• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Промисловці закликали пришвидшити прийняття законопроєкту про ОПК

    Опубликовано: 2022-11-16 18:47:53

    Проєкт закону про оборонно-промисловий комплекс України розроблявся Укроборонпромом та комітетом ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки, із залученням великої когорти експертів. Український союз промисловців і підприємців у рамках підписаного меморандуму із Державним концерном також неодноразово організовував круглі столи та наради щодо модернізації ОПК, надавав свої пропозиції.

    Черговий спільний захід за участі керівництва Укроборонпрому, Мінстратегпрому, підприємств сфери відбувся 14 листопада на базі ділового союзу.

    Президент УСПП Анатолій Кінах відзначив, що наявність ресурсів – вагома складова перемоги у війні з російським агресором. Україна, її Збройні Сили повинні мати гарантовані і достатні поставки необхідної зброї і техніки. Для цього повинні працювати саме українські виробники, а майданчики для випуску продукції дублюватися  як у воєнний час, так і в подальшому.

    «Наразі затверджена Стратегія розвитку ОПК. Потрібно розробляти держпрограму та приймати означений законопроєкт. Важливо підсилити наш експортний потенціал – звичайно, після безумовного забезпечення потреб ЗСУ. Є техніка і озброєння українського виробництва, що пройшли випробування в реальних бойових діях, довели свою ефективність. Впевнений, на світовому ринку озброєння Україна має шанс бути одним із провідних гравців у повоєнний період. Для цього потрібно закласти основи вже зараз, модернізувати виробництва, зберегти кадровий потенціал, напрацювання і т.д.», - підкреслив президент УСПП.

    Гендиректор Укроборонпрому Юрій Гусєв відзначив, що законопроєкт – це продукт обговорень і консультацій із урядовими структурами, депутатським корпусом, експертами тощо – та покликаний забезпечити власне виробництво сучасної техніки.

    «Команда Укроборонпрому готова зафіксувати та інтегрувати ваші пропозиції та зауваження», - повідомив пан Гусєв.

    У рамках презентації документу фахівці концерну відмітили, що спиралися на сучасні моделі, проте намагалися адаптувати їх до українських реалій. Проєкт закону розрахований на доволі тривалий період, отже має корелюватися як з умовами воєнного часу, так і повоєнної відбудови.

    «Ми вдячні нашим західним партнерам за підтримку озброєннями, але потрібно і самим також нарощувати виробництво. У питанні національної безпеки доцільно мати власні ресурси. Законопроектом пропонується визначити пріоритетність закупівель в національного виробника (на рівні 75% від всіх потреб), надати пільгове оподаткування, провести санацію підприємств-банкрутів через покриття їх боргів з обсягів реалізованої продукції тощо», - зазначив директор з правових питань Укроборонпрому Даніїл Федорчук.

    Фахівці концерну відзначили, що в Україні не вистачає органу, що адміністрував би права державної інтелектуальної власності в сфері оборонки. Законопроєктом пропонується створення Агенції оборонних технологій, при ній – Державний фонд розвитку ОПК. Вони ж опікуватимуться відбором і фінансуванням пріоритетних проєктів у сфері.

    Паралельно має створюватися реєстр національних виробників і їх номенклатури. Все, що може вироблятися в Україні – повинне вироблятися тут.

    Це полегшить і процес післяексплуатаційного обслуговування техніки і озброєння. Наразі ремонт західних зразків відбувається тільки за кордоном, тут також треба кооперуватися із партнерами та створювати ремонтні кластери в Україні чи близько до кордону.

    Учасники обговорення такі пропозиції підтримують, адже 1 робоче місце в ОПК дасть +6-7 робочих місць в суміжних галузях.

    Серед мінусів законопроєкту – зберігається критична залежність від державного фінансування. Якщо у воєнний час це виправдано, то у мирний потрібно нарощувати державно-приватне партнерство.

    Заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Сергій Тихонов переконаний, що кожному з напрямів ОПК і ресурсного забезпечення ЗСУ продукцією власного виробництва потрібно присвятити окремі наради за участі Міноборонпрому, Укроборонпрому, Мінюсту, Мінфіну, експертів, що мають доступ до закритої інформації.

    Окрім цього, оскільки все ще немає діючої програми розвитку ОПК, то законопроєкт, у разі його прийняття, не матиме чималої основи, тому важливо приймати і програму.

    Також він поінформував, що вже є рішення РНБОУ про створення Агенції оборонних технологій та відповідного фонду, затверджений її статут. Міністерство веде роботу у напрямку сприяння розробки нових технологій та концепції відповідної програми.

    Анатолій Кінах підтримав колегу та запропонував звернутися до Президента В.Зеленського, щоб законопроєкт після доопрацювання виносився як президентська ініціатива. Також необхідно прискорювати прийняття держпрограми для ОПК як більш базового і системного документу на середньо- і довгостроковий період.

    Відповідні комунікації з урядом, Укроборонпромом, профільним Комітетом ВРУ будуть продовжені.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.