• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Начало в 14:00

    Виталий Боюн - завотделом Института кибернетики им. В.Глушкова НАНУ

    Виталий Боюн - завотделом Института кибернетики им. В.Глушкова НАНУ

    Тема: Уникальность разработок ученых Кибернетического центра НАН Украины

    Виталий Боюн - заведующий отделом управляемых машин и систем Института кибернетики НАНУ, член корреспондент НАНУ. Доктор технических наук.

     

    В ходе онлайн-конференции Виталий Боюн, возглавлявший украинскую делегацию во время Международной выставки информационных технологий, телекоммуникаций и оргтехники CeBIT-2007 (Ганновер, Германия), расскажет об уникальных разработках отечественных ученых.



    Он-лайн конференция окончена. Благодарим всех за участие.
    Задать вопрос
    имя:

    вопрос:

    email:

    код:

    Стенограмма:

    Сергій 14:39

    Пане Віталію, поділіться, будь ласка, останніми досягненнями Вашого центру? які з них вже використовуються на практиці?

    ответ:

    Можливо, я скажу трохи про кібернетичний центр. Він складається з інститутів кібернетики - це базовий інститут, Інститут проблем математичних машин і систем, Інститут програмних систем, і 3 інститути подвійного підпорядкування: Інститут космічних досліджень НАН та Національного космічного агентства, Міжнародний науково-навчальний центр інформаційних технологій і систем та Інститут прикладного системного аналізу з Міносвіти і науки.

    Базовою розробкою Інституту в останні роки стала розробка суперкомп’ютерного (кластерного) комплексу, який на теперішній час складається з трьох складових: СКІТ-1 - 48 процесорів, СКІТ-2 - 64 процесори, СКІТ-3 - 296 процесорів. Всі вони об’єднані в GRID-систему, що дозволяє вирішувати на ньому значно складніші задачі. Крім того, GRID-система з часом дозволить підключити до неї багато інших комп’ютерів. На теперішній час пікова продуктивність GRID-комплексу Інституту кібернетики складає 4 Терафлопа (це 4 х 10 в дванадцятій степені, тобто 4 триліони операцій на секунду). Цей потужний кластер поклав основу для постановки і вирішення надзвичайно складних задач, які не ставились і не могли вирішуватись раніше. Зокрема, система моделювання руху рідини та деформацій багато компонентних природних середовищах; система екологічно моніторингу Землі з космосу, яка входить до загально європейської системи GEOSS; система для обліку та слідкування за міграцією транспортних засобів і людей, які перетинають кордони України (для прикордонників) та ін.

     



    Роман 15:00

    Что наша делегация представляла на Международной выставке информационных технологий, телекоммуникаций и оргтехники CeBIT-2007? Спасибо вам за ваш труд.

    ответ:

    На CeBIT-2007 делегація НАН України представила 22 розробки 5 інститутів, серед яких зазначена вище система моделювання току рідини та деформації багатокомпонентних середовищах, з допомогою якої було промодельовано територію Києва розміром 240х180х0,8 км. Тут були використані накоплені гідробіологами протягом півсторіччя дані та розраховані пошарово, деформації і зсуви, які виникають на цій території. Зокрема, видно забруднення питної води. Використання цих результатів дозволить виявити джерела забруднення і більш правильно проектувати і будувати будівлі. На жаль, це практично не враховується при забудові Києва.

    Цікавими розробками виявились: магніто-кардіографічна система для ранньої діагностики захворювань серця; інтелектуальна відеокамера, яка може служити базою для створення широкого класу інтелектуальних пристроїв і систем; цифровий оптичний капіляроскоп для дослідження мікроциркуляції крові людини; портативний пристрій для контролю стану рослин; засоби персоналізації, ідентифікація користувачів; портативний пристрій інтелектуальної обробки біологічних сигналів, а також інтелектуальна робоча станція Інпарком-16, створена разом з науково-виробничим підприємством Електронмаш; системи оповіщення, захисту інформації в телефонних мережах та управління великими зварювальними установками.



    Татьяна 15:11

    На сколько сложно и хлопотно запатентовать открытие в Украине? Почему часто такое же изобретение горазда раньше патентуется за границей?

    ответ:

    В Украине и в мире в последнее время вообще не патентуются открытия. А изобретение относительно не сложно запатентовать, это стоит до 500 гривен. Часто на себя эту оплату берет предприятие, хотя не каждое из них может потом правильно распорядиться этой интеллектуальной собственностью. Значительно сложнее патентование изобретений за рубежом. Патентование в одной стране обычно обходится от 10 до 20 тысяч долларов. Поэтому это могут позволить себе только богатые фирмы.



    Роман 15:30

    Директор Інституту Іван Сергієнко, в інтерв’ю пресі стверджував, що кластерний суперкомп’ютер - це «перший крок у створенні інтелектуальних технологій в Україні». Що планується наступним кроком?

    ответ:

    Як я казав, наступним кроком є створення GRID-систем та постановка і вирішення більш складних задач. Після створення GRID-систем починається робота системних і прикладних програмістів по розпаралелюванню задач на багатопроцесорний комплекс, розробка нових методів вирішення задач, які враховують особливості архітектури комплексу. Багато складних задач в останні роки вже вирішено на цьому комплексі. Далі передбачається створення GRID-системи Академії наук і розширення її на всю Україну за рахунок об’єднання з іншими GRID-системами та з GRID-системою Європи. Як Інтернет дозволив свого часу доступ до інформаційних ресурсів світового товариства, так і GRID-система в наступному дозволять доступ до обчислювальних ресурсів світу.



    Іван 15:35

    Скажіть, чи використовувались рекомендації суперкомп’ютерів при забудові міста Києва? Якщо не секрет, що це за рекомендації?

    ответ:

    Моделювання проводилось і для Києва, і для Трусковців, і для багатьох інших регіонів країни, але, на жаль, вони не всі були затребувані і виконувались в ряді випадків для наукового інтересу та відпрацювання нових методів вирішення таких задач. Тільки завдяки новому суперкомп’ютерному комплексу з’явилась можливість моделювати трьохвимірні задачі руху рідини, деформації та зсуву ґрунтів.



    Дмитро 15:38

    А що кажуть суперкомп’ютери відносно бюджету України на 2007 рік? Погляди нашого уряду та суперкомп’ютерів хоч в чому-небудь збігаються?

    ответ:

    В Інституті кібернетики розроблена система моделювання впливу різних економічних механізмів (ПДВ, ціна, зарплата тощо) на бюджет і економіку країни. Це дозволило б не спостерігати за економічними процесами в економіці та на людях, а провести моделювання на відповідних моделях. На жаль, ці розрахунки також слабо затребувані владою, крім того, проблемою тут є розбіжність даних, які представляються різними міністерствами і відомствами по одних і тих самих показниках. Причому ця розбіжність складає не проценти, а рази. Наші фахівці розробили спеціальні методи для виявлення і коригування неточних даних. Але, на жаль, замовлень так і немає.



    Наталья 15:42

    Какая роль принадлежит нашим кибернетикам в разработке вычислительных машин, если брать в мировом масштабе?

    ответ:

    За часів Радянського Союзу ми знаходились за "залізною завісою". Тому розробки наших вчених не були відомі за кордоном. Останні 10 років член-кореспондент НАН України Малиновський Борис Миколайович зробив дуже багато для відновлення пріоритетів радянської і української наук у світі. Ним написано близько 10 монографій з історії комп’ютерної науки і техніки в Радянському Союзі та в Україні. Створено віртуальний музей комп’ютерної науки і техніки, який можна відвідати на сайті www.icfcst.kiev.ua. Завдяки цьому до піонерів комп’ютерної техніки були прираховані академіки Лебедєв С.О., Глушков В.М. та інші.



    Наталія 15:46

    Чи достатньо коштів виділяє держава на ваші винаходи?

    ответ:

    Зацікавленості держави у винаходах практично немає, кошти майже не виділяються.



    Вероника 15:52

    Скажите, какой доход получает государство скажем от того же магнитокардиографа или ИЗОБРЕТЕНО это еще не значит - производится в Украине?

    ответ:

    Магнітокардіографічна система була створена спільно з німецькими науковцями, декілька років використовується в клініці Стражеско України, на ній пройшли дослідження декілька тисяч пацієнтів. Система дозволяє ефективно досліджувати захворювання серця на початковій стадії. На цій системі пройшли дослідження декілька наших полярних експедицій перед зимовкою та після. Таких систем в Україні виготовлено декілька, завдяки підтримці українського науково-технологічного центру (два проекти). Замовлень від Міністерства або міського управління охорони здоров’я так і не надійшло. Хоча цією розробкою зацікавилися китайські та корейські бізнесмени і науковці, з якими ведуться відповідні переговори. Німеччина продає такі системи за вартістю близько півмільйона доларів, собівартість нашої системи значно менша.



    Ираклий 15:57

    Напередодні переводу годинників на літній час бачив програму, про те, як працюють наші метеорологи. Вони скаржаться на те, що користуються старезним обладнанням. Віталію Петровичу, вчені вашого Інституту винайшли суперкомп’ютер, який вміє прогнозувати погоду. Чому не використовують ваші винаходи?

    ответ:

    Інститутом програмних систем кібцентру спільно з Інститутом гідрометеорології створено інструментарій для регіоналізації глобальних прогнозів погоди, тобто уточнення її для конкретних регіонів. Але тут також є проблеми, потрібно створення інфраструктури (системи датчиків) для відповідних вимірів метеофакторів. Суперкомп’ютер вже використовується для проведення таких розрахунків.



    Катерина 15:59

    Чи використовуються ваші винаходи на Чорнобильській АЕС?

    ответ:

    Для Чорнобильської АЕС використовувались моделі забруднення території та підземних вод, які враховувались при дезактивації станції та захисту підземних джерел.

    Були переговори з керівництвом ЧАЕС про використання інтелектуальних відеокамер нашої розробки для спостереження за сховищем радіоактивних відходів та автоматичного виявлення порушень на них. Але кошти так і не були виділені.



    Варвара 16:01

    Я чула, що науковці інституту зараз зайняті розробкою прикладних комп’ютерних, інформаційних та інтелектуальних технологій більшість з яких, створюється вперше у світі. Розкажіть хоч декілька слів про це.

    ответ:

    Я вже згадував про інтелектуальну відеокамеру, яка є першою інтелектуальною камерою в Україні. На відміну від традиційних відеокамер з комп’ютерами, ця відеокамера має ряд особливостей. 80% інформації про навколишнє середовище є візуальна інформація. Зорово аналізуюча система людини легко справляється з надзвичайно великими потоками інформації, завдяки високій її вибірковості. Технічні системи мають надзвичайно велику надлишковість інформації (десятки, сотні мегабайт інформації на секунду), що значно ускладнює введення та обробку відеоінформації в реальному часі. Для зменшення цієї надлишковості в Інституті кібернетики розроблені основи динамічної теорії інформації, яка дозволяє для кожної прикладної задачі виділити корисну (динамічну) інформацію з зображення або відеопослідовності. Були розроблені динамічні моделі систем панорамування, пошуку та слідкування за динамічними об’єктами. Але сучасні відеокомп’ютерні засоби не дозволяли ефективно використати ці переваги. Тому була розроблена інтелектуальна відеокамера з можливістю програмування параметрів зчитування відеоінформації та попередньої її обробки за рахунок вмонтованого в неї процесора цифрової обробки зображень. Це дозволило на декілька порядків зменшити об’єми інформації, яка передається з відеокамери, та значно підвищити її продуктивність. На деяких задачах відеокамера могла знімати і обробляти зображення з частотою 500 кадрів на секунду. Основні застосування такої відеокамери - це автоматизація виробничих процесів, візуальний контроль якості продукції, робототехніка, пошук і спостереження за динамічними об’єктами, охоронні системи, медико-біологічні дослідження та експрес-аналізи. Можливе її використання для контролю руху транспортних засобів, контролю стану покриття дороги, оцінки якості виконаного ремонту, контролю якості поверхні металевого листа, паперу тощо.

