Законопроєкт про множинне громадянство: нові правила для українців

09 авг, 13:00

Президент Володимир Зеленський 7 серпня подав до Верховної Ради України законопроєкт № 11469, що стосується питання множинного громадянства. Цей документ вже зареєстрований у парламенті, і його основні цілі та завдання окреслено в пояснювальній записці.

Законопроєкт спрямований на оновлення правового регулювання питань громадянства України з огляду на потребу забезпечення національної безпеки та захисту національних інтересів. Однією з його ключових цілей є збереження єдності української спільноти і пом'якшення негативних наслідків демографічної кризи, що сталася внаслідок збройної агресії Росії.

Документ передбачає спрощення процесу набуття громадянства та удосконалення регулювання правового статусу іноземців і осіб без громадянства, які проходять або проходили військову службу в Україні, їхніх подружжів або дітей.

Згідно з законопроєктом, множинне громадянство буде допустимим у кількох випадках:

    Набуття дитиною громадянства України та іншої держави при народженні.
    Набуття дитиною громадянства усиновлювачів-іноземців.
    Набуття громадянином України іншого громадянства через шлюб з іноземцем.
    Автоматичне набуття іншого громадянства громадянином України через законодавство іншої держави без отримання підтверджуючого документа.
    Спрощене набуття громадянства України іноземцями з певних країн.
    Набуття громадянином України громадянства держав, громадяни яких мають право на українське громадянство в спрощеному порядку.

Однак, законопроєкт також визначає обмеження щодо множинного громадянства. Воно не буде допустимим для осіб, які мають громадянство країн, визнаних Верховною Радою України агресорами або окупантами, або держав, що не визнають територіальну цілісність і суверенітет України.

Крім того, проект закону встановлює підстави для втрати українського громадянства, зокрема при добровільному набутті громадянства країни-агресора, такої як Російська Федерація.

Прийняття цього законопроєкту стане важливим кроком у врегулюванні питань громадянства та адаптації українського законодавства до сучасних викликів і потреб.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/569570.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua