• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ацетонемічний синдром у дітей

    Опубликовано: 2023-05-30 16:08:53

    Сучасна мама маленької дитини — це симбіоз особистого досвіду, рекомендацій лікарів, порад подруг і, звичайно ж, знань отриманих в інтернеті. Нерідко ми можемо почути від дільничного лікаря діагнози, які, не маючи медичної освіти, не так просто розшифрувати і проаналізувати. З метою, позбавити Вас від виснажливої ​​подорожі по сторінках Мамських форумів, з різноманіттям історій, що жахають, пропонуємо разом розібратися у всіх тонкощах діагнозу під назвою «Ацетонемічний синдром у дітей» (АСД). Звучить дуже незрозуміло, чи не так? Давайте спробуємо трохи простіше …

    Людський організм вивільняє енергію переважно з глюкози, яка накопичується у вигляді специфічної сполуки — глікогену (він аккумулюється переважно у печінці). Запаси глікогену у дорослих спостерігаються у достатній кількості. Натомість, у малюків — відзначається незначна його кількість. Тому, при надмірному фізичному навантаженні; емоційному дисбалансі (стреси, переживання, тощо); навантаженні на травну систему та печінку їжею багатою на жири — запаси глікогену в дитини швидко зникають.

    Таким чином, організм самостійно починає синтезувати енергію з жирів. Втрата організмом здатності утилізувати кетонові тіла призводить до їх значного накопичення в крові, розвитку кетонемії, кетонурії, що обумовлює характерний ацетонемічний синдром. Саме тому, можна з впевненістю стверджувати, що присутність запаху ацетону як і безпосередньо АСД — не є захворюванням, а, лише, сигналізує, що в тілі людини запаси глюкози підійшли до критичної позначки.

    Спостерігаючи за Вашим малюком, Ви можете самотужки діагностувати ацетонемічний синдром за наступними ознаками:

    •дитина багаторазово(більше 5 разів на добу) блює протягом 1-5 днів. Окрім того, Ваші спроби напоїти або погодувати дитину —  провокують новий напад блювання;
    •спеціальні тест-смужки, допоможуть виявити наявність ацетону в сечі;
    •інтоксикація, що проявляється блідою шкірою дитини з рум’янцем на щоках;
    •дратівливіть і збудження дитини, що відзначається на початку захворювання поступово змінюються втомою, слабкістю та млявістю. Дитину тягне на сон. В поодиноких випадках мають місце судоми;
    • порушення, що проявляються в ослабленні тонів сердця дитини, тахікардії та аритмії
    •достатньо часто відзначаються болі в животі, нудота, затримка випорожнення;
    •підвищення температури понад 38 ° С;
    •в формулі крові кетонових тіл. Окрім того, помірний лейкоцитоз,  збільшення значення ШОЕ, нейтрофільоз.
    Загалом лікування цієї недуги дітей та дорослих можна умовно розділити на два етапи: термінове купірування ацетонемічного кризу та вживання заходів, які направлені на профілактику повторень цих станів.

    До першого етапу відносять:

    1. Зменшення дефіциту глюкози. З цією метою використовують теплий розчин глюкози, що вживають внутрішньо. Це може бути: настій з родзинок, компот з сухофруктів, дуже солодкий чай.

    2. Усунення стану зневоднення. Окрім перерахованих вище рідин малюкам дають водно-сольові розчини.

    Зауважимо, що поїти малюка необхідно достатньо часто, але невеликими порціями, щоб знову не викликати напад блювоти. Оптимальним є:  одна-дві ч. л. рідини кожні 10-15 хвилин.

    3. При болях та дискомфорті в животі використовують спазмолітичні засоби.

    4. Для дезінтоксикації організму використовують сорбенти.

    5. При ацетонемічному синдромі аргінін покращує дезінтоксикаційні властивості печінки, бетаїн — нормалізує водно-електролітний баланс в клітинах, бере участь в енергетичному обміні.

    6. ВАРТО ПАМ’ЯТАТИ!!! Якщо самостійно стабілізувати стан дитини не виходить – після всіх маніпуляцій спостерігається нестримне блювання, зневоднення організму, наростаюча слабкість  — ОБОВ’ЯЗКОВО показано лікування в межах медичного закладу з неодмінним проведенням інфузійної терапії (крапельниці).

    Профілактикою запобігання ацетонемічного синдрому у дітей є правильне збалансоване харчування.

    Щодо  дієти, варто зауважити, що малюк не повинен бути голодним та голодувати. Годувати дитину краще часто але дрібними порціями. Насильно змушувати їсти – не потрібно. Необхідно обмежити вживання продуктів, багатих пуринами і кетогенними амінокислотами. З раціону виключаються м’ясо молодих тварин, жирне м’ясо, консерви, копченості, концентровані бульйони. Протипоказані щавель, кольорова капуста, томати, цитрусові фрукти. У цей період рекомендовано до вживання  рідкі каші на воді (гречка, вівсяна каша, манка), овочеві або круп’яні супи, запечені яблука, галетне печиво.

    roditeli.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.