• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Дохід лідерів енергетичного сектору України: аналіз та тренди

    Опубликовано: 2024-04-30 13:00:58

    Спостереження Індексу Опендатабота розкрило, що сукупний дохід перших десяти компаній українського енергетичного сектору склав майже 750 мільярдів гривень. Половина з цих компаній, що увійшли до переліку лідерів, є державними, тоді як чотири інші належать групі СКМ Ріната Ахметова. Утім, другий рік поспіль залишається "Д.Трейдинг", що є частиною групи СКМ, найбільш успішним.

    За даними Індексу Опендатабота, лідери енергетичного комплексу України заробили майже 745,87 мільярдів гривень минулого року, що становить на 8% більше, ніж дохід цих компаній у 2022 році, коли він склав 688,45 мільярдів гривень.

    У топ-10 увійшли п'ять державних компаній і чотири компанії, що належать групі СКМ Ріната Ахметова. Ще одна компанія, ТОВ "КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ЕК", належить Нелі Костенко.

    Зазначимо, що серед компаній з топ-10 вісім займаються виробництвом та торгівлею електроенергією, а дві — торгівлею газом.

    "Д.Трейдинг", яка входить до групи СКМ, утримує лідерство другий рік поспіль. Минулого року дохід підприємства збільшився на 15% порівняно з 2022 роком: з 144,18 мільярдів гривень до 165,65 мільярдів гривень. При цьому чистий прибуток збільшився на 30% у 2023 році.

    Найбільший приріст доходу також відзначили у двох інших компаній Ріната Ахметова. Наприклад, компанія "Київські енергетичні послуги" збільшила свій дохід у 1,5 рази, а компанія "Дніпровські енергетичні послуги" — на третину порівняно з 2022 роком.

    У той же час компанія "ДТЕК Західенерго", що є частиною групи СКМ, за рік зменшила свій дохід на 16%. Минулоріч підприємство отримало збитки у розмірі 164 мільйонів гривень.

    Компанії, які належать Рінату Ахметову, разом склали 262,48 мільярда гривень у 2023 році, що становить 35% сукупного доходу топ-10 компаній енергетичного сектору.

    Також до рейтингу найкращих компаній у сфері енергетики потрапило п'ять державних підприємств, проте лише двом з них вдалося збільшити свій дохід у порівнянні з попереднім роком. "Укргідроенерго" збільшив свій дохід на 30%, а НАЕК "Енергоатом" — на 15%.

    "Укргідроенерго" також отримала найбільший чистий прибуток серед 10 компаній Індексу у розмірі 17,3 мільярда гривень.

    Зауважимо, дохід державного "Укренерго" майже не змінився у порівнянні з попереднім роком — понад 82 мільярди гривень.

    Дві державні компанії, що займаються торгівлею газом, зменшили свої доходи у 2023 році порівняно з 2022 роком: "Нафтогаз України" — на 4%, "Нафтогаз Трейдинг" — на 9%. Обидві компанії отримали збитки у 2023 — 10,29 мільярдів гривень загалом.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.