• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Плачков та Беніта Ферреро-Вальднер обговорили стан двостороннього співробітництва у галузі енергетики між Україною та ЄС

    Опубликовано: 2006-03-03 15:03:00

    Учора Міністр палива та енергетики України Іван Плачков провів зустріч з членом ЄС з питань зовнішніх зв’язків і європейської політики сусідства Бенітою Ферреро-Вальднер.

    На початку зустрічі Міністр І. Плачков висловив вдячність представникам Єврокомісії за високий рівень співробітництва, який демонструє сьогодні європейська спільнота щодо України. „Я впевнений, - підкреслив Міністр, - що українські енергетики сьогодні знаходяться в авангарді вашої роботи!”.

    Важливим кроком на шляху до поглиблення співробітництва між Україною та Євросоюзом у галузі енергетики І. Плачков назвав підписання на самміті Україна –ЄС у грудні минулого року Меморандуму про співробітництво України та Євросоюзу в галузі енергетики. Керівник поінформував іноземних гостей про презентацію електроенергетичного сектора України в Європейській комісій, яка відбулася 27-28 лютого в Брюсселі. Він вкотре підтвердив про наміри та окреслив перспективи інтеграції електроенергетичного сектора України до електричних мереж і ринків об‘єднаної Європи. Говорячи про довготривалість процесів інтеграції енергетичних ринків Португалії, Іспанії, Румунії, Болгарії, Міністр зауважив, що Україна визначила для себе термін закінчення цієї роботи у три найближчих роки.

    Делегацію Євросоюзу також поінформували про подальші перспективи розвитку паливно-енергетичного комплексу України. Зокрема, керівник галузі зупинився на основних пріоритетах розвитку ПЕК відповідно до розробленої Енергетичної стратегії України на період до 2030 року. Це, зокрема, посилення транзитної функції держави у найближчі роки; інтеграція електроенергетичного сектора України до енергетичного ринку Європи; збільшення виробництва електроенергії на АЕС за рахунок власного ресурсу урану; забезпечення розвитку нафтової та газової системи; добудова нафтогону Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ; забезпечення енергоефективності галузями економіки; безпека на атомних електростанціях тощо.

    І. Плачков та Б. Ферреро-Вальднер також обмінялися думками у питанні співробітництва України та Росії у газовій галузі. Українська сторона повідомила про рекордний обсяг газу в 122 млрд. куб .м., який у цьому році буде протранспортовано до країн Європи.

    Зі свого боку член ЄК Беніта Ферреро-Вальднер визнала, що на сьогоднішній день енергетична галузь є важливою складовою у зовнішніх відносинах. „Справді, ця галузь сьогодні знаходиться в авангарді міждержавних відносин”, - підтвердила вона. За її словами, наразі Еврокомісія працює над розробкою „зеленої книги” в енергетиці. Україна як одна із важливих транзитних країн світу займає в ній особливе місце.

    Поряд з тим Єврокомісар привітала факт підписання газової угоди між Україною та Росією. „Ми знаємо, що це було не просто”, - заявила вона. Однак, за її словами, ті складнощі, які спостерігались у відносинах України та Росії у „газовому питанні”, дали „поштовх до пробудження всієї Європи”. Іноземна гостя запропонувала українській стороні допомогу з експертної оцінки щодо формул, які використовуються в газових угодах країнами ЄС.

    За підсумками зустрічі обидві сторони домовилися про приїзд найближчим часом до України експертної місії ЄС з „газового” питання. Також досягнуто домовленості щодо активізації третьої фази проекту Тасіс-Іногейт з реформування газотранспортної системи України.

    Інф. Сектор взаємодії із засобами масової інформації  МПЕУ  

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.