"Не такі"

20 дек, 10:05

"Не так" - відтепер не просто форма заперечення, але й власна назва. Точніше, назва опозиційного виборчого блоку, сформованого у неділю чотирма політичними силами: Соціал-демократичною партією України (об'єднаною), партією "Жінки за майбутнє", Республіканською партією України та Всеукраїнським об'єднанням "Центр".
 
Об'єднувальний з'їзд відбувся в приміщенні столичного театру Російської драми.
 
Співробітники театру пізніше говорили, що таких овацій ці стіни не чули навіть у часи найвдаліших прем'єр. Аплодувати й справді було чому: не нехтуючи новомодною політичною традицією, спільний старт виборчої кампанії соратники зробили пам'ятним. Задали, як мовиться, тон. Були тут й короткі документальні ролики про кожного з лідерів партій, що об'єдналися, та різні шумові ефекти й навіть дощ з різнокольорових повітряних кульок. Не було лише, мабуть, бенгальських вогнів і димової завіси, з успіхом "випробуваних" на з'їздах Партії регіонів та БЮТ...
 
Як відомо, перетворювати партійні збори на шоу - традиція, яку прийнято вважати американською. Саме її на початку свого виступу розкритикував лідер СДПУ(О) Віктор Медведчук. "Останнім часом нам показують політичні вистави в американському дусі, - зазначив він. - Звісно, через рік після "революції" помаранчевим уже складно забезпечити безкоштовний ентузіазм публіки". "Люди не вірять цій владі й скажуть про це 26 березня. Ця влада все робить не так!" - підтримав В. Медведчука лідер блоку Леонід Кравчук. Винісши такий невтішний вердикт, він підняв голову вгору. Несподівано звiдти опустився величезний транспарант з написом "Опозиційний блок "Не ТАК!". Зал заревів від захоплення. Відразу стало зрозуміло, що саме це словосполучення вибрано в якостi назви виборчого об'єднання - замість анонсованого раніше "блок Леоніда Кравчука".
 
Члени президії один за одним піднялися зі своїх місць і, взявшись за руки, скандували "Не так! Не так!". Особливо активним був Нестор Шуфрич. Для повноти ефекту з висоти гальорки посипалися сотні білих, синіх і червоних повітряних кульок. Саме ці кольори, що нагадують російський триколор, - кольори об'єднаного блоку.
 
Про те, яку назву матиме блок, його лідери натякали ще на початку засідання, до того, як його озвучив Л. Кравчук. "Якісна медицина недоступна простим громадянам через дорожнечу. Хіба має бути так?" - говорила, наприклад, з трибуни Валентина Довженко, на що делегатки від її партії відповідали "Не так!".
 
Те, що в назві блоку присутня негативна частка, що, на думку експертів, заряджає людей на негатив, відлякуючи тим самим виборців, його учасників не бентежить. На прес-конференції за результатами з'їзду Віктор Медведчук запевнив присутніх, що при прийнятті рішення з жодними технологами лідери блоку не радилися. Покладалися, мовляв, на власну інтуїцію та на виклики часу. Хто був автором ідеї, есдеки не сказали. Нестор Шуфрич, щоправда, запевняв, що вперше про можливість назвати виборче об'єднання саме таким незвичним для вуха словосполученням вони задумалися, побачивши аналогічні написи на... огорожах. "Поряд ще писали: "Пробач, Данилич, ми погарячкували" та "Янукович був правий", - доповнив народного депутата інший делегат.
 
У першій п'ятірці списку блоку "Не так!" немає ані співачок, ані спортсменів. Її склали лідери партій-учасниць: перший номер - Леонід Кравчук, другий - лідер партії "Жінки за майбутнє", екс-міністр у справах сім'ї, дітей і молоді Валентина Довженко, третій - Віктор Медведчук, четвертий - заступник голови СДПУ(О) Нестор Шуфрич і п'ятий - лідер Республіканської партії Юрій Бойко.
 
У ході прес-конференції журналістам також повідомили, що керівником виборчої кампанії "не такі" вибрали Віктора Медведчука, а начальником штабу - Юрія Загороднього.
 
Розмірковуючи про ймовірні конфігурації майбутньої парламентсько-урядової коаліції, учасники блоку наполягають на тому, що саме їхня політсила стане основою для її формування. А своїми союзниками в справі створення парламентської більшості бачать... Партію регіонів. З одного боку, в ході свого головного виступу Віктор Володимирович озвучив дещо відверто неприємнi для ПР мессиджі. Так, говорячи про принципи діяльності нового об'єднання, він підкреслив: "Ми не пропонуємо, як деякі політичні фантазери, негайно перейти до федеративного устрою". З другого боку, за словами лідера СДПУ(О), коаліції з помаранчевими їхнього блоку "не буде однозначно".
 
За підсумками голосування 26 березня соратники розраховують отримати від 7% до 10% симпатій виборців. Саме такі цифри озвучили Нестор Шуфрич і Леонід Кравчук. Арифметика проста: вони вважають, що сумарна кількість членів чотирьох партій, що об'єдналися - мільйон людей. "Якщо кожен не лише проголосує сам, але й приведе з собою мінімум одного друга, матимемо хороший результат", - оптимістично резюмує Н. Шуфрич.
 
"Наш виборець є в кожному регіоні країни", - відзначив також Л. Кравчук. "Не такі" не роблять ставку виключно на Південь чи Схід країни, але "на всіх, хто розчарувався в новій владі". "Очевидно, що саме на південному сході таких найбільше, і, хоча конкуренція за їхні симпатії дуже висока, думаю, ми зуміємо себе проявити", - пояснив пізніше в кулуарах один високопоставлений делегат.
 
Додатковий фактор покликаний переконати громадян країни, що говорити "так" треба тим, хто називає себе "Не так", - програма, з якою учасники блоку входять в кампанію. Її статтями передбачене проведення, вслід за конституційною, також судової реформи; створення спеціальних державних фондів для забезпечення проведення глобальних наукових досліджень; категорична відмова від вступу в НАТО і т.д.
 
Головна теза: Україні таки потрібна ще одна революція. Але не чергова кольорова, а "революція здорового глузду". У тому, що "не такі" з поставленими завданнями впораються, Віктор Медведчук упевнений: "Досвід і авторитет - надбання нашого блоку. Ми вміємо й управляти. А це, як показує практика, далеко не завжди одне й те ж". Так це чи не так, вирішить виборець.
 
Ксенія Василенко , Газета "День"

Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/87833.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua