• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Прибутковість українських банків залишається на високому рівні

    Опубликовано: 2024-05-15 09:00:13

    У перший квартал 2024 року платоспроможні банки продемонстрували стабільну та високу прибутковість, отримавши 40,5 мільярдів гривень чистого прибутку, що становить на 18% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомила пресслужба Національного банку України.

    Відзначається, що основними факторами зростання прибутковості в порівнянні з минулим роком стали збільшення процентних доходів та зменшення відрахувань в резерви на покриття можливих збитків від активних операцій.

    На сьогоднішній день інвестиції в низькоризикові інструменти, зокрема облігації внутрішніх державних позик (ОВДП) та депозитні сертифікати Національного банку, залишаються основним джерелом процентних доходів для банків. Упродовж останнього року банки активно фінансували потреби уряду, збільшивши свої вкладення в ОВДП. Це призвело до зростання частки доходів банків від ОВДП на 6,7 відсоткових пунктів, до понад 26%.

    Натомість, лише вісім з 63 банків, що діють на українському ринку, зафіксували збитки протягом першого кварталу 2024 року. Це свідчить про загально високий рівень прибутковості фінансових установ країни.

    Проте, не дивлячись на позитивні тенденції, банки продовжують зіткнюватися з викликами, пов'язаними зі змінами в економічному середовищі та ризиками, пов'язаними з кредитним портфелем та фінансовою стійкістю. Такі фактори вимагають від банківської системи постійного моніторингу та адаптації до нових умов.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.