• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На килим!

    Опубликовано: 2006-02-02 12:01:00

    Європарламент вимагає від українських політиків чіткої позиції. Минулі два дні в Європарламенті були «українськими». Позавчора перед європейськими парламентаріями виступив міністр закордонних справ України Борис Тарасюк, а вчора - екс- прем'єрка та лідерка блоку БЮТ Юлія Тимошенко. Її, як і лідера Партії регіонів Віктора Януковича, запросили до Брюсселя, щоб почути чесну і відповідальну розповідь про зовнішньополітичні пріоритети цих двох сил, яким пророкують високі результати на березневих парламентських виборах.

    Виступаючи на засіданні комітету із міжнародних відносин, міністр Тарасюк запевнив присутніх, що нова українська влада прагне зробити все можливе, щоб вибори були демократичними, справедливими та прозорими. Як передає Інтерфакс-Україна, він навіть спрогнозував, що наступний склад Верховної Ради буде «більш проєвропейським, ніж нинішній». Міністр висловив вдячність депутатам Європарламенту за підтримку євроінтеграційних прагнень України.

    Під час зустрічей Тарасюка з представниками Європарламенту та Єврокомісії сторони високо оцінили результати співпраці між Україною та ЄС минулого року, зокрема, реалізацію Плану дій, надання нашій державі статусу країни з ринковою економікою, початок переговорів про спрощення візового режиму, а також вивчення перспектив створення зони вільної торгівлі.

    Як відомо, Європейський парламент завжди позитивніше ставився до євроінтеграційних прагнень України, ніж інші структури ЄС: депутати, в тому числі й європейські, ліберальніші за чиновників. Сьогодні критики, як в Україні, так і за кордоном, часто кажуть про невикористані зовнішньополітичні шанси першого року президентства Віктора Ющенка.

    А як оцінюють його результати європейські парламентарії? Відповідаючи на запитання «Дня», ініціатор запрошення Юлії Тимошенко та Віктора Януковича до Брюсселя, голова делегації Європарламенту зі зв'язків з Україною, колишній секретар Ради національної безпеки Польщі Марек Сивець заявив, що йому «не подобається спрощений погляд: називати цей рік роком успіхів чи роком колапсу». «З нових якостей української політики я б відзначив такі. По-перше, ми відчуваємо справжню демократизацію ситуації в Україні, спостерігаючи за мас-медіа, за температурою політичного життя. Впродовж цього року політичне життя вирувало в парламенті, в публічних дебатах, але не на вулиці, - зазначив Сивець. - По-друге, надзвичайно чіткими є проєвропейські устремління Президента Ющенка та уряду, який він підтримав.

    З європейської точки зору, ми маємо надійного партнера. Звичайно, деякі аспекти не просуваються так швидко, як нам хотілося б, але, безумовно, вони просуваються в хорошому напрямі. По- третє, під час президентських виборів відбувся історичний вибір: український народ вирішив, у якому напрямі він хоче рухатися. Те, що потрібно зараз, особливо в контексті змін до вашої Конституції, - це підтвердження того, що сталося рік тому. Запитання, яке ми надзвичайно відкрито поставили перед нашими українськими партнерами, зокрема перед паном Тарасюком: «Які сили в Україні підтримують європейську інтеграцію, хто сумнівається, а хто проти?».

    За словами Марека Сивця, він не вірить у те, що «якась одна українська партія зможе сформувати уряд». «Кожні вибори є непередбачуваними. Спостерігаючи за українською політичною ареною й порівнюючи її з польською, я можу сказати, що ви стоїте на початку розбудови остаточної політичної структури суспільства. Жодна з партій не є достатньо сильною, щоб самостійно сформувати уряд.

    Ось чому так важливо перед виборами знати, хто є хто і хто з ким може сформувати коаліцію», - сказав євродепутат. «Я дуже радий, що пані Тимошенко вирішила приїхати до Європейського парламенту і познайомити нас зі своїми поглядами напередодні парламентських виборів. Головним питанням, яке я поставив їй і яке поставлю пану Януковичу, дату виступу якого ми зараз визначаємо, є: «Чи готові ви, як один з українських лідерів, відверто говорити з вашими виборцями, розказати їм, що вони повинні робити і яку ціну їм потрібно буде заплатити за те, щоб стати ближчими до Європейського Союзу? Чи ви готові переконувати їх у тому, що цю ціну варто заплатити?»

    На думку Марека Сивця, в майбутньому на Україну також чекають випробування, пов'язані зі східним сусідом. «Домовленості з Росією щодо газу - це тільки тимчасове розв'язання проблеми. Росія дотримується дуже імперського підходу. Ми, Європейський Союз, підтримуємо суверенітет України.

    Але, звичайно, це тільки частина загальної дискусії про енергетичну незалежність, яка є проблемою практично кожної європейської країни. Угоду про забезпечення України російським газом справді можна критикувати, її справді потрібно перевірити. Напевно, уряд, який парламент через цю угоду відправив у відставку, повинен пояснити як українському суспільству, так і громадськості ЄС, чому саме це рішення є добрим. Досі такого пояснення не було», - зазначив Сивець.

    "День"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.