• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Олексій Плотніков: Путін сказав правду

    Опубликовано: 2006-02-02 11:00:00

    Вже документи для спільного підприємства узгоджені, Антимонопольний комітет дозволив його створити. На вашу думку, на якій ціні зійдуться?

    Важко сказати, на якій ціні зійдуться, але те, що там не буде вже 95, на це наголошували російські джерела, і про це вже казали і українські джерела. Тобто, первинна ціна, яка закладалася в угоді з «Нафтогаз України» і «Газпромом», за якою «Росукроенерго» буде постачати при ціні 95 на кордоні з Україною, це ціна, ну, в кращому випадку, проіснує до літа, протягом першого півріччя цього року. Потім ціна буде вища, а як само буде вища, поки що невідомо.

    Можна було б взагалі обійтися без спільного підприємства? Азаров сказав, що можна було б це просто зробити на рівні урядів

    Взагалі ідеальний варіант - це стосунки «Нафтогазу України» і «Газпрому». Ну, якщо виявилося, що треба ще «Росукренерго», який буде змішувати гази російський і азійський, можливо, це і виправдовувало, навіщо потрібен цей посередник. Але коли ще створюється один посередник, коли цей посередник працює з іншим посередником, з яким, в свою чергу, працює «Газпром» - не зрозуміло взагалі мотиви створення. Можливо, тут якісь інтереси когось. Можливо тут якісь інші причини. Але з точки зору нормальних бізнесових відносин, це не є коректним, це не є нормальним.

    В Антимонопольному комітеті пан Костусєв не відповів, хто саме стоїть за «Росукренерго». Ваші коментарі?

    Це не є принципово, хто стоїть за «Росукренерго». Якби наприклад ця структура гарантувала Україні 95 доларів ціну, і ця ціна була б гарантована на 5 років, то нас не хвилює, хто нам продає по такій ціні. Якщо врахувати, що первинна ціна «Газпрому» була 230. Але всі знають, яка саме була угода між «Нафтогазом» та «Газпромом», яка вона була некоректна, яка вона була слабо юридична. Якщо нема гарантії, що буде ціна 95, якщо не зрозуміло, навіщо створено СП в Україні з одним посередником для того, щоб з посередником із одного ще посередника створили. Тобто, з цієї точки зору безперечно це не є нормальним те, що відбувається у газових стосунках України і Російської Федерації.

    У нас у сьомій годині був гість Володимир Стретович, і він говорив, що це має значення, хто за ними стоїть. Тому що, на його думку, «Росукренерго» вже не довго буде жити, тому що цією організацією цікавляться такі міжнародні організації, як ФАТФ і так далі. Тому що за ними там є якісь проблеми. Чи варто нам взагалі було зв’язуватись із цією компанією?

    Якби юридично була прописана угода з російською стороною, тобто, навіть можна було б побудувати цю угоду, навіть у випадку з ліквідацією «Росукренерго», правонаступником є «Газпром», який гарантує постачання газу по 95. Тобто, це можна було б прописати. Чи там засновники «Росукренерго» гарантують, що будуть виконані зобов’язання. Знову ж таки, можна було б зробити. З цієї точки зору це дійсно можна було. Ну, зараз ми розкручуємо те, що, по-перше, буде ціна 95 протягом всього терміну, а по-друге, що дійсно існує загроза ліквідації «Росукренерго». І те, що, наприклад, після цього постачання буде здійснювати напряму «Газпром», який не буде змішувати російський газ з азійським. І ціна там буде 230. Це буде якнайнижча ще базова ціна для постачання в Україну.

    Може політичний фактор вплинути на те, аби знову переглядати ці угоди? Я маю на увазі вибори, новий уряд? Нова більшість і так далі повернуться знову до цієї теми?

    До цієї теми можна повернутися, але не можна зробити ціну нижчу вже 95. Це буде ціна мінімальна. Працювати з новою ціною, працювати з тим, чи можна, наприклад, там відстрочування підвищення тієї ціни. Чи можна погодитися, що ця ціна може існувати довше. Чи не будуть підвищувати ціну на азійський газ. В принципі, багато буде чинників, які будуть використовуватись, які будуть дійсно впливати після виборів, але, в принципі, я не бачу, що є реальним, наприклад, знизити ціну з 95 на нижчу.

    В разі перемоги якоїсь певної політичної сили, росіяни можуть піти на зміну рішення, на поступки і так далі?

    Я не думаю, що росіяни підуть на те, щоб ціна була нижча. Тобто, з точки зору динаміки цін, це було б можливо. Але нижче 95...

    Деякі політики, які їздили до Москви, кажуть, якби вони ще раз туди поїхали, то взагалі нам би його безкоштовно давали

    Це некоректно. Але скажемо так, якби політика української влади протягом року не була такою агресивною до РФ, то це питання не ставилося б. Росія не займалася б переглядом цін. Ну, це знову ж таки: якби було, щоб можна було б зробити... Це вже не є конструктивно. Це вже трапилось. Хоча, якщо аналізувати 2005 рік, можна було б поводитись до Російської Федерації і більш м’яко, і не робити все можливе, аби подивитись, як Кремль буде реагувати на жорсткі політичні заяви України.

    Вони із носа виковирюють? Правильна формула для України?

    Я не знаю, звідки виковирюють, але все ж таки це не є ринковою ціною дійсно. Якщо порівнювати з газом, який іде з Північного моря там у Норвегії чи Великобританії. Дійсно, там ціна вища, там десь 250. З цієї точки зору Росія може таке казати. Тому що ціна все ж таки була спеціально для України. І коли протягом минулого року почалися такі жорсткі заяви збоку української влади на адресу РФ, Росія могла так відреагувати, тому що все ж таки пан Путін сказав правду. Це була така прихована дотація. Ціна була не ринковою. Не така, яка існує в Європі.

    Цей борг повернуть потім?

    Я не думаю, що його повернуть, це вже інші речі. Але з точки зору того, що Росія так зробила, вона може так робити, що це не є ціна світового рину.

    Можна домовитися з Туркменістаном?

    Можна домовитися з Туркменістаном, але я не впевнений, що Туркменістан буде робити такі низькі ціни, які були з Росією в 2004 та попередніх роках. Все ж таки у Туркменістану є своє бачення і про прибуток, і є певна залежність і від РФ політична. Там з цієї точки зору є певні консультації з Росією по ціноутворенню, яке буде йти на Україну.

    Можна брати Україні газ в Ірані?

    Гіпотетично його можна брати де завгодно. Можна танкерами возити з Африки, чи таке інше. Але як це буде технічно, як це буде рентабельно, яка буде ціна, якщо з Ірану приганяти цей газ до України? Чи набагато ціна буде нижче тих 230, які пропонує «Газпром»? З цієї точки зору гіпотетично ми можемо брати де завгодно. Яка буде ціна, це питання інше. Це не буде конкретна ціна, і чи не легше буде вже, на жаль, купувати наддорогий газ для теперішніх часів, але з РФ.

    "НТН"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.