ожидаемых результатов коалиции: украинское общество не откликается на провокационные сценарии экстремистки настроенных политиков.



    либерал 18:39

    почему оппозиция не хочет идти на досрочные выборы единым фронтом? политические амбиции все же сильнее?

    ответ:

    Во-первых, это контрпродуктивно с точки зрения получения максимально возможных результатов на выборах (что подтверждают опросы общественного мнения) – «единый фронт оппозиции» потеряет от 5 до 10 % голосов; во-вторых, это поставит в жёсткие  условия выбора демократически ориентированных избирателей: многим из них  может, например, нравиться политическая сила А и одновременно, он испытывает неприязнь к политической силе Б, входящих в один блок – как принять решения этой части избирателей? Оптимальным, на мой взгляд, являются две – три колоны политиков демократического лагеря.



    патріотка 18:41

    Яким Ви бачите можливий компроміс між політиками і чи бачите його взагалі?

    ответ:

    Сьогодні компроміс можливий лише в форматі проведення дострокових виборів (що вже стало фактом), а набагато важливішим є досягнення консенсусу щодо стратегії розвитку нашої держави, щодо ставлення до політичних інститутів і політичних цінностей, що забезпечувало б перебіг майбутніх конфліктів – а вони неминучі – за принципом «гри з позитивною сумою»...



    міністр 19:08

    Розтлумачте:
    -Можливі ризики і наслідки у разі ухвалення Конституційним Судом рішення про конституційність Указу Президента.
    –Можливі ризики і наслідки у разі ухвалення Конституційним Судом рішення про неконституційність Указу Президента.


    ответ:

    Сьогодні будь-яке рішення Конституційного суду через низку відомих суспільству причин втратило свою актуальність і значення – як в правовому так і в політичному сенсі.

    питання 19:09

    Хто має бути арбітром у конфлікті між Президентом та Верховною Радою?

    ответ:

    Насправді, конфлікт має набагато ширший контекст і його розвязання можливе на засадах, які я навів вище. Сьогодні ж головне докласти максимум зусиль, щоб обмежити цей конфлікт не тільки за своєю інтенсивністю, а й за своєю тривалістю, а це означає, що дострокові вибори мають відбутися не пізніше першої половини липня цього року. Чим пізніше відбудуться ці вибори, тим гірше для всіх.



    Ярослав 19:13

    які зміни мають бути внесені у виборче законодаство? коли вже в раду та місцеві органи влади будуть обирати депутатів на основі відкритих виборчих списків?

    ответ:

    На мій погляд, зараз треба внести лише ті зміни, з яких є консенсус чи компроміс, обмежитися слід необхідним мінімумом, щоб не затягувати кризу.

    политолог 19:14

    Как лично Вы оцениваете 2-й указ президента? имел ли он основания ссылаться на ст.90-ю Конституции, в которой речь идет о роспуске ВР только в случае, если парламенткое большенство не было создано. а оно как раз живет и здравствует?

    ответ:

    Сегодня в Украине нет ни парламентского большинства, ни парламентского меньшинства, а есть участники избирательного процесса.



    Леся 20:18

    як на ваш погляд, хто є законний очільник Київської області - Ульянченко чи Жовтяк? і що це таке знову утнув президент, в один день призначивши та звільнивши Жовтяка з посади губернатора Київщини?

    ответ:

    Для мене особисто, як людини, що розуміє сутність верховенства права, визначальним в усій цій прикрій, але повчальній історії є рішення Верховного Суду України.



    Оксана 20:46

    возможен ли импичмент Ющенко? наберется ли в парламенте необходимое количество голосов?

    ответ:

    Теоретически возможен, но маловероятен.

    Виктор Андреевич 22:24

    как вы думаете, может ли Ющенко пописать 3-й указ, в котором перенесет дату выборов в третий раз?

    ответ:

    В свете последних событий мне представляется, что парламентские выборы состоятся в первой декаде июля.



    приказка 10:44

    наскільки вірогідний наступний сценарій розвитку подій: спікером таки стає Раїса Богатирьова (президент позбувається зрадника-Мороза) і Ющенко скасовує указ про дострокові вибори? як-то кажуть і вовки ситі й віці цілі?

    ответ:

    За цим сценарієм важко визначити буде, хто вовки, а хто вівці, тому він виглядає як неймовірний.



