• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Звернення Партії Зелених України до Президента України Віктора Ющенка

    Опубликовано: 2005-12-12 14:44:00
    Чорнобильська катастрофа стала однією з найтрагічніших сторінок історії людства ХХ століття. Її наслідки спонукали до перегляду стратегії енергозабезпечення в країнах Європи і всього світу, змусили по-новому оцінити техногенні загрози життю на планеті, по-новому підійти до забезпечення екологічних прав людини. Ваша заява стосовно можливості завезення до Чорнобильської зони відпрацьованого ядерного палива з-за кордону підтверджує, що Україна залишається чи не єдиною країною континенту, влада якої не сприйняла належним чином уроків 1986 року. Проблема накопичення відпрацьованого ядерного палива та радіоактивних відходів в Україні вже сьогодні набрала критичних масштабів і дуже далека від практичного розв’язання. В Україні відсутні належні умови для їхнього відносно безпечного довгострокового зберігання, зокрема, у геологічних сховищах, що є на сьогодні найбільш прийнятними. Тим паче відсутні такі умови в Чорнобильській зоні, що належить до території Дніпровського водозабору.
     
    Відповідно, завезення до нашої країни відпрацьованого ядерного палива буде прямим і кричущим порушенням фундаментальних екологічних прав людини, що закріплені у статті 50 Конституції України. Президент, як гарант Конституції, має протидіяти подібним ініціативам, а не підтримувати їхнє впровадження.

    Зелені ніколи не погодяться із перспективою перетворення України на ядерний смітник. Тієї ж позиції дотримуються численні громадські природоохоронні організації України. Таким чином громадська реакція на висунуту Вами ініціативу вже є, і це реакція різко негативна.

    Відтак, Партія Зелених України пропонує Вам, пане Президенте, публічно й остаточно відмовитися від ідеї завезення в Україну відпрацьованого ядерного палива чи радіоактивних відходів.

    У разі незмінності проголошених Вами намірів, Зелені розпочнуть активну безстрокову кампанію протесту, котра матиме як національний, так і європейський вимір.

    Прес-служба ПЗУ
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.