Франція закликає до посилення контролю за експортом російського газу в ЄС

16 окт, 15:00

Франція виступила з закликом посилити моніторинг експорту російського газу до Європейського Союзу, незважаючи на зусилля ЄС запровадити санкції проти Москви та зменшити її економічний вплив. В останні місяці потоки зрідженого природного газу з Росії продовжують зростати, що викликає занепокоєння у французьких чиновників та їхніх європейських партнерів.

Згідно з повідомленням Financial Times, Париж звернувся до компаній, які постачають російський газ, з вимогою більш детально ідентифікувати себе при розвантаженні вантажів у портах ЄС. Це має на меті зупинити збільшення обсягів імпорту російського викопного палива в країни блоку. Разом із Францією, дев'ять інших країн, зокрема Австрія та Чехія, поширили документ, в якому закликали Європейську комісію вжити заходів для підвищення прозорості у цій сфері.

Статистика свідчить, що імпорт газу з Росії в перші шість місяців 2024 року зріс на 11% у річному обчисленні. Це сталося попри зусилля ЄС відмовитися від російських енергетичних ресурсів. Франція та її союзники вказують на те, що деякі імпортери газу забронювали потужності для імпорту російського зрідженого природного газу (ЗПГ) у портах ЄС, але ці постачальники залишаються недостатньо ідентифікованими.

За даними останніх досліджень, на Францію, Іспанію та Бельгію припадало 87% європейського імпорту російського ЗПГ за звітний період. При цьому імпорт до Франції зріс більш ніж удвічі, тоді як в Бельгії спостерігалося зменшення на 16%. Це свідчить про те, що попри загальні зусилля з відмови від російського палива, деякі країни продовжують залежати від його імпорту.

Після прибуття газу в ЄС важко відстежити його кінцевий пункт призначення, оскільки він часто змішується з газом з інших джерел і стає предметом комерційно чутливих контрактів. Бельгія висловила думку, що країна ЄС, яка отримує російський газ через бельгійські порти, повинна підтвердити необхідність цього постачання для свого енергозабезпечення. Бельгія також закликала Єврокомісію координувати зусилля для вирішення цієї проблеми.

Крім того, зусилля зі скорочення потоків російського пального до ЄС ускладнюються позицією Угорщини, яка наполегливо опирається санкціям і прагне зберегти існуючі угоди з російським газовим гігантом "Газпромом". Це демонструє, наскільки складною є ситуація з енергетичною безпекою в Європі, і як важливо знайти збалансовані рішення для всіх учасників ринку.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/572448.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua