НБУ розробив новий алгоритм для забезпечення безперервної роботи банків в особливий період

03 июл, 09:00

Національний банк України представив новий документ, який систематизує всі необхідні регуляції для забезпечення безперебійного функціонування учасників ринку фінансових послуг у разі настання особливого періоду. Про це повідомила пресслужба НБУ.

Цей документ стосується не лише безперервної роботи Національного банку, але й інших банків, небанківських фінансових установ та інших суб'єктів, які надають фінансові послуги, незалежно від того, чи є вони фінансовими установами.

"Як регулятор фінансового ринку, Національний банк визначає особливості функціонування фінансових установ у разі введення воєнного стану чи іншого особливого періоду. Протягом періоду з 2004 по 2024 рік було прийнято понад 200 нормативно-правових та розпорядчих актів", – зазначено в повідомленні Нацбанку.

Наразі Національний банк працює над інтеграцією цих правил у єдину систему, яка охоплює такі аспекти:

1. Режими функціонування учасників ринку фінансових послуг під час особливого періоду, включаючи режим підвищеної готовності, обмежений режим та критичний режим.

2. Процедура прийняття рішень Національним банком щодо переходу фінансової системи в один з визначених режимів та механізм інформування учасників ринку про це.

3. Напрями нормативно-правових актів, які регулюють діяльність суб'єктів ринку фінансових послуг в особливий період, щодо безперервності їхньої діяльності та взаємин з Національним банком.

4. Вимоги до розроблення протоколів Національним банком та суб'єктами ринку фінансових послуг та процедура їх введення в дію.

Цей крок є частиною стратегії Національного банку з підвищення стабільності фінансової системи в умовах потенційних кризових ситуацій. Перед введенням у дію, проєкт документу буде підданий суспільному обговоренню за участю усіх зацікавлених сторін з метою максимального врахування потреб усіх учасників ринку та забезпечення найвищого рівня комфорту та безпеки.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/567969.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua