• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Начало в 12:05

    Олесь Доний - директор Центра исследований политических ценностей

    Олесь Доний - директор Центра исследований политических ценностей

    Тема: Императивный мандат: «крепостное право для депутатов» или шаг на пути к развитию парламентаризма в Украине?

     Предлагаем нашим читателям вместе с Олесем Донием обсудить является ли императивный мандат «крепостным правом для депутатов» или же будет способствовать развитию парламентаризма в Украине.



    Он-лайн конференция окончена. Благодарим всех за участие.
    Задать вопрос
    имя:

    вопрос:

    email:

    код:

    Стенограмма:

    Денис 12:11

    Вопрос к Вам, как к представителю Соцпартии Украины. Как Вы считаете, каковы перспективы левых сил в нашей стране на фоне "игры харизм", когда идеология отходит на второй план?

    ответ:

    Соцпартію представляє О.Мороз, як голова партії. Фракція СПУ представлена в парламенті і в уряді міністрами-соціалістами. Я не можу представляти Соцпартію, бо я був лише запрошений до списку СПУ на парламентських виборах, але ще напередодні виборів вийшов з цього списку.

    Я вважаю, що для України надзвичайно важливо потужна ліва, але водночас патріотична партія. Не можуть всі націонал-демократичні партії сповідувати праві цінності. В Україні і так фінансово-промислові групи, в просторіччі олігархічні клани, фактично підпорядкували собі весь економічний і політичний простір. Мусить існувати потужна сила, що де-факто об’єднає ліві сили, яка б орієнтувала свою політику на захист середніх і найбідніших верств населення.

    До утворення Антикризової коаліції найбільш реальних шансів стати такою силою було у Соцпартії. Після утворення Антикризової коаліції шанси Соцпартії стати виразником таких настроїв, на жаль, різко впали. Фактично це місце в Україні є порожнім. Недаремно соціологи засвідчують, що в Україні збільшуються частки людей, які готові голосувати проти всіх, які не сприймають зараз всі основні існуючі політичні сили в країні. Але поки що такої потужної альтернативи не виникло. І запитання абсолютно справедливе. Люди не готові орієнтуватися на ідеології, вони радше орієнтуються на харизматичних лідерів. Тобто це більше нагадує той етап, який Європа пережила в 30-х роках ХХ сторіччя: орієнтація на лідерів по типу вождів. Тобто Україна відстає від Європи.

     



    оксана 12:20

    В яких питаннях БЮТ знову зможе підтримати антикризовиків?

    ответ:

    Ю. Тимошенко, звичайно, сильний політик, і абсолютно непередбачуваний. Тому одномоментні спільні голосування не виключені, але за умови, що Ю. Тимошенко буде вирішувати власні цілі, які вона перед собою ставить. А власні цілі - це або дострокові парламентські чи президентські вибори, або хоча б можливість зайняти місце мера Києва. Заради досягнення цих цілей БЮТ може піти на підтримку яких-небудь законопроектів, необхідних для антикризовиків, наприклад, закон про Президента чи про місцеві адміністрації, чи про місцеве самоврядування.



    cergey 12:21

    Які кроки можуть стати ефективними, щоб НУ повернула до себе прихильність електорату?

    ответ:

    Того романтичного піднесення, яке було під час «помаранчевої» революції, у «помаранчевого» електорату більше не буде. Він значною мірою розчарований діяльністю своїх лідерів. У той же час голосувати він все рівно буде за представників «помаранчевих» сил - НУ і БЮТ. Тому що розмежування між «помаранчевими» і «біло-блакитними» силами полягає в культурній площині. Тобто це змагання між українокультурними і російськокультурними проектами. Тому основне ядро прихильників «Нашої України» і не розмивається.  Просто голосування тепер буде не таким романтизованим, а більш прагматичним. В той же час в змаганні між різними «помаранчевими» групами, «Наша Україна» може дещо реабілітуватися і посилити свої позиції, якщо радикально оновить своє керівництво і змінить лідера.



    валя 12:21

    Чи зможе Антикризова Коаліція ще раз подолати вето на Закон про Кабмін, особливо після того, як Мороз сказав, що нічого не обіцяв БЮТ (з приводу закону про опозицію)?

    ответ:

    Теоретично подолати можна, але на практиці вимоги Ю. Тимошенко можуть бути набагато збільшені. Вони можуть стосуватися і подолання ймовірного вето Президента на закон, який вводить імперативний мандат, що є абсолютно антиєвропейською недемократичною нормою. А також може вимагати голосування за закон про опозицію в другому читанні, який по суті може дестабілізувати роботу уряду. Тобто плата за друге подолання вето Президента може бути просто надмірною. Тому для антикризовиків було би вигідніше, щоб закон підписав Голова Верховної Ради.



    женя 12:22

    Що зможе примирити главу держави і прем’єра?

    ответ:

    Як глава держави так і прем’єр, є вихідцями з української номенклатури, можливо з різних кланів, але все ж таки з однієї номенклатури.

