• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Зеленський позбавив громадянства Медведчука, Козака, Деркача і Кузьміна

    Опубликовано: 2023-01-12 10:00:48

    Президент Володимир Зеленський заявив, що позбавив громадянства України народних депутатів Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача та Рената Кузьміна.

    "На підставі матеріалів, які були підготовлені СБУ та Державною міграційною службою та відповідно до Конституції я ухвалив рішення про припинення громадянства чотирьох осіб - Деркача Андрія Леонідовича, Козака Тараса Романовича, Кузьміна Рената Равільйовича і Медведчука Віктора Володимировича", - заявив він у вечірньому зверненні.

    Президент наголосив, що якщо народні обранці обирають службу не народу України, а вбивцям, які прийшли в Україну, то й дії влади будуть відповідні.

    "Це не останні такі рішення, служби працюють", - додав він.

    Нагадаємо, що Віктор Медведчук був переданий Росії в рамках обміну, що відбувся 21 вересня 2022 року. В свою чергу, Служба безпеки України запевнила, що до обміну Медведчук надав слідству достатньо інформації для доведення його провини, а сам обмін не перешкоджає судовому розгляду справ проти нього та був проведений у відповідності до нового закону про порядок звільнення осіб, що йдуть на обмін.

    Медведчуку в Україні інкримінують частину 2 статті 28 і частину 1 статті 111, частину 2 статті 28 і частину 1 статті 258-3 Кримінального кодексу (державна зрада та створення терористичної організації, вчинені за попередньою змовою групою осіб).

    Так слідство трактує те, що Медведчук у 2014-2015 роках, не обіймаючи формальних посад, був куратором схеми з постачання вугілля з непідконтрольних Україні територій на підконтрольні, узгоджуючи відповідні питання з тодішнім керівництвом України та офіційними особами Росії.

    Окрім того, Медведчук звинувачується у держзраді через замах на розграбування разом з нардепом Тарасом Козаком та посадовими особами Росії національних цінностей України у вигляді незаконного видобутку нафти та газу на шельфі Чорного моря в окупованого Криму. Також їм інкримінують надання керівництву РФ допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, а саме даних щодо місць дислокації військових формувань України. 2 червня Державне бюро розслідувань оголосило про завершення розслідування цієї справи.

    Рената Кузьміна та Андрія Деркача також підозрюють у держзраді. Так, за інформацією ДБР, Кузьмін напередодні та після повномасштабного вторгнення РФ в Україну розміщував у соціальній мережі, мережі Інтернет та мобільному додатку пропагандистські матеріали на шкоду країні.

    Ніна Комащенко

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.