• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні можуть включити польську мову до переліку предметів ЗНО

    Опубликовано: 2023-02-02 09:20:55

    В українській владі обговорюють можливість включення польської мови до переліку навчальних предметів, з яких проводиться зовнішнє незалежне оцінювання, заявляючи, що до дзеркального рішення вже готова Польща.

    Про це, зокрема, йшла мова на нараді віцепрем’єр-міністра - міністра з реінтеграції окупованих території Ірини Верещук з представниками Міністерства освіти і науки та Українського центру оцінювання якості освіти щодо необхідності тісної гуманітарної й освітньої взаємодії України та європейських держав, передусім Польщі.

    "Об’єднання з поляками – запорука сталого розвитку та безпеки. Освіта і мова – це головні інструменти, з яких починається таке об’єднання. Маємо переходити до конкретних дій, щоб інтегруватися у європейський простір. Перший крок – вивчення мов країн-сусідів. І цей крок має бути обопільним: поляки готові включити українську мову як іноземну до переліку навчальних предметів", - заявила Верещук.

    В той же час, за її словами, українська сторона має розробити стратегію складання іспитів з польської мови, і якщо для цього потрібно вносити зміни до законодавства, необхідно розпочинати цей процес вже зараз.

    Зазначається, що наразі в Міносвіти опрацьовують алгоритм визнання та зарахування результатів Egzamin maturalny при вступі громадян Польщі до українських навчальних закладів.

    Віцепрем’єрка наголосила на підтримці зареєстрованого в парламенті урядового законопроєкту №8228-1, яким передбачено продовжити на 2023 рік скасування державної підсумкової атестації і ЗНО як конкурсного критерію доступу до освітніх закладів. Вона підкреслила, що це спростить як українцям, так і полякам процес вступу до українських і польських навчальних закладів.

    Своєю чергою представники Міносвіти повідомили про умови вступу для українських випускників до польських закладів освіти. Так, у Польщі визнаються українські документи про базову загальну середню освіту (атестати про закінчення 9-го класу), так само як і результати ЗНО зараховуються для вступу у польські вищі навчальні заклади.

    Нагадаємо, що наприкінці липня 2022 року Верховна Рада прийняла закон про встановлення особливого статусу громадян Польщі в Україні, який набув чинності 16 вересня.

    Згідно нього, поляки отримали право ставати платниками податків в Україні, вести господарську діяльність та отримувати освіту (в тому числі за бюджетні кошти або з отриманням пільгових кредитів на оплату навчання) на рівні з українськими громадянам

    Тимофій Бесп'ятов

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.