    СМИ 15:18

    какие из отечественных каналов наиболее непредвзято отображают политическую ситуацию? есть ли в Украине свобода слова? удалось ли избавиться от "темников"?

    ответ:

    1)      Таких в Украине, на мой взгляд, нет.

    2)      У нас в Украине есть свобода слова лишь для олигархов и собственников масс-медиа.

    3)      Поэтому наследие «темников» остаётся.

     



    Фонд 19:06

    Справа щодо конституційності Указу Президента — правова чи політична?

    ответ:

    І правова, і політична.



    Борисов Федір 19:15

    Ви за імперативний мандат чи проти? поясніть чому.
    чому Ющенко наполягає на ньому всупереч думці Венеціанської комісії?

    ответ:

    Я вже аргументував неодноразово необхідність імперативного мандату на нинішньому етапі політичних трансформацій в Україні – як тимчасовий захід, котрий мінімізує можливості ревізії волевиявлення громадян на парламентських виборах та унеможливить монополізацію влади в країні якою-небудь однією політичною силою. Демократичними в цьому сенсі є будь-які перешкоди для таких спроб.



    роман дмитрович 08:51

    можливі одночасні парламентські та президенські вибори? які механізми мають бути задля цього задіяні?

    ответ:

    В осяжній перспективі – неможливі.



    Кіра 17:49

    Ви особисто готові повернутися в парламент задля того, щоб вдосконалити виборче законодавство?

    ответ:

    Так, але не для того, щоб перетворювати це вдосконалення в перманентний процес, а значить - сприяти поглибленню кризи.



    Кисилиця Петро 18:48

    Чому закони, які приймає Верховна Рада, не відповідають Конституціїї України: Закон про статус депутата- ст. 81 КУ, закон про вибори?
    Чому в Конституції термін про дострокові вибори 60 днів, а всі кричать, що мало - то що виборці винуваті? Чи не забагато льгот у "слуг народу"? Хто зробить реприватизацію квартир і повернення отриманих коштів депутатами на будівництво квартир: в свій час було побудовано і укомплектовано 450 квартир на вул. Ревуцького і Прирічній?

    ответ:

    Згоден з Вами щодо порушених Вами питань. Блок Юлії Тимошенко, до якої я належу, якраз послідовно і рішуче намагається їх розв’язувати.



    Саша 15:05

    Шановний Володимире,доброго дня. Поясніть будьласка нашим депутатам(бувшим) у Верховній Раді,що узурпація може бути як однією людиною так і більшістю. Чи я не права? А президент,дай Бог йому здоровя,просто молодчина. Стільки часу намагався досягти з ними згоди цивілізованим шляхом та все дарма. То що ж йому було робити? Він правильно вирішив,що розсудити цю ситуацію може тільки народ шляхом перевиборів. Нічого боятися народу, бо він єдиний суддя, який незаангажовано розбереться в цій справі. Всього найкращого Вам.

    ответ:

    Повністю згоден з Вами.



    Наталя 13:04

    Шановний пане Володимире, вітаю Вас і висловлюю Вам свою пошану. Противники виборів твердять, що потреби у виборах не має, бо ситуація у парламенті не зміниться. Чи згодні ви з цим? Як ви ставитеся до соціологічних досліджень. Чи можна довіряти соціологам і їхнім останнім даним? На який результат розраховує БЮТ? Дякую

    ответ:

    Всілякі інтерпретації навколо того, що ситуація в парламенті після дострокових виборів начебто не зміниться, є або свідомими маніпуляціями, або такими, що позбавлені елементарного знання про процеси, що відбуваються в українському соціумі, і тому  існують лише в уяві таких інтерпретаторів.

    На жаль, довіряти даним щодо електоральних орієнтацій населення, які оприлюднюють сьогодні різні соціологічні служби, немає жодних підстав – вони самі давно вже стали інструментами брудних маніпулятивних технологій (варто згадати їх «помилки» від 7 до 15 % під час виборчих кампаній 2002, 2004, 2006 рр.).

    Щодо БЮТ, то ця політична сила може розраховувати, за умов проведення ефективної передвиборчої кампанії, на підтримку кожного третього українського виборця. Сьогодні БЮТ – лідер політичних уподобань українців.

     



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.