• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Проблеми демократії в Непалі

    Опубликовано: 2006-02-02 10:12:00

    Рівно рік тому в гірській країні Непал, що в Гімалаях, де близько десятиріччя тягнеться кривавий конфлікт з комуністичними повстанцями, король Ґянендра запровадив пряме правління.

    Він перебрав на себе всю владу і звільнив з посад усіх політиків. За його словами, такі повноваження були необхідні для придушення повстанців-маоїстів, а політиків він звільнив. бо вони, буцімто, були корумповані.

    Король твердить, що прагне відновити демократію і планує наступного тижня провести суперечливі вибори. Проте, його опоненти називають короля автократом, а вибори пропагандою.

    Головними проблемами для Непалу сьогодні залишаються мир і демократія.

    Король Непалу Ґянендра рівно рік тому оголосив, що повністю перебирає в країні владу. Останній обраний непальський уряд він розпустив ще 2002-го року. А рік тому король сам очолив кабінет і перебрав виконавчу владу, заявивши, що йому потрібно 3 роки, щоб покласти край повстанню маоїстів і відновити повну демократію.

    І ось тепер - рівно через рік після запровадження прямого правління - король Ґянендра в телезверненні до народу заявив, що повстання в Непалі поступово опиняється під контролем. І заявив про відновлення демократії:

    “Країна поступово повертається під контроль після спроб рік тому провалити державу. Тероризм зведено до розрізненої злочинності. Вже почався процес відновлення конституційної монархії та багатопартійної демократії шляхом обрання розпущених демократичних органів - не лише на місцевому, а й на національному рівні.”

    Однак, за рік прямого королівського правління в Непалі рівень насильства зріс, громадянські свободи зазнали утисків, а ізоляція монарха - як всередині країни так і на міжнародному рівні зросла.

    Це - один з регулярних протестів проти монарха та його прямого правління, які часто організовували партії, членів яких було звільнено з посад і які були обурені діями короля.

    Правозахисники критикують монарха

    Правозахисники твердять, що як уряд, так і маоїсти вдаються до жорсткого насильства.

    Субодх Пякурель, який очолює правозахисну організацію, каже, що дії уряду особливо жорсткі за останні місяці:

    “У багатьох випадках людей вбивали, катували і ґвалтували у військових бараках. І в таких випадках, попри те, що ми вимагали цивільного розслідування, ці справи розглядав військовий суд.”

    Такі дії уряду часто спрямовувалися проти людей, яких на основі хистких доказів звинувачували у причетності до маоїстів, або тих, хто їх підтримує. Попри те, що прихильники Короля кажуть, що принаймні в деяких частинах країни покращилася безпека, рівень насильства загалом погіршився, окрім тих 4 місяців, коли маоїсти проголосили перемир'я, яке відмовився підтримати уряд.

    Родерік Чалмерс з групи Міжнародна криза:

    “Маоїсти, як виглядає, не стали слабшими. Вони, як виглядає, створили нову стратегію нападу, спрямовану проти перепускних пунктів безпеки, військових баз, урядових будівель і, як виглядає, зберегли здатність діяти навіть в містах.”

    Водночас багато пересічних непальців залишаються поміркованими прихильниками монархії. Ось деякі думки мешканців містечка на сході країни:

    "Нам потрібна монархія. Всі були задоволені, коли король перебрав пряме правління, особливо, якщо подивитися на те, як поводилися політики. Але в короля - непрофесійні радники і він схиляється до авторитаризму замість демократії."

    "Король гарний. Але нам треба новий прем’єр-міністр, нам потрібні вибори. Керувати повинні партії."

    Але в Непалі переважає відчуття, що дії короля ізолювали монархію. Коли маоїсти закликали до одностороннього перемир’я, яке тривало 4 місяці, уряд не відповів і дивився здалеку як партії та маоїсти підписували політичну угоду в Індії.

    Суперечливі вибори

    Король наполягає на проведенні суперечливих місцевих виборів наступного тижня, але кандидатів на вибори виявилося нелегко знайти.

    Опозиція збирається бойкотувати вибори і президент Федерації неурядових організацій Непалу Арджун Каркі каже, що вибори не означають повернення до демократії:

    “Вибори - це наразі просто фальшива пропаганда і вони не принесуть Непалу миру, замирення чи демократії. Політики вирішили навіть не висувати своїх кандидатур, тому це не допоможе нам відновити демократію і про це наразі не йдеться.”

    Більшість оглядачів в Непалі погоджуються, що миру в країні можна радше досягти шляхом переговорів, ніж за допомогою військових дій, а згодом, можливо, і соціальних змін - у цій одній з найбідніших країн світу з 26-мільйонним населенням.

    Але король своїми діями за минулий рік, як виглядає, веде війну на два фронти - проти комуністичних повстанців та політичної опозиції.

    "BBCUkrainiane.com"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.