• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Прорізування зубів: поради

    Опубликовано: 2023-07-04 10:28:44

    Розвиток зубів починається ще в утробі матері, коли в яснах плода розвиваються зачатки зубів.Жорстких термінів і чіткого порядку появи зубів у дітей не існує.

    Поява зубів варіює залежно від особливостей організму дитини та її батьків.У переважної більшості дітей перші зуби з’являються приблизно в 4-7 місяців, тому невеликі відхилення від цього терміну не повинні турбувати батьків. Багато фахівців вважають, що існує генетичний зв’язок між тим, як і коли з’являються зуби у батьків (особливо у матері) і у їхніх дітей. Тому, якщо у вас зуби з’явилися пізно, існує велика ймовірність, того що і у ваших дітей зуби також з’являться пізніше, ніж у їхніх однолітків. Однак це зовсім не обов’язково і неварто вважати це за правило прорізування зубів. Також як і терміни прорізування зубів, симптоми, що супроводжують цей процес, можуть бути дуже різними у різних дітей і навіть змінюватися, від випадку до випадку,у однієї і тієї ж дитини.

    Для багатьох дітей прорізування зубів є досить складним і болючим, в інших випадках, дитина протягом усього часу не подає ніяких ознак появи зубів, а щасливі батьки помічають його «обновки» зовсім випадково.Перші ознаки прорізування зубів — це сильне слиновиділення, хворобливі, опухлі ясна. Ці симптоми прорізування зубів можуть з’явитися ще за місяць або два до того, як зуб можна буде побачити. Через дискомфорту і болю деякі діти можуть неспокійно спати, бути примхливими, втрачати апетит і проявляти бажання гризти різні тверді предмети або тримати пальці в роті.Ближче до моменту появи зуба, на яснах можна помітити білувате випинання або тонку білу лінію. Пронос, нежить, кашель і підвищення температури тіла як симптоми прорізування зубів. Підвищення температури під час прорізування зубів пов’язане з виділенням великої кількості біологічно активних речовин, у зоні росту зуба. У більшості випадків підвищення температури при прорізуванні зубів не перевищує 38.5 С — 39 С і триває не більше 1-2 днів. Поява проносу під час прорізування зубів пояснюється сильним слиновиділенням (дитина ковтає багато слини) і прискоренням перистальтики кишківника.

    Пронос на фоні прорізування зубів, як правило, водянистий, не надто частий (до 2-3 разів на добу) і триває не більше 1-3 днів. Поява нежиті під час прорізування зубів пояснюється підвищеним виділенням слизу залозами порожнини носа. Нежить водянистий (слиз прозора і текуча), не надто рясний і триває не більше 3-4 днів. Лікування нежиті у дітей під час прорізування зубів краще обмежити очищенням носа від мокротиння.Поява вологого кашлю під час прорізування зубів — пояснюється скупченням в горлі слини, яка виділяється у великих кількостях під час прорізування.Вологий кашель під час прорізування зубів досить рідкісний, посилюється в положенні лежачи і проходить протягом 2-3 днів. Такий кашель не вимагає ніякого лікування. Для того щоб не сплутати прорізування зубів з якоюсь хворобою рекомендовано викликати лікаря у випадку підвищення температури, появи нежиті, проносу або кашлю у дитини.

    У період прорізування зубів діти часто відчувають бажання погризти або пожувати що-небудь. Це допомагає їм полегшити неприємні відчуття. Запропонуйте дитині спеціальне гумове кільце, або іншу еластичну гумову іграшку. Більш старші дітки під час прорізування зубів воліють гризти скоринку хліба або бублик. У цей нелегкий для дитини період батьки повинні підтримати його, частіше брати на руки, пестити, відволікати від болю цікавими заняттями. Не варто думати, що якщо ви, коли вам погано, краще лежати в тиші і відпочивати, тоді і для дитини це буде найкращим варіантом. Діти дуже швидко переключаються з одного настрою на інший. Тому найкращий спосіб полегшити біль у дитини- це відвернути увагу від болю.

    Якщо дитина перебуває на грудному вигодовуванні, дитинку можна легко заспокоїти запропонувавши груди. У разі сильної хворобливості ясен, яка прояви сильним плачем, неспокоєм, відмовою дитини від їжі можна використовувати спеціальні гелі,попередньо проконсультувавшись з лікарем. Організм маленької дитини ще не здатний справлятися з багатьма хворобами, тому при наявності явних ознак захворювання краще зайвий раз звернутися до лікаря, ніж звернутися занадто пізно.

    roditeli.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.