    Тому об’єднує їх набагато більше ніж роз’єднує. А протиріччя між ними, обумовлені не персональним несприйняттям, а недовершеністю української конституційної реформи, яка власне запрограмувала постійне тертя між гілками влади.

     



    Рома 12:22

    Как Вы относитесь к императивному мандату, по-Вашему это "кабала" для депутатов или же единственный путь для восстановления справедливости? нужно ли его использовать на практике?

    ответ:

    Імперативний мандат - це відступ від європейських норм, європейської практики, європейських цінностей. Імперативний мандат - це боротьба з наслідками, а не з причинами. Наслідки - це перебігання депутатів з фракції в фракцію, і Юлія Тимошенко хоче припинити розвал своєї франції на регіональному рівні.

    Але причина - це те , що місця в списках партій банально продавалися. Тобто причина - це аморальність українських політичних партій. Партійні бюрократії, які зробили з виборів різновид бізнесу, і заробляли мільйони доларів на продажі місць в списках, хочуть й надалі залишатися рабовласниками і отримувати гроші з наступних кандидатів в списку партій. Жодного слова покаяння від лідерів партій, які продавали місця в списку, я не чув. Хоча цифри за скільки продавали місця у списку як до Верховної Ради, так і місцевих органів влади є загальновідомі.

    БЮТ до Київради провів 41 кандидата і отримав перше місце, після чого 15 депутатів перебігли до Черновецького. Питання: за скільки грошей ці люди купували місця в списку БЮТ, хто взяв ці гроші, голова Київської міської організації Семинога чи голова партії Юлія Тимошенко?

    Заради справедливості треба сказати, що це проблема не лише БЮТ , а продажем місць у списку займалися партії як провладні, так і опозиційні, як праві так і ліві. Поки вони не припинять перетворення політики на бізнес, не один імперативний мандат їм не допоможе. Володіючи цією інформацією, я був змушений на останніх виборах голосувати проти всіх, як у списку до ВР, так і списку до Київради. Я не хотів би більше так голосувати, але для цього повинно відбутися очищення українських партій. А для такого очищення повинен бути тиск суспільства.

     

     



    лариса 12:22

    Чи захоче Янукович в парламентсько-президентській республіці стати Президентом?

    ответ:

    Президент України має набагато більше повноважень, ніж Президент будь-якої європейської країни за виключенням Росії. І він все рівно залишається першою особою. Тим більше що Янукович двічі був прем’єром, а політику завжди хочеться ще більш політичного зростання. Тому такі бажання цілком очевидні. Питання в реалізації таких можливостях і в готовності інших впливових людей Партії регіонів бачити розвиток подібного сценарію.



    витек 12:23

    Хто в Партії регіонів здатен зайняти місце Януковича, адже з часом кожен політичний лідер втрачає актуальність, а якщо він ще й не був засуджений…

    ответ:

    І не був (засуджений – ред.). Поки що Янукович знаходиться на політичному зльоті і може планувати стати кандидатом на посаду Президента на наступних виборах з достатнім шансом. З сьогоднішніх лідерів, як не дивно, на якомусь етапі може захотіти стати Президентом і Рінат Ахметов. Але поки партія залишатиметься партією одного регіону, яким репрезентоване її керівництво в Донецьку, партія сама звужує собі простір.

    До керівництва партії не долучаються представники недонецьких еліт. В той же час ці недонецькі регіональні еліти на останніх виборах до органів місцевого самоврядування потужно представлені в радах різного рівня. В керівництві партії вони не мають  свого рупора. Представник недонецького регіону, як керівник партії, теоретично мав би більші шанси на президентських виборах. Але поки що появи такого лідера в Партії регіонів не передбачається.

     



    Гедеван Алексидзе 12:24

    Ваши прогнозы по поводу конфликта ветвей власти в Украине. Чья чаша перевесит?

    ответ:

    Україна просувається поступово у бік посилення парламентаризму.  Це об’єктивна реальність, до якої спонукають як зміцнення фінансово-промислових груп, які потребують власної політичної репрезентації, а не одного «розводящого», яким може бути Президент. Так само поступово посилюється роль середнього класу, який аналогічно вимагатиме власної репрезентації, але це буде довготривалий процес, конфліктність гілок влади буде продовжуватись. Адже політичні сили виступають за зміцнення тієї чи іншої гілки влади, в залежності від своєї дотичності до них, і дуже легко змінюють свою точку зору.



    женя 12:25

    Хто може стати лідером в НУ, щоб ця політична сила могла на наступних парламентських виборах подолати %-й бар"єр?

    ответ:

    Незалежно від того, хто очолить «Нашу Україну», вона все одно подолає 3% бар’єр. Бо ця партія створювалась під Віктора Ющенка. А його рейтинг хоч і підупав, але все рівно дозволяє вирішувати проблеми подолання парламентського бар’єру.

