• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Все про роль батька у вихованні дитини

    Опубликовано: 2023-07-21 10:08:10

    Батьки – найважливіші люди для дитини, особливо з моменту народження і до підліткового віку.

    Крім догляду за дитиною і забезпечення її всім необхідним для життя, саме мати і батько відповідальні за статеворольову соціалізацію малюка і його статеве виховання.

    Обоє батьків формують у дитини уявлення про образи чоловіка і жінки, а також про соціальні ролі батька і матері, чоловіка і дружини.

    Тому для гармонійного виховання дитині необхідні і мати, і батько або, принаймні, особи, здатні взяти на себе ці батьківські функції.

    У даній статті ми докладніше зупинимося на ролі батька у вихованні дитини, його важливості, як для хлопчиків, так і для дівчаток.
    Роль батька у вихованні сина

    1.Приклад чоловічої поведінки.
    Син починає проявляти себе як чоловік, наслідуючи батька або старшого товариша, до якого він відчуває повагу і довіру. Тому дуже важливо, щоб тато ставився до сина з любов’ю і розумінням, проявляючи при цьому кращі чоловічі якості — мужність, відповідальність, самостійність. Тільки в цьому випадку хлопчик буде намагатися брати з нього приклад і виросте достойною людиною і впевненим у собі чоловіком.
    2.Уявлення про стосунки статей.
    Особистим прикладом тато виховує в хлопчика шанобливе ставлення до жінки, дружині і мамі. Підростаючи, син буде копіювати ставлення батька до матері, переносячи їх на свої стосунки з протилежною статтю. А ставши дорослим, перенесе  модель поведінки, що склалася у вашій родині, на  відносини вже зі своєю дружиною та своїми дітьми.
    3.Надання підтримки.
    Якщо батько підтримує свого сина у всіх його починаннях і вірить в його сили, він формує в хлопчика настрій на перемогу. Таке виховання сина дозволить йому досягати успіхів у навчанні та спорті, а згодом — в кар»єрі та особистому житті.
    Роль батька у вихованні доньки


    1.Виховання жіночності.
    З самого дитинства тато повинен якомога частіше говорити їй про те, яка вона красива, ошатна і вміла. Це виховує в дівчинці відчуття гідності і впевненості в собі, дозволяє їй гармонійно розвиватися, приймаючи на себе соціокультурну роль жінки.
    2.Уявлення про стосунки статей.
    Батько вчить дочка спілкуванню з іншими чоловіками. Найкращі якості батька виросла дівчинка буде шукати в молодих людях, а взаємини батька і матері стануть для неї моделлю взаємин у власній родині.
    3.Надання підтримки.
    Якщо батько демонструє любов і повагу по відношенню до дочки, то вона зможе вирости доброю і відкритою людиною. А відчуття батьківській підтримки та його готовність допомогти у вирішенні будь-яких проблем, дозволить дівчинці не боятися труднощів.
    Як бачимо, правильне батьківське виховання необхідно і хлопчикам, і дівчаткам. Якщо у вашій родині не складаються стосунки батька з дитиною або ж, за відсутності батька, нікому взяти на себе його роль, ви можете звернутися за порадою до дитячих психологів нашого порталу. Кваліфіковані фахівці допоможуть вам знайти шляхи виходу з цієї ситуації.

    roditeli.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.