• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ющенко: "2006-й рік стане роком справжнього прориву в розвитку ЗСУ"

    Опубликовано: 2005-12-12 12:45:00
    10 грудня Президент України Віктор Ющенко виступив з традиційним радіозверненням до Українського народу. Цього разу промову Глави держави було присвячено Збройним Силам України, які 6 грудня відзначили 14-у річницю з дня створення.
     
    Зокрема, Президент України у своєму радіозверненні акцентував увагу на стратегічно важливих рішеннях, які були прийняті 9 грудня на засіданні Ради національної безпеки і оборони України і визначатимуть майбутнє української армії на наступні шість років.
     
    - Це – Державна програма розвитку Збройних Сил і проект Закону про граничну чисельність Збройних Сил. Обидва документи – на період до 2011 року. Відтепер військове будівництво в Україні має чітко визначену стратегічну перспективу, - наголосив у своєму зверненні Віктор Ющенко.
     
    Глава держави також зазначив, що рік, що минає, був не простим для армії.
     
    - Але мені як Головнокомандувачу Збройних Сил є про що звітувати перед вами, - наголосив Віктор Ющенко.
     
    Так, як і було обіцяно, термін строкової служби скорочено до 12 місяців. В листопаді додому повернувся останній солдат, призваний до лав Збройних Сил минулої осені.
     
    - Я обіцяв вивести українських миротворців з Іраку. На сьогодні 800 наших солдат вже повернулися в Україну. Решту – а це ще 800 вояків – ми зустрінемо на Батьківщині в період з 20 по 30 грудня. Новий рік вони відсвяткують у родинному колі, - повідомив Віктор Ющенко.
     
    Він також наголосив, що виведення українського миротворчого контингенту з Іраку здійснюється планово і відповідально. Українські миротворці підготували 2700 іракських військових – це повноцінна бригада в складі трьох батальйонів.
     
    - Лише український контингент зміг з нуля підготувати для збройних сил Іраку цілу бригаду. Цій бригаді вже передано зону відповідальності, яку раніше охороняли українські миротворці, - підкреслив Президент України.
     
    Говорячи про соціальний захист військовослужбовців та членів їхніх сімей, Віктор Ющенко зазначив, що нова влада приділяє особливу увагу цьому питанню. Вже у лютому було втричі збільшено грошове забезпечення солдат строкової служби, курсантів і ліцеїстів. З квітня 2005 року усі офіцери Збройних Сил отримують надбавки за особливі умови служби. Так само, як і пристойну вихідну допомогу при звільненні у запас.
     
    - На сьогодні на 50% ліквідовано різницю в пенсіях для військових, що звільнилися з армії в різні роки. А з 1 січня 2006 року диспропорції у військових пенсіях будуть вирівняні на 100%. Відповідні видатки передбачені в проекті бюджету на наступний рік. Несправедливість, що існувала багато років, буде подолана остаточно, - повідомив Президент України.
     
    Не оминув своєю увагою Віктор Ющенко й питання переходу Збройних Сил України на професійну контрактну основу в 2010 році.
     
    - На цьому напрямі розгорнута серйозна робота. Визначено три експериментальні бригади, які першими до кінця наступного року будуть на 100% укомплектовані контрактниками. В ці з’єднання пріоритетно спрямовуються ресурси. Саме тут через два тижні буде завершено будівництво службового житла для контрактників – якісно нового типу. Досвід цих бригад буде поширено на всі Збройні Сили, - зазначив Глава держави і додав. - Нам сьогодні потрібні контрактники не в штабах і на складах, а в першу чергу – на бойових машинах.
     
    Також Президент України торкнувся питань бойової підготовки у Збройних Силах, підняття її рівня, що невід’ємно зробить військову службу справді цікавою.
     
    - Всі авіаційні бригади сьогодні літають. Навчальну практику, на відміну від попередніх років, мають й інші роди військ. Міністерство оборони і Генеральний штаб сьогодні кардинально змінюють принципи планування бойової підготовки. 2005-й рік – останній, коли командно-штабні навчання проводилися за надуманими сценаріями, - підкреслив Віктор Ющенко.
     
    Він також зазначив, що з наступного року всі військові частини будуть готуватися до виконання зрозумілих і реалістичних завдань та висловив вимоги до керівництва армії щодо високої відповідальності у підготовці солдатів, збереження їхнього життя і здоров’я. Віктор Ющенко також наголосив, що рівень боєздатності української армії й підготовки військових має відповідати європейським стандартам. Завдяки співпраці з НАТО в рамках програми “Партнерство заради миру” українські військові успішно співпрацюють з арміями країн-партнерів.
     
    - Україну шанують на міжнародній арені за її внесок у зміцнення миру і безпеки. Досвід участі в миротворчих операціях отримали понад 28 тисяч наших солдат. Ми можемо по праву гордитися своїми солдатами, які і сьогодні виконують важливі миротворчі завдання в Косовому, Ліберії, Лівані, - наголосив Глава держави.
     
    У той же час Президент України підкреслив, що основна робота по зміцненню української армії ще попереду.
     
    - Ми дуже відстали в технологічному оновленні систем озброєнь. Сучасні операції виграють інтелектуали, оснащені новітніми системами зв’язку, управління військами і вогнем, могутньою високоточною зброєю. Розробку таких систем має забезпечити вітчизняний оборонно-промисловий комплекс у тісній кооперації з іншими державами, - зазначив Віктор Ющенко.
     
    Глава держави також повідомив, що підписав Указ про створення Державної комісії з реформування Збройних Сил, інших військових формувань і оборонно-промислового комплексу України. Цей міжвідомчий орган має чітко визначити напрями і пріоритети реформування всього сектору безпеки, підготувати проекти відповідних державних рішень.
     
    - Упевнений, що 2006-й рік стане роком справжнього прориву в розвитку Збройних Сил. Військовий бюджет наступного року зросте на 51%. Такого бюджету – 8,9 мільярдів гривень – українська армія не мала ніколи, - наголосив Президент України. Віктор Ющенко висловив слова вдячності Парламенту України за законодавчу підтримку курсу на зміцнення української армії.
     
    - Вперше за 14 років держава повертається обличчям до своєї армії! Бо армія нам потрібна не для парадів і показових навчань. Кожний громадянин має бути впевнений, що українські військові забезпечені належними ресурсами, вони мають високий професійний рівень і надійно захищають свій народ – у мирний час і на випадок загрози, - наголосив Президент України.
     
    Віктор Ющенко побажав всім українським солдатам – від рядового до генерала – бути гідними свого народу, служити йому чесно і достойно.
     

    Прес-служба МО

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.