    Щодо перспектив зростання рейтингу НУ, то це більш проблематично. Бо партії необхідне радикальне оновлення та очищення. «Наша Україна» перенасичена конформізькими кадрами, які прийшли в цю партію з метою долучитися до влади, або на всеукраїнському, або на місцевому рівнях. Один з варіантів, який розглядається задля того, щоб надати партії нового дихання - зробити лідером Юрія Луценка. Він є кандидатурою харизматичною і перспективною.



    Ира 12:35

    Как Вы можете прокомментировать желание Партии регионов отменить пост Секретаря СНБО?

    ответ:

    Партія регіонів, як системна сила, не заспокоїться, поки не підпорядкує собі весь економічний і політичний простір України. Їхнє завдання не РНБОУ, а всі політичні посади, включно з президентською. Проблема не в конкретній посаді, а проблема в тому, що Партія регіонів не пройшла ще остаточний шлях демократизації. Тому зосередженість всієї влади в одних їхніх руках може становити небезпеку.



    Наташа 12:39

    Вы видете смысл в проведении очередного круглого стола при участии Президента, премьера и так далее по итогам выполнения Универсала?

    ответ:

    Можна проводити безліч круглих столів. В самих круглих столах нічого негативного немає,  а тільки позитив. Проблема в тому, щоб ці три зазначені персони навчились виконувати свої попередні домовленості.

     



    Мурзопакасная 12:59

    Хотілося б дізнатись, які плани Мистецького об"єднання "Остання барикада"? Чи планується проводити в серпні фестиваль "День Незалежності з Махном"-2007? Чи справді відбудеться презентація сучасної української культури в Москві чи це лише плітки??

    ответ:

    Мистецьке об’єднання займається проведенням різних заходів.

    Остання така акція, яку ми провели спільно з Громадським рухом "Народна самооборона" відбулася  тиждень тому. Це був Всеукраїнський фестиваль вертепів в Івано-Франківську, на який нам вдалося зібрати вертепи майже зі всієї України. Один з найцікавіших наших фестивалів "День незалежності з Махном" знову планується 24 серпня. Але оскільки цей фестиваль є занадто контраверсійним, то можуть бути проблеми з місцем його проведення. Тоді ми його перенесемо з Гуляй-поля в яке-небудь сусіднє містечко. Щодо Москви, то ми дійсно отримали пропозицію зробити презентацію сучасного українського мистецтва і розробили програму заходів за участю музикантів, літераторів, художників.

    Має бути надзвичайно цікаво. Але остаточна дата ще узгоджується.

     



    наташа 13:01

    Прокоментуйте повідомлення газети "Дзеркало тижня" про початок службового розслідування щодо Міністра транспорту Рудьковського

    ответ:

    На скільки мені відомо, газета "Дзеркало тижня" на диво однобічно підійшла до висвітлення цієї теми. Так, насправді, як заявила газета "Комерсант", службове розслідування Кабмін не розпочинав, була резолюція прем’єра на лист Президента. Все це виглядає як черговий етап протистояння між Секретаріатом Президента та урядом. Секретаріат Президента намагається вибити одного з гравців уряду. Відомо, що туркменські опозиціонери в Україні зустрічались з різними політичними діячами як від влади, так і опозиції. Але удар Секретаріат Президента намагається спрямувати лише  проти Рудьковського. 

    Центральний азійський напрямок в українській зовнішній політиці, на загал, провалений. Україна вже не має прямих договорів з Туркменістаном. А весь туркменський газ на 25 років викуплений Росією. Україні потрібно вести більш активну позицію в Центральній Азії, налагоджувати контакти як з місцевою владою, так і з місцевою опозицією. Інша справа, що це повинно робитися в тактовній виваженій формі. Конфлікт, який намагається розбурхувати Секретаріат Президента, може так само негативно вплинути на український зовнішній імідж. Взагалі таке враження, що в протистоянні між структурами Президента і Кабміна, зокрема, що стосується голови зовнішньополітичного відомства пана Тарасюка, президентська і Кабмінівська сторони менше за все думають про національні інтереси України, а діють більше за власними вузькокорпоративними.

     

     



    Вікторія 13:27

    Декілька слів про Всеукраїнський фестиваль вертепів "Карпатія". ідея? Яка мета? Чому саме в Івано-Франківську? Які наступні мистецькі проекти ви плануєте? Дякую.

    ответ:

    Ідея провести Всеукраїнський фестиваль в Івано-Франківську належить Ю.Луценку, він є креативним політиком, і одним з не багатьох, хто підтримує українську культуру. Решту - сценарій, назву - це розробив я. В принципі у нас є домовленості з Луценком про подальшу співпрацю по підтримці культурних акцій. Мистецьких акцій буде багато, їх проведення заплановане в Москві, Донецьку, Києві, Харкові, Тернополі, Запорізькій області. Такі акції є різноманітними, більш традиційними, постмодерновими. Дуже довго озвучувати, слідкуйте за об’явами, які розповсюджує Мистецьке об’єднання "Остання барикада".

     



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.