Україна втратила понад 9 ГВт генерації через атаки РФ у 2024 році

04 окт, 14:00

У 2024 році українська енергетична система зазнала серйозних втрат через постійні ракетно-дронові атаки з боку Росії. Зокрема, потужності теплової та гідрогенерації зменшилися на понад 9 ГВт. Про це свідчать дані, оприлюднені аналітичною групою DiXi Group.

Крім того, внаслідок окупації та атак Росії в попередні роки (2022-2023) Україна втратила близько 21 ГВт своїх генеруючих потужностей. Це серйозно ускладнило можливості країни забезпечувати стабільне енергопостачання, особливо в умовах війни.

За словами старшої експертки DiXi Group Оксани Зуєвої, російські атаки спрямовані не лише на генерацію, а й на критичні вузли електромереж, що погіршує здатність України ефективно передавати електроенергію по країні та обмежує можливості її імпорту. Зуєва також попереджає, що РФ, ймовірно, продовжить ці напади, можливо, навіть до початку зимового періоду.

Загалом, з вересня 2022 року по вересень 2024 року, країна-агресор здійснила 25 масованих атак на енергетичну систему України за допомогою ракет і безпілотників. Це призвело до значних руйнувань енергетичної інфраструктури, зокрема в кількох регіонах країни.

Найбільше постраждали такі області як Дніпропетровська, Львівська, Вінницька, Запорізька, Івано-Франківська, Київська та Харківська. У цих регіонах на енергетичні об’єкти було спрямовано 10 і більше атак, що значно ускладнило відновлення та забезпечення електропостачання.

Руйнування, спричинені війною, створюють серйозні виклики для енергетичної системи України, що вимагає як внутрішніх зусиль, так і міжнародної підтримки для відновлення та забезпечення стабільного енергопостачання в умовах війни.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/571936.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua