• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Начало в 12:30

    Тарас Чорновил – народный депутат Украины, член фракции Партии регионов

    Тарас Чорновил – народный депутат Украины, член фракции Партии регионов

    Тема: Пути выхода из политического кризиса

    Тарас Чорновил – народный депутат ВР 3-5 созывов. Глава подкомитета по вопросам внешнеэкономических связей и трансграничного сотрудничества Комитета иностранных дел. Советник премьер-министра Украины на общественных началах.



    Он-лайн конференция окончена. Благодарим всех за участие.
    Задать вопрос
    имя:

    вопрос:

    email:

    код:

    Стенограмма:

    Івась 17:19

    пане Тарасе, компроміс можливий?

    ответ:

    Безумовно, інший шлях занадто ризикований, але компроміс починається з відміни указу, який суперечить Конституції. Корективи указу, як пропонують в Секретаріаті Президента, помножує порушення Конституції. Зустрічні відповіді коаліції і Кабміну розроблені і передані Президенту. У випадку не відміни указу чекаємо рішення Конституційного Суду, яке зобов’язуємося виконати, але якщо воно буде не на користь Президента, коло наших поступок різко звужується. Припускаємо, що у випадку визнання неконституційності ініціатори, зокрема, Юлія Тимошенко ініціюватиме процедуру імпічменту. Позачергові вибори для неї дають дуже мало. Вона орієнтується на позачергові президентські. Тільки Президент цього ще не зрозумів. Чи підтримаємо ми таку ініціативу – питання не розглядалося. На мій погляд, треба переступити через амбіції і зберегти нормальні взаємовідносини з Президентом. Будь-які позачергові вибори покращення не принесуть.

    патриот 17:21

    зачем Партия регионов тащит в Киев бритоголовых молодчиков? скоро станет страшно ходить по улицам. только не говорите, что они энтузиасты и приехали не за деньги.

    ответ:

    Вчора телеканали, в тому числі 5-й, показали 2 мітинги. Ви могли побачити людей на одному і на другому майдані. Я не бачив там бритоголових, правда, на мітингу "Нашої України" було більше озлоблення і частіше лунали образи і неконституційні заклики. Люди їдуть з різних мотивів, я виступав на мітингах і вчора, і сьогодні. Не повірю, що ті, хто за гроші, так будуть реагувати на промови і виступаючих. Частину цих людей я знаю з обох виборчих кампаній - вони б образилися, якби їм запропонували гроші. Можливо, якісь добові і виплачуються, я цим не займаюсь. На рахунок "страшно ходити", а ви не піддавайтеся страшилкам. У Києві спокійно і мирно, не було жодного серйозного зіткнення між прихильниками різних сил чи мітингуючими та мешканцями. На жаль, виникають незручності для транспорту в центрі міста, за що прошу пробачення. Але якщо дозволимо топтати Конституцію, то безкарність спровокує президентську гілку влади та ряд політиків до таких дій, що страшно буде жити в цій країні. Послухайте заяви керівників РНБО та Секретаріату. Вони повністю ігнорують Конституцію. Кияни робили і робитимуть свій політичний вибір, який всі повинні поважати, але мусимо поважати сумарний вибір народу. Незначні незручності - не причина для роздування паніки.

    Тарас 17:23

    як особисто Ви думаєте, вистачить у Президента мужності піти до кінця і таки розпустити ВР? він так часто любить зупинитися напівдороги.

    ответ:

    Справа не в мужності, а в Конституції та законах. В Указі закладені норми і терміни, які роблять неможливим його виконання. Перенесення дати позачергових виборів неможливе і неконституційне. У Президента єдиний вихід - скасувати Указ і вимагати від коаліції домовленостей і поступок, на які ми готові. Ніхто не хоче узурпувати владу, ми занадто захопилися приходом до нас депутатів з опозиції, яким надокучило сидіти в підвалах замість роботи в Раді. Політична логіка в діях Президента була, але вона не співпадає з нормами Конституції. До речі, хто сказав, що за продаж місць у списках, які привели до нинішніх переходів депутатів, мають відповідати всі, хто завгодно, а не лідери цих партій. Президент - гарант Конституції, під моральним тиском він міг зробити помилку, але мужність полягає в умінні це визнати і виправдити ситуацію, до речі, здобувши при цьому додаткові переваги для своєї позиції. Фізично вибори 27 травня відбутися не можуть і не могли. 54 дні визначені Указом суперечать положенням Закону.

    Валя 17:33

    Президенту загрожує імпічмент? Партія регіонів готова Ющенку "допомогти" в цьому?

    ответ:

    Я заявляв уже, що авантюра підсунута Президенту була спрямована на дострокові вибори не парламенту, а Президента. Шкода, що він тримає навколо себе людей, які його давно здали. Згадайте, хоч би свисточок, який Балога подарував Юлі Тимошенко і в який вона недавно подмухала. Наша позиція: імпічмент небажаний, будь-які вибори в Україні - це як стихійне лихо, а позачергові - навіть якщо вони законні - справжня катастрофа. У нас є шанс перемогти на дострокових президентських виборах, але це буде завелика ціна і економічна, і можливість розколу суспільства. Для України бажано зберегти двополюсність влади, коли Президент реально контролює Раду і уряд, і відстоює свої принципи. В іншому випадку - друга сторона відчує себе незахищеною і може вдатися до адекватних або неадекватних дій спротиву. Тому сьогодні позицію Тимошенко ми не підтримуємо, хоча переговорщики середнього рівня до нас бігають і цю ідею нам нав`язують. У випадку рішення Конституційного Суду проти Президента і продовження його непоступливої позиції нам не залишиться нічого іншого, як таку ініціативу підтримати. Мотивів для цього більше, ніж достатньо. Голосів у Раді також: 375 при 338 необхідних. Але я навіть думати не хочу, що нам доведеться дійти до такої межі.

    вопрос 17:38

    Коалиция не перегибает палку, когда требуют одновременного проведения парламентских и президенских выборов и еще в нагрузку референдум по НАТО? вы же умный человек, незацикленный на страшилках по поводу НАТО. при чем тут выборы в парламент и референдум?

    ответ:

    Згоден, що це найгірший з можливих варіантів і реально це політична відповідь. Вибори Президента й парламенту можуть відбутися одночасно лише за механізмом 1994 року, коли парламент і Президент добровільно на них згодяться. Я не вірю, що у Ющенка вистачить мужності на такий крок, оскільки результат при його 6% підтримки прогнозований. Це скоріше наша політична відповідь на закиди, що ми боїмося підтвердити свою підтримку в народі. Ми не боїмось, але хай все йде за Конституцією і хай Президент теж не ховається від народу.

    Стосовно ж НАТО, то я категоричний противник термінового винесення на референдум цього питання. Повинні охолонути політичні пристрасті, лише тоді люди зможуть спокійно розібратися і оцінити плюси та мінуси. Я не противник НАТО, а скоріше НАТОскептик.



    Наталья 17:42

    похоже, что Банковая не так проста как кажется. если удастся вывести из строя еще 2 судей Конституционного Суда, то решения по нелегитимности президенствого указа о роспуске ВР не будет еще месяцев девять (кворума нет и все). что детать то будете?

    ответ:

    Будемо працювати в нормальному режимі, приймати закони, уряд їх виконувати, а Президент самоізолюється і, по суті, відсторонюватиме сам себе від реального управління державою. Тиск на Конституційний Суд збоку Президента, позиція заявлена суддями КС, які навіть не приховують, що вимоги Президента для них важливіші за Конституцію - це найгірший удар по самому Президенту. Зрив розгляду в КС з вини Президента чи залежних від нього людей - повна його делегімітизація  на світовому рівні. Цим він наблизить для себе розв`язку подібну до долі Мілошевича. Не думаю, що такий сценарій Президент ризикне втілювати. Група суддів КС під його впливом вже порушила присягу судді КС і 2 пункти з закону про Конституційний Суд. Найближчим часом і ті факти, і сам Указ будуть розглядати на ряді комісій Євросоюзу і Ради Європи. Думаю, Президент найближчим часом постарається дати задній хід. Для нас ситуація безпрограшна, для Президента єдиний вихід - повернення в конституційне поле і компроміс.

    Дима 17:46

    ваша полит. сила готова отказаться от участия в выборах вообще? кто же тогда будет представлять ваших избирателей? Тимошенко и Ющенко будут от радости танцевать.

    ответ:

    Ніяких виборів не відбудеться, це визнала і Центральна виборча комісія, очолювана Давидовичем (а не Ківаловим), ніхто сьогодні не ризикне йти на пряме порушення закону. Тому названої проблеми не існує, жоден пункт з підготовки до виборів на сьогодні не задіяний. Тому 27 травня нічого не відбудеться. Перенесення дати виборів відповідно до існуючого указу неможливе, оскільки це ще одне порушення Конституції. Президенту заклали в Указ нереалістичний термін. Тому будемо нормально працювати. А як НУ і БЮТ танцюють від радості, ви вчора могли бачити на прямій трансляції з Європейської площі "похоронного" мітингу. Там, окрім аргументу "сам дурень", нічого не прозвучало. Мені було шкода дивитися на обличчя Турчинова і Кириленка.

    Валера 19:35

    Почему У Вас и стиль и методы подачи информации близки к оправдательным.
    Гляньте как америкозы красиво свое гнут.

    ответ:

    Ми не виправдовуємося. Цю помилку ми допустили в 2004 році. Сьогодні ми або звинувачуємо, хоча в достатньо спокійній формі, або ж пропонуємо діалог, тому що поганий мир кращий за добру війну. Жодних слів виправдовування від нас ви не почуєте, це в Секретаріаті Президента та РНБО вже прориваються нотки паніки та істерики. Щодо так званого "американського сценарію", то я, на відміну від багатьох моїх однопартійців, у нього не дуже вірю. Це або сценарій внутрішньої дестабілізації, вигідний команді Ющенка, або маргіналізації Президента, вигідний Тимошенко, або представників російського бізнесу, якому давно продалися керівники РНБО і Секретаріату Президента. Згадайте, с ким зливають капітали мільярдери Гайдук, Тарута й інші, на яких насправді сьогодні працює Ющенко.

    Ярослав 09:48

    Откройте истинную причину того, как и почему Вы вдруг оказались неотъемлемой частью Партии регионов. Вы ведь всегда боролись с Кучмой и с его номенклатурным криминальным окружением, а Партия регионов в нынешнем её виде полностью олицетворяет собой весь этот Кучмовский негатив, неся ту же самую философию, да и кадры практически все те же, что были при Кучме. Неужели Вас банально купили, в лучших традициях Партии Ахметова?

    ответ:

    Можете повірити, мене не купували. Цю версію перестали експлуатувати навіть мої найзатятіші недруги. Щодо кучмістів, то творці явища кучмізму в повному складі перекочували до Президента, в НУ і БЮТ. Ви забулися, що витворяв Губський і іже з ним при Кучмі. Методи оточення Ющенка повністю скопійовані з Адміністрації Медведчука. В Партії регіонів є також люди, з якими я в той період боровся. Але вони не були визначальними в розбудові кучмізму. З Януковичем я знайшов спільну мову в серпні 2004-го, коли почався жорсткий його конфлікт з Кучмою. Якщо ви тоді слідкували за політичними подіями, то не могли це пропустити. Переконаний, що команда Януковича передбачала повільний еволюційний шлях від кучмізму до нормальної європейської держави. А те, що команда Ющенка законсервує кучмізм у найгірших його формах, я заявляв ще у 2001 році (стаття "Це буде страшне президентство").

    Леня-Космос 09:55

    Добрый день!!! На днях госпожа Витренко заявила о том, что ваша партия не выполнила за 8 месяцев не один из пункотов предвыборной программы, которые волнуют народ (НАТО, русский язык). Можно ли это воспринимать, что Витренко начала предвыборный процесс?

    ответ:

    Вона дійсно підтримала Ющенка, виступила проти коаліції і уряду й продовжує робити те, що робила раніше. Ідеологічні заяви - це, найперше, ширма. Вона завжди була з тими, хто при владі. Згадайте провокації проти Мороза в 1999-му, відверту співпрацю з Кучмою, якого так затято критикувала. Секретаріат Ющенка давно знайшов стежку до її серця.

    Щодо передвиборних обіцянок: найголовніші це - покращення соціально-економічного стану та об`єднання суспільства. Речі, які ви згадуєте, також входять в число передвиборчих зобов`язань на перспективу, але для другої державної мови треба 300 голосів у парламенті плюс підтримка на референдумі. Ні одного, ні другого немає. Зате є болісна реакція на цю тему половини суспільства. Ми почали реалізовувати цей принцип через окремі закони, зокрема, ціла серія законопроектів депутата В.Колісниченка. Щодо НАТО, ми відстоювали питання про прийняття рішення виключно референдумом, а настрій в суспільстві ви ітак знаєте.



    оратор 10:22

    пане Тарасе, а чому у Партії регіонів така проблема зі спікерами? як не стало Кушнарьова, так залишились тільки ви, Богатирьова та Герман. а те що Кисельов верзе, просто ні наякі вуха не налазить.

    ответ:

    Ви не за всім спостерігаєте, чому ви забули про Зубанова, якого, хоча він і з Донеччини, так поважають на Заході України, а Стоян, а Сухий, а Колісниченко... Активних спікерів, які окрім законодавчої та іншої роботи ще мають навантаження і озвучувати позицію партії, у нас понад 50 чоловік. Те, що одні чи інші частіше бувають на телеекранах, це не позиція партії, а побажання журналістів. До речі, на сьогоднішній чат мене не делегувала партія, а запросили журналісти E-NEWS. Щодо виступів моїх колег, то з деякими їх твердженнями я можу й не погоджуватися, але щось про це говорити вважаю некоректним. У будь-якому випадку на фоні деяких заяв від БЮТ чи "Нашої України" навіть найнезваженіші виступи наших однопартійців - вершина поміркованості і толерантності.

    Лариса 10:55

    а вам не кажется, что президента банально подставляют с тем, чтобы провести досрочные не парламентские, а президентские выборы?

    ответ:

    Я про це кричу, а не говорю. Це відверта авантюра, про яку ми знаємо з реальних джерел у БЮТі, але й за зовнішніми ознаками це прекрасно помітно. Ми хочемо, щоб і Президент зрозумів, що це гра проти нього. У нас немає особливої любові до Ющенка, але підіграти Тимошенко в цій авантюрі - це зробити шкоду для держави. Надіємося, що Президент відкриє очі.

    Зайка 10:58

    неужели все закончится гражданской войной? от количества митингующих в Киеве идет мороз по коже? возможно ли избежать открытого противосстояния?

    ответ:

    Ні громадянської війни, ні будь-якого протистояння не буде. Ми продемонстрували, що наші прихильники не допустять жодних протиправних дій і не підуть на провокацію. Прихильники наших опонентів бувають гострішими в висловлюваннях і діях, але вони все одно набагато мудріші за своїх лідерів. Вони розуміють, яка загроза від прямого протистояння. За останній тиждень в обох таборах виробилися неписані норми поведінки і співіснування, які пунктуально дотримуються. Надзвичайно коректно і професійно себе поводить міліція. Щодо кількості людей, то від нашої коаліції ще раз прошу пробачення у киян за тимчасові незручності.

    Чумазик 11:45

    Скажите пожалуйста, Тарас, на сколько изменится список ПР на предстоящих выборах, что изменится в Вашей программе? Найдется-ли местечко в Ваших списках таким людям как Мороз, Рудьковский и т. д., которые сегодня готовы выходить на Майдан чуть-ли не с автоматами.

    ответ:

    Позачергових виборів не буде. А до виборів 2011-го ми поки що готуємося лише в плані позитивного представлення своєї діяльності - через наслідки роботи Кабміну. Думаю, що об`єднувати в єдиний список всіх учасників сьогоднішньої коаліції не буде потреби, оскільки за 4 роки вони зможуть утвердитися в електоральних симпатіях виборців. Якою буде коаліція після 2011-го, сьогодні прогнозувати рано.

    Щодо надмірної радикалізації деяких наших партнерів, то ми її приглушуємо своєю спокійною і зваженою позицією. Жодних автоматів ніде не буде.



    Чумазик 11:51

    я не пойму человека, которому не все-равно кто убил его отца, почему Вы , если и знаете, то молчите? Или Вы приемный сын?


    ответ:

    Знаю, хто були виконавцями, організаторами, але не можу з певністю назвати основного замовника. Як винуватця, я неодноразово називав Кучму, але щоб сказати, що саме він віддав прямий наказ, у мене немає доказів і впевненості. Переконаний, що злочинне рішення приймалося в кількох групах, які організовували вибори 99-го і яким обрання Кучми було важливішим, ніж навіть самому Кучмі. До однієї з таких груп входив і В.Ющенко. Мені відомо, що по справі вбивства мого батька, він мав би проходити свідком, а деякі люди, які прийшли у владу в 2005-му, або там збереглися - звинувачуваними. Слідство активно розвалював заступник Луценка, як міністра, Петро Коляда. Тому сьогодні провести кінцеве розслідування дуже важко - всі докази знищені, а свідки продовжують мовчати.

    fedra 11:54

    как вы считаете, президент пойдет на попятую и отзовет указ?

    ответ:

    Як я і казав, у нього немає іншого виходу, надіюся, що так, бо після рішення Конституційного Суду, якщо воно буде не на його користь, він не зможе більше бути гарантом Конституції.

    Аля Котина 11:55

    если ПР пойдет на выборы, к ней примкнут еще какие-то партенки, мелкие сошки?

    ответ:

    Наша доктрина на виборах 2006-го полягала в формуванні партійного списку, а не хованні за якимось блоком і прізвищем лідера. Чи збережеться цей принцип до 2011-го, не знаю, але вважаю, що він себе виправдав і щось міняти не варто.

    таня петрова 11:58

    вы говорили, что тимошенко нюхает белый порошок, а у вас, между прочем все признаки нюхания героина, и носом шморгаете, и несете всякую чушь....

    ответ:

    Про Тимошенко я сказав тільки одну фразу, що такі заяви, як вона озвучує, можна зробити лише нанюхавшись або обкурившись. До вашого відома, у мене хронічний насмарк, а решта ваших визначень залишаю для вашої подальшої самооцінки в плані політичної і людської культури.

    петр васильевич 11:59

    вы зависящий от руководства партии регионов человек, или же руководство прислушивается к вашему мнению?

    ответ:

    Я достатньо незалежний, ряд моїх заяв і голосувань це підтверджують. Цю позицію я задекларував, коли прийшов у партію. До ряду пропозицій прислуховуються, частину ігнорують. Іноді виявляється, що правий був я. А часто я не мав рації. Але у мене завжди вистачало мудрості це визнати.



    роман 12:01

    вы поддерживаете идею о том, что русский должен стать вторым государственным? Ведь ПР штудирует эту идею и активно

    ответ:

    Я вже про це відповідав. Треба забезпечити права російської та інших мов так, щоб не розколоти країну, і треба забезпечити для цього відповідні можливості. Сьогодні це нереально. А брехати і обіцяти зробити сьогодні те, що неможливо, я не звик.

    Василь 12:01

    Тарасе, ви як досвідчений депутат, не вважаєте, что народні обранці мають необгрунтовану кількість пільг? ви самі отримували компенсацію за квартиру, коли в черговий раз обиралися в ВР?

    ответ:

    Пільг забагато. Більшістю з них не користувався. Чесно визнаю: квартиру отримав після двох скликань, а не двох місяців. Реально в ній живу, а не як більшість депутатів, які необгрунтовано отримавши відразу ж продали. На захист депутатів - наші пільги принаймні всім відомі. А чи не цікавилися ви тим, що навіть дрібний чиновник зловживаючи може отримати значно більше, ніж депутат ВРУ. Чомусь ніхто не хоче згадати про гіпертрофовані пільги і зловживання в Секретаріаті Президента, де працюють тисячі людей. Хоча це нас не виправдовує.

    Максим Чумаченко 12:23

    Какой ваш рецепт по выходу из кризиса? Возможны ли внеочередные выборы Президента?

    ответ:

    В попередніх відповідях я про це сказав. Найоптимальніший - відмова Ющенка від Указу самостійно і зустрічні поступки збоку коаліції. Позачергові вибори Президента - найостанніший крок.

    Ковальчук Владимир 12:27

    Любите ли вы футбол? И за какую команду больше всего болеете? Не кажется ли вам что нет ничего более ,что обьединяет так сильно, как футбол?

    ответ:

    Затятим вболівальником не є. Переживаю за "Шахтар" - це, мабуть, політичне, а також за збірну. На трибунах кричу голосніше за багатьох, але за турнірними таблицями спостерігаю в`яло.

    Иван 12:57

    Когда Вы последний раз проходили комплексную медкомиссию?

    ответ:

    Недавно. А ви?

    Максим Чумаченко 13:23

    Как вы смотрите на возврат смешаной системы выборов?

    ответ:

    Думаю, що вона себе не виправдала. Найкращий варіант - це відкриті регіональні списки. Така практика існує в ряді країн. Вона стимулює розвиток партій і структуризацію суспільства, але зберігає залежність депутата і протидіє створенню "каст недоторканих". Чи приймуть цю систему політичні лідери? Не знаю. Нам всім ще треба рости до справжньої демократії, можливо, до 2011-го всі дозріємо.

     

    Дякую всім, хто згодився зі мною поспілкуватися на E-NEWS. До нових зустрічей. Миру і злагоди!



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.