Україна втричі збільшила кількість протимінних операторів та машин для розмінування

18 окт, 14:00

В Україні досягнуто значних успіхів у протимінній діяльності, завдяки спільним зусиллям держави та міжнародних партнерів. З 2022 року 35 тисяч квадратних кілометрів українських територій стали безпечними для населення. Про це повідомила перша віцепрем'єр-міністерка та Міністерка економіки України Юлія Свириденко під час відкриття Конференції з питань протимінної діяльності в Україні UMAC 2024, яка розпочалася 17 жовтня у Лозанні, Швейцарія.

За словами Свириденко, на початку 2022 року приблизно 174 тисячі квадратних кілометрів території України були потенційно замінованими. Сьогодні сапери вже обстежили і повернули у безпечне використання 35 тисяч квадратних кілометрів. Це не лише сприяє безпеці українців, але також має важливе значення для глобальної продовольчої безпеки, адже Україна є одним із провідних світових виробників пшениці. Зерно з України імпортують 57 країн.

Ще на початку 2023 року в Україні була відсутня важка техніка для розмінування, а кількість операторів розмінування становила всього шість, при цьому налічувалось лише 1500 саперів. Завдяки зусиллям держави та міжнародних партнерів, на сьогоднішній день ситуація суттєво змінилася. У полях працює 98 машин механічного розмінування, а кількість саперів зросла до понад 4 300. Крім того, 58 операторів вже сертифіковано, а ще 57 перебувають на етапі сертифікації.

Для підтримки фермерів у розмінуванні сільгоспземель український уряд запровадив механізм 100% компенсації послуг з розмінування за рахунок державного бюджету. З метою пришвидшення та здешевлення очищення територій було запущено ринок послуг з гуманітарного розмінування. Наразі оголошено 24 тендери в системі Prozorro, і вже відбулися перші успішні закупівлі, завдяки чому вартість розмінування зменшилась на 18%.

Крім того, продовжується робота над розвитком виробництва обладнання і техніки для розмінування. Свириденко підкреслила, що важливим напрямком для українського уряду є локалізація виробництва техніки для розмінування. Це не лише пришвидшить процес очищення України від мін та вибухонебезпечних предметів, але й стимулюватиме економіку через створення нових робочих місць та додаткові податкові надходження до бюджету.

Таким чином, Україна демонструє рішучість у боротьбі з мінами та вибухонебезпечними предметами, зокрема шляхом впровадження нових технологій та механізмів підтримки. Це свідчить про прагнення держави забезпечити безпеку громадян та сприяти економічному відновленню країни.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/572541.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua