Україна повертає 95 захисників з полону

21 окт, 14:00

В ніч на 19 жовтня відбувся черговий, 58-й за рахунком, обмін військовополоненими між Україною та Росією. Додому повернулися 95 українських захисників, які мужньо боролися на різних фронтах, захищаючи країну від агресії.

Президент України Володимир Зеленський підтвердив успішне завершення операції з повернення військових. Серед визволених є герої, які обороняли Маріуполь і "Азовсталь", а також воїни, які воювали на Донеччині, Луганщині, Харківщині, Київщині, Чернігівщині та Херсонщині. Зеленський висловив подяку команді, що займається пошуком і звільненням полонених, та зазначив, що Україна продовжує робити все можливе, аби повернути всіх, кого утримує Росія.

Серед визволених українських військових 69 — солдати та сержанти, а 26 — офіцери. Більшість з них — співробітники системи Міністерства внутрішніх справ, серед яких сім офіцерів. Цей обмін став черговим кроком на шляху до звільнення всіх захисників, яких утримують ворожі сили.

За інформацією Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, багато з повернених військових мають серйозні проблеми зі здоров'ям через важкі поранення, захворювання та наслідки жорстокого поводження. Багато з них пережили катування, недостатнє харчування та жахливі умови утримання, що призвело до значної втрати ваги.

Особливої уваги заслуговує той факт, що серед звільнених є багато українців, які були "засуджені" судовою системою Росії. Зокрема, 28 військових отримали тривалі терміни ув'язнення, а 20 — довічні вироки за захист рідної землі. Попри ці так звані "вироки", Україна продовжує визволяти своїх захисників і повертає їх додому.

Одним із найяскравіших прикладів цього обміну став боєць полку "Азов" Владислав Андріанов, який перебував у полоні з травня 2022 року. Він пережив теракт в Оленівці та був засуджений окупантами до 25 років колонії. Раніше, у травні 2024 року, з полону повернулася його дівчина — Мар'яна Чечелюк, слідча з Маріуполя.

Загалом, від початку повномасштабної війни з російського полону вдалося звільнити вже 3767 українських громадян. Україна не зупиняється і продовжує боротьбу за кожного свого захисника, роблячи все можливе для їхнього повернення додому.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/572646.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua