Міжнародний валютний фонд прогнозує зростання світового боргу до 100 трильйонів доларів

16 окт, 09:00

Міжнародний валютний фонд (МВФ) оприлюднив прогнози, згідно з якими світовий борг може перевищити 100 трильйонів доларів до кінця 2024 року. При цьому до кінця цього десятиліття він може наблизитися до 100% світового валового внутрішнього продукту (ВВП). Ці дані були озвучені в пресрелізі МВФ, в якому йдеться про подальший розвиток боргової ситуації у світі.

Відзначається, що хоча в двох третинах країн передбачається стабілізація або зниження боргу, його рівень залишиться істотно вищим, ніж до початку пандемії COVID-19. Більш ніж половина світового боргу припадає на країни, в яких борг не стабілізується, що становить близько двох третин світового ВВП. Це свідчить про глобальну кризу заборгованості, яка потребує термінового вирішення.

Прогнози МВФ свідчать про те, що заборгованість продовжить зростати в таких країнах, як США, Великобританія, Бразилія, Франція, Італія та Південноафриканська Республіка. Основними причинами цього зростання є державні витрати, пов’язані з переходом на зелені технології, старінням населення та проблемами безпеки, які в найближчі роки створять додатковий фіскальний тиск на економіку.

Крім того, світовий ризик заборгованості, який оцінює рівень майбутнього боргу в екстремально несприятливих умовах, зросте на 20% ВВП через три роки в порівнянні з базовим сценарієм World Economic Outlook. За прогнозами, цей показник досягне 115% ВВП у 2026 році. Це пов’язано з тим, що високий рівень боргу у поточний момент посилює вплив слабкого економічного зростання, жорсткіших фінансових умов і підвищення процентних ставок на майбутні рівні заборгованості.

Ризики заборгованості значно варіюються в різних країнах. Для розвинених економік цей ризик зменшиться до 134% ВВП у 2026 році, тоді як у країнах, що розвиваються, він зросте до 88% ВВП у тому ж році. Це свідчить про те, що країни, які перебувають на етапі розвитку, мають вищі ризики заборгованості, що може стати на заваді їхньому економічному зростанню.

У зв’язку з цим МВФ рекомендує країнам з розвиненою економікою переглянути пріоритети видатків, впровадити реформи в сфері соціальних виплат, збільшити доходи за рахунок непрямих податків у регіонах з низькими показниками та скасувати неефективні податкові пільги. Це допоможе зміцнити фінансову стабільність і зменшити ризики заборгованості в майбутньому.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/572446.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua