• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Остап Семерак: «В Україні активно триває реінтеграція зони відчуження»

    Опубликовано: 2018-03-15 08:55:33

    Міністр екології та природних ресурсів України переконаний, що створення потужного  парку з виробництва  відновлювальних джерел енергії в Україні стане кардинальним кроком у  реінтеграції зони відчуження.

    Про це він заявив  під час круглого столу  щодо впровадження  конкурентних інструментів закупівлі «зеленої» енергії в Україні, організованого парламентським Комітетом з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

    «Два роки тому ми  розпочали процес реінтеграції зони відчуження. Це стало початком унікальної спецоперації  з перетворення  закритої донедавна території зони відчуження на  найінноваційніший технологічно-науковий майданчик у світі. Таке рішення не наважувалися  прийняти майже три десятки років, проте сьогодні зона відчуження має всі шанси стати перспективним  елементом  майбутнього «зеленої» економіки України», - сказав Остап Семерак.

     Він також пояснив, що зона відчуження  - це величезна територія української землі в центрі  країни, на якій до цього часу  не велося  жодноговиду господарської діяльності, окрім поводження з радіоактивними відходами. За його словами, така територія не має бути баластом для державного бюджету і повинна  ефективно використовуватися для розвитку  економіки України.  І минулого року Урядом України було зроблено декілька суттєвих кроків, які  спростили процедуру для ведення господарської діяльності на цій території.

     Остап Семерак переконаний, що зона відчуження  має високий рівень інвестиційної привабливості, про що свідчить велика активність при подачі заявок  на  розміщення об’єктів відновлювальної енергетики на території зони відчуження. На цей час надійшло понад 60 заявок на відведення земельної ділянки з метою реалізації проекту від іноземних та вітчизняних інвесторів з Данії, США, Китаю, Німеччини, Франції, України та Білорусі.

    «На  запрошення парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки долучився до обговорення пошуку  успішної формули розвитку «зеленої» енергетики в Україні.  Приємно, що Уряд і парламент  мають спільне бачення   перетворення зони відчуження на «потужний завод» з виробництва  відновлювальних джерел енергії в Україні. А майбутнє країни вбачають  у низьковуглицевому розвитку», - сказав Міністр.

    Остап Семерак також повідомив, що 19 березня 2018 року Мінприроди спільно із ДАЗВ презентуватиме результати розрахунків запланованого фінансування техніко-економічного обґрунтування  для будівництва сонячного парку у зоні відчуження, які були зроблені компанією Tractebel Engineering - світовим лідером у галузі відновлювальної енергетики, за кошти французького уряду.

    Це важливе дослідження, в якому враховано особливості території, рівня радіоактивного забруднення  території, на якій заплановано розміщення об’єктів сонячної енергетики, правила радіаційної безпеки під час  проведення робіт, а також ряд інших важливих показників

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.