    Другою розробкою є створення спільно з науково-медичним центром "Істина" цифрового оптичного капіляроскопу, який дозволяє оцінювати стан мікроциркуляторної ланки системи кровообігу, спостерігати форму капілярної сітки, роботу артеріальної і венозної систем капіляра, вимірювати їх параметри. Це є ознаки для діагностики різних захворювань людини, а також дозволяє контролювати процес дії лікувальних препаратів.



    Савелій 16:09

    Віталію Петровичу, розкажіть чи використовувалась вже розроблена вами, система для голосування та підбиття підсумків на виборах? Якщо да, то коли планується її використання по всій Україні?

    ответ:

    На прохання ЦВК були розроблені макетні зразки декількох пристроїв для системи голосування. На жаль, не було сформульоване технічне завдання. Ми не мали інформації про наміри політиків по зміні законодавства, тому після аналізу ситуації у світі, на свій розсуд розроблені макетні зразки орієнтували на систему електронного голосування з паперовим підтвердженням результатів голосування. У світі зараз більше використовуються системи електронного голосування та голосування через Інтернет, але такі системи викликають недовіру виборців. Тому, наприклад, Конгрес США після провалу системи голосування 2000 року виділив 3,9 мільярди доларів на вдосконалення системи голосування. Ринок попиту на такі системи у світі складає багато мільярдів доларів. Зразки були створені власним коштом, замовлення від ЦВК так і не поступило.



    Альона 10:48

    я колись була присутня на нагородженні випускників Малої НАНУ. Мене здивували молоді винахідники. Їхні пристрої здивували ще більше. але молодь каже про те, що не мають віри, що колись їхні винаходи можуть зацікавити державу. Один із хлопців навіть сказав, що в нього вже є замовлення від підприємця із США. Цей хлопець жалкував, що його винаходи підуть закордон, але погодився, оскільки там йому пророкували гарне майбутнє. чому ж Україна не цікавиться винаходами наших вундеркіндів? Як ви вважаєте, коли ситуація може змінитися?

    ответ:

    На жаль, це стосується не тільки молодих вундеркіндів, але й наших винахідників та науковців. Коли був по запрошенню у відрядженні в Китаї і вони дізналися, що я маю понад 200 винаходів, вони сказали - у нас би ви були мільйонером. Пропонували котедж, зарплату, перевезти сім’ю, дітей та онуків.

    Щодо зміни ситуації - краще звернутися до політиків. Керівництво змінюється, а ситуація залишається.



    Петр Карцев 10:49

    цікаво, чи є винаходи наших вітчизняних вчених з очищення проточної води. Якщо ви знаєте про такі, чи не могли б повідомити, чи можна їх купити?

    ответ:

    Очищення води - це не мій профіль, але знаю розробки наших науковців Інституту хімії води, які, на мій погляд, не є гіршими, ніж закордонні засоби, бо враховують особливості наших вод та їх забруднень.

    Аля Котина 10:50

    можно ли где-то приобрести изобретения наших ученых?

    ответ:

    Найбільш наближеними до ринку є розробки засобів персоналізації та ідентифікації користувачів (електронні кодові замки, захист комп’ютера через мишку тощо) нашого Центру таймерних систем, які серійно випускаються ВАТ "Меридіан" та іншими підприємствами.



    Парчева Кристина 10:51

    знаете ли Вы какого-то из самых юных изобретателей ,чьи разработки внедрены в какую-то отрасль жизни страны? Как его зовут и сколько ему лет?

    ответ:

    На жаль, такої інформації не маю.



    правда страны 10:52

    кого больше среди изобретателей - женщин или мужчин?

    ответ:

    Думаю, це співвідношення 1:20.



    Dinamitos 14:21

    На ваш взгляд появиться ли когда-нибудь в Украине свои Интел или АМД

    ответ:

    На жаль, наші мікроелектронні технології відстали від закордонних надовго, а може й назавжди. Хоча по деяких напрямках розробок можливі й прориви.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.