• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ахметов - із земляками, а Ющенко - з ріднею та кумами

    Опубликовано: 2005-12-12 16:40:00
    Cимволічно, що партія влади НСНУ та "опозиційна" Партія регіонів провели свої з'їзди в один день. Ще символічніше, що на з'їздах обидві сили оприлюднили власні виборчі списки. Найбільша ж інтрига полягає у способі формування цих списків.
     
    Клан
     
    Партія регіонів навіть не намагалася створити широке регіональне представництво. Вона так і залишилася партією одного регіону. Головна мета, яку, до речі, їй вдалося успішно досягти, полягала в можливості максимально об'єднати всю донбаську політико-економічну еліту: поряд із тамтешнім "молодняком" з оточення Януковича та Ахметова гармонійно "красуються" представники так званої старої гвардії. Що об'єднало їх, зрозуміти неважко: попри запевнення "регіоналів", що вони буцімто виступають проти депутатської недоторканності, складається враження, що цього разу у парламенті мають намір заховатися усі, хто не дружить із законом. Список ПР схожий на довідник по новітній кримінальній історії, добру половину якого варто перелопатити правоохоронцям - бодай заради інтересу.
     
    Очолив список, звичайно ж, Віктор Янукович. Цей розкручений бренд є основним прапором партії. Але в списку так багато людей Ахметова, що бодай самому нетямущому зрозуміло, хто є справжнім господарем Партії регіонів. У першій сотні партійного списку - 60 осіб з чинною донецькою пропискою, з них 38 осіб до останнього часу працювали (чи працюють досі) на найзначнішій компанії Рината Ахметова - СКМ (Систем кепітел менеджмент). Прийнявши рішення про легалізацію, найбагатший в Україні олігарх вирішив для більшого комфорту у парламенті прихопити із собою найближчих друзів і випробуваних партнерів.
     
    У списку не тільки керівники найбільших підприємств, що входять в його фінансово-політичну групу, та керівництво футбольного клубу "Шахтар", а й такі цікаві постаті, як, скажімо, адвокат Ахметова Юрій Воропаєв, який допоміг йому відкрутитись від нав'язливого міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, начальник служби безпеки корпорації СКМ, а також особистий шофер Ахметова Володимир Мальцев, котрий офіційно вважається водієм ЗАТ "Люкс". Водій іде під номером 66, а от генеральний директор ЗАТ "Люкс" стоїть у списку лише 84-м...
     
    Мимоволі виникають певні асоціації, пов'язані з легендарною бандою "люкси", від якої на початку 90-х тремтів весь Донецьк і яку асоціювали з прізвищем Ахметова.
     
    Окрім перерахованих сірих конячок і новачків у політиці, список рясніє більш відомими прізвищами. Найнесподіваніше з-поміж них - уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова, яка ще минулого року вважалася близькою до Ющенка особою. Поруч з нею - лідер парламентської фракції "Регіони України" Раїса Богатирьова.
     
    До списку потрапили всі сепаратисти зі з'їзду в Сєвєродонецьку, хто постраждав від так званих політичних репресій: голова Луганської облради Віктор Тихонов та Донецької Борис Колесников, екс-голова Харківської облради Євген Кушнарьов. І водночас - "організатор" цих "репресій" екс-генпрокурор Святослав Піскун. Виходить, "репресії" здійснювалися лише про людське око?..
     
    Із так званої старої гвардії донецьких Янукович з Ахметовим пригріли Звягільського, Ландика, Рибака та інших одіозних політиків. Для земляка Володимира Щербаня, який зараз переховується за кордоном, у виборчому списку Партії регіонів місця не знайшлося. Але його син Артем отримав тут 139-ту позицію. А дружина ще одного втікача - колишнього київського губернатора Анатолія Засухи - дістала 116-й номер...
     
    Окремо варто згадати про представників групи фальсифікаторів парламентських виборів. Очолює її Сергій Ківалов, чиї зусилля у Партії регіонів оцінили 27-м місцем. Андрій Клюєв, керівник тіньового штабу й організатор фальсифікацій, отримав 14-й номер. До списку потрапив і його брат Сергій. 22-м номером нагородили Василя Джарти, який зірвав з'їзд Ющенка в Донецьку 2003 року. Начальник УВС Донецької області Володимир Малишев, котрий "прославився" репресіями проти опозиції під час президентських виборів і котрого після перемоги "помаранчевих" Ахметов забрав до себе в СКМ директором департаменту безпеки, отримав 64-те місце. Нарешті, героїчна захисниця Януковича у Верховному суді Олена Лукаш нагороджена 26-м місцем.
     
    Не забув Віктор Федорович і вірних своїх друзів. Тарас Чорновіл отримав 4-те місце; колишній другий номер у блоці Ющенка на виборах 2002 року, а тепер стійкий "регіонал" Олександр Стоян - 23-тє, голова Антимонопольного комітету Олексій Костусєв - 29-те; Дмитро Притика, звинувачений недавно в шахрайстві голова Вищого господарського суду, - 68-й номер.
     
    На почесному 20-му місці - легенда сцени часів Кучми акордеоніст-віртуоз Ян Табачник. Колишній прес-секретар, а нині радник Януковича Ганна Герман дістала 107-ме місце.
     
    Сім'я
     
    Не менш інтригуючим виявився і список "Нашої України". Попервах Президент, зваживши на побажання свого найближчого оточення, вирішив сам очолити його. Очевидно, вирішив, що коли його рейтинг підтримки додати до досить низького рейтингу НСНУ, то вийде непоганий результат, який дозволить отримати більшість депутатських мандатів. Не зупинило його навіть негативне ставлення тієї частини українського суспільства, котра вважає, що Президенту країни не слід очолювати будь-який партійний список.
    Сподівався Віктор Андрійович і на те, що сяйво його імені затьмарить корупційні звинувачення проти так званих численних побратимів, яких він всіх без винятку дозволив влаштувати в парламент. Петро Порошенко отримав 11-й номер, Микола Мартиненко - 8-й, Олександр Третьяков - 22-й, Давид Жванія - 25-й, Роман Зварич - 18-й, Євген Червоненко - 30-й. Більше того, невдовзі Президент призначив пана Червоненка губернатором Запоріжжя. Чи означає це, що ні Ющенко, ні його команда не вірять жодним звинуваченням проти цих людей, або вони просто керуються принципом, що друзів "не здають"? Хоча, можливо, причина ховається у сфері фінансів.
     
    Друге місце в списку було зарезервоване для прем'єра Юрія Єханурова, третє - для київського мера Олександра Омельченка (від чого той пізніше відмовився, заявивши, що піде в мери). Дехто з політологів вже встиг зауважити, що внесення Омельченка до списку НСНУ є спробою вибити ґрунт з-під ніг БЮТ, який у столиці користується величезною популярністю і має всі шанси перемогти на виборах до Київміськради.
     
    Не забув Ющенко і Лілію Григорович, яка, протестуючи 2001 року проти його звільнення з посади голови уряду, спробувала вдатися до акту самоспалення.
     
    Додає інтриги присутність у списку брата Президента Петра Ющенка та племінника Ярослава. Є також з десяток кумів Віктора Андрійовича, починаючи з екс-міністра культури Оксани Білозір і закінчуючи непотоплюваним Петром Порошенком. Знайшлось місце й для кількох радників глави держави, а ще для легендарної Віри Ульянченко, яку називають найвпливовішою на Президента особою.
     
    Все це нагадує ретельне приготування до гігантського родинного свята, на яке запрошуються гості виключно за принципом дружби з господарем та відданості сімейним інтересам.
     
    Утім, після кількаденного обговорення передвиборчих списків НС "Наша Україна" Президент особисто заявив, що його ім'я не прикрашатиме список. Отже, тепер його соратникам доведеться або міняти назву блоку, або до прізвища Ющенка додати ще й ім'я Петро чи Ярослав - відповідно брата й племінника.
     
    Свобода
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.