• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • МВФ поліпший прогноз зростання світової економіки на 2023 рік

    Опубликовано: 2023-07-27 13:00:15

    МВФ поліпший прогноз зростання світової економіки на 2023 рік, піднявши його з 2,8% до 3%. Про це свідчить липневий огляд світової економіки (World Economic Outlook Update), який опублікований агентством Інтерфакс-Україна.

    Фонд зазначає, що хоча покращення прогнозу бачиться позитивним знаком, зростання залишається менше ніж за історичними мірками. У середньому протягом 2000-2019 років зростання становило 3,8%.

    Підвищення відсоткових ставок центробанками для боротьби зі зростанням інфляції продовжує впливати на світову економічну активність, створюючи певний тиск.

    МВФ також наголошує на ризиках, пов'язаних з інфляцією. Хоча прогноз глобальної інфляції на 2023 рік знижено до 6,8% з 7%, прогноз на 2024 рік скоригований у зворотному напрямку, підвищившись з 4,9% до 5,2%. Причиною цього є очікувана поступова зниження базової інфляції.

    Очікується, що ринки будуть змушені адаптуватися до подальшого посилення грошово-кредитної політики центральними банками, що може призвести до неспокою на фінансовому ринку.

    Також є можливість, що негативні транскордонні вторинні ефекти можуть призвести до уповільнення відновлення економічного зростання в Китаї.

    Однак, якщо інфляція спадатиме швидше, ніж очікувалося, це може зменшити потребу в жорсткій грошово-кредитній політиці, і внутрішній попит може виявитися більш стійким, ніж прогнозувалося.

    Оцінка МВФ також показує, що темпи зростання обсягу світової торгівлі скоротяться з 5,1% в 2022 році до 2% у 2023 році (раніше очікувалося 2,4%), а в 2024 році вони знову підвищаться до 3,7% (попередня оцінка – 3,5%).

    Окрім того, МВФ змінив оцінку зниження середньої ціни на нафту у 2023 році до 20,7% (до 76,43 доларів за баррель) замість попередніх 24%. Наступного року ціни на нафту можуть знизитися ще на 6,2% до 71,68 доларів за баррель.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.