Перехід на зимовий час: Україна переводить годинники на годину назад

26 окт, 11:35

В ніч з 26 на 27 жовтня 2024 року о 4 годині ранку за київським часом в Україні відбудеться перехід на зимовий час. У зв'язку з цим годинники потрібно буде перевести на 1 годину назад, скасовуючи літній час.

Цей перехід регулюється постановою Кабінету Міністрів України №509, прийнятою 13 травня 1996 року. Щорічно в останню неділю березня о 3 годині годинникова стрілка переводиться на 1 годину вперед, а в останню неділю жовтня — о 4 годині на 1 годину назад. Така практика дозволяє Україні адаптуватися до природних умов та географічного положення.

Взимку в Україні діє природний час, який відповідає географічному положенню країни. Літній час, що запроваджується з останньої неділі березня по останню неділю жовтня, має на меті ефективне використання світлової частини доби. Однак питання переведення годинників на зимовий та літній час залишається предметом обговорення в Україні.

У жовтні 2020 року Руслан Стефанчук, тодішній голова Верховної Ради, подав законопроект №4201, який передбачає скасування переведення годинників і встановлення єдиного часу в Україні. У документі пропонується запровадити Всесвітній координований час плюс дві години (UTC+2), що відповідає нинішньому зимовому часу в країні.

Законопроект було ухвалено в першому читанні 3 березня 2021 року. Проте 19 березня Верховна Рада не підтримала його в цілому, отримавши лише 212 голосів. Незважаючи на це, документ був направлений на повторне друге читання, оскільки для ухвалення було необхідно 226 голосів.

Стефанчук наголошував на важливості повторного розгляду законопроекту в період зимового часу, щоб уникнути колізії, пов'язаної з поверненням до зимового часу. На жаль, хоча 16 липня 2024 року Верховна Рада ухвалила законопроект №4201 про скасування переведення часу, він досі не підписаний президентом Зеленським, що залишає питання часу відкритим для подальших обговорень.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/572975.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua