• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Радіозвернення Віктора Ющенка

    Опубликовано: 2005-12-12 09:00:00

    Дорогі співвітчизники!

    Цього тижня відбулися дві важливі події для наших військових, для всієї української громади, для мене особисто – і як капітана запасу, і як Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України.

    Перша подія – святкування 14-ї річниці з дня створення Української армії. Цей день, 6 грудня, я провів у Білоцерківській бригаді Сухопутних військ.

    Це одне з кращих наших з’єднань, що входить до складу Об’єднаних сил швидкого реагування. Спілкування з солдатами і офіцерами підтвердило, що з кожним днем наша армія зміцнюється. Піднімається її бойовий дух і рівень підготовки.

    Друга подія відбулася 9 грудня. На засіданні Ради національної безпеки і оборони України було прийнято стратегічно важливі рішення, які визначать майбутнє нашої армії на наступні шість років.

    Це – Державна програма розвитку Збройних Сил і проект Закону про граничну чисельність Збройних Сил. Обидва документи – на період до 2011 року. Відтепер військове будівництво в Україні має чітко визначену стратегічну перспективу.

    Рік, що минає, не був простим для армії. Але мені як Головнокомандувачу Збройних Сил є про що звітувати перед вами.

    Рік тому я обіцяв громаді, що термін строкової служби в армії буде скорочено до 12 місяців. І це зроблено. В листопаді додому повернувся останній солдат, призваний до лав Збройних Сил минулої осені.

    Я обіцяв вивести українських миротворців з Іраку. На сьогодні 800 наших солдат уже повернулися в Україну. Решту – а це ще 800 вояків – ми зустрінемо на Батьківщині в період з 20 по 30 грудня. Новий рік вони відсвяткують у родинному колі.

    Ми виводимо контингент з Іраку і робимо це планово і відповідально. 1600 українських миротворців підготували 2700 іракських військових – це повноцінна бригада в складі трьох батальйонів.

    Хочу наголосити – лише український контингент зміг з нуля підготувати для збройних сил Іраку цілу бригаду. Цій бригаді вже передано зону відповідальності, яку раніше охороняли українські миротворці.

    Рік тому я говорив, що міністром оборони в Україні буде не генерал, а цивільна особа. І це виконано. Отже, європейська практика стала в Україні нормою.

    Нова влада приділяє особливу увагу соціальному захисту людей у погонах. Наведу лише кілька прикладів.

    Вже в лютому було втричі збільшено грошове забезпечення солдат строкової служби, курсантів і ліцеїстів. З квітня 2005 року усі офіцери Збройних Сил отримують надбавки за особливі умови служби. Так само, як і пристойну вихідну допомогу при звільненні у запас.

    На сьогодні на 50% ліквідовано різницю в пенсіях для військових, що звільнилися з армії в різні роки. З 1 січня 2006 року диспропорції у військових пенсіях будуть вирівняні на 100%. Відповідні видатки передбачені в проекті бюджету на наступний рік . Несправедливість, що існувала багато років, буде подолана остаточно.

    Я обіцяв суспільству перехід на професійну контрактну армію в 2010 році. І на цьому напрямі розгорнута серйозна робота.

    Рішенням Президента визначено три експериментальні бригади, які першими до кінця наступного року будуть на 100% укомплектовані контрактниками.

    У Сухопутних військах – це Новоград-Волинський, у Повітряних силах – Старокостянтинів, у Військово-морських силах – Сімферополь. Плюс великий десантний корабель «Ольшанський». Саме в ці з’єднання пріоритетно спрямовуються ресурси. Саме тут через два тижні буде завершено будівництво службового житла для контрактників – якісно нового типу. Досвід цих бригад буде поширено на всі Збройні Сили.

    Нам сьогодні потрібні контрактники не в штабах і на складах, а в першу чергу – на бойових машинах.

    Перед міністром оборони я поставив головне завдання – підняти рівень бойової підготовки в армії, зробити військову службу справді цікавою.

    Всі авіаційні бригади сьогодні літають. Навчальну практику, на відміну від попередніх років, мають і інші роди військ.

    Міністерство оборони і Генеральний штаб сьогодні кардинально змінюють принципи планування бойової підготовки. 2005-й рік – останній, коли командно-штабні навчання проводилися за надуманими сценаріями.

    З наступного року всі військові частини будуть готуватися до виконання зрозумілих і реалістичних завдань. Цей підхід позитивно сприймається військовими.

    При цьому я вимагаю від керівництва армії високої відповідальності щодо підготовки солдатів. Офіцери відповідають за життя кожного солдата. Хлопці не повинні гинути на навчаннях.

    Рівень боєздатності української армії й підготовки військових має відповідати європейським стандартам.

    Завдяки співпраці з НАТО в рамках програми «Партнерство заради миру» українські військові успішно співпрацюють з арміями країн-партнерів. Досвід участі в миротворчих операціях отримали понад 28 тисяч наших солдат.

    Україну шанують на міжнародній арені за її внесок у зміцнення миру і безпеки. Ми можемо по праву гордитися своїми солдатами, які і сьогодні виконують важливі миротворчі завдання в Косово, Ліберії, Лівані.

    І все ж основна робота по зміцненню української армії ще попереду. Ми дуже відстали в технологічному оновленні систем озброєнь. Сучасні операції виграють інтелектуали, оснащені новітніми системами зв’язку, управління військами і вогнем, могутньою високоточною зброєю. Розробку таких систем має забезпечити вітчизняний оборонно-промисловий комплекс у тісній кооперації з іншими державами.

    Минулого тижня я підписав Указ про створення Державної комісії з реформування Збройних Сил, інших військових формувань і оборонно-промислового комплексу України.

    Цей міжвідомчий орган має чітко визначити напрями і пріоритети реформування усього сектору безпеки, підготувати проекти відповідних державних рішень.

    Впевнений, що 2006-й рік стане роком справжнього прориву в розвитку Збройних Сил. Військовий бюджет наступного року зросте на 51%. Такого бюджету – 8,9 мільярдів гривень – українська армія не мала ніколи.

    Я вдячний Парламенту за законодавчу підтримку курсу на зміцнення української армії. Важливо, що питаннями військового будівництва опікуються усі фракції Верховної Ради.

    Вперше за 14 років держава повертається обличчям до своєї армії! Бо армія нам потрібна не для парадів і показових навчань. Кожний громадянин має бути впевнений, що українські військові забезпечені належними ресурсами, вони мають високий професійний рівень і надійно захищають свій народ – у мирний час і на випадок загрози.

    Українська армія має давні традиції. Мужність і організованість запорізького війська оспівана в піснях, історії українського козацтва присвячено сотні книжок. Наші діди і прадіди вважали за честь прислужитися Україні, вони цінували справжню чоловічу дружбу, зналися у зброї. Але твердо усвідомлювали, що у найзапекліших баталіях перемагає не зброя, а розум.

    Я бажаю всім українським солдатам – від рядового до генерала – бути гідними свого народу, служити йому чесно і достойно. Я сам був солдатом – служив прикордонником на кордоні поблизу Ленінакана. І сьогодні найбільшою честю для мене є служіння Україні.

    Прес-служба Президента України

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.