Росіяни перед втечею викрали з обласної бібліотеки в Херсоні цінні дореволюційні фонди

15 ноя, 12:00

Російські окупанти перед втечею з Херсона викрали з обласної універсальної наукової бібліотеки імені Гончара цінні дореволюційні фонди. Про це повідомляють у Херсонській міській раді з посиланням на директорку бібліотеки Надію Коротун.

"Є і сумна новина. Окупанти вивезли дореволюційні видання, які видавались у Херсонській губернії. Вони безцінні! Це найбільша колекція краєзнавчих фондів! Для науковців та викладачів , студентів і краєзнавців - джерела інформації для досліджень. Знищено інформаційний ресурс для всіх, кого цікавить історія південної частини України. Нам боляче це сприйняти!" - підкреслила вона.

Нагадаємо також, що як стало відомо ще до звільнення міста, окупанти також викрали всі художні цінності, меблі та обладнання з Херсонського обласного музею імені Шовкуненка.

Як вказували у самому музеї, з 31 жовтня по 3 листопада окупаційна "влада" завезла у заклад 30-40 людей, які виносили твори мистецтва й оргтехніку — "все, що бачили".

"Про делікатне ставлення до старовинних раритетів навіть не йдеться — картини не запаковували спеціальним чином для перевезення, а замотували в якесь ганчір’я", - повідомляли в музеї.

Так, 1 листопада було завантажено й вивезено у супроводі озброєних автоматами людей у цивільному три фури та шкільний автобус, 2 листопада — ще дві фури, а 3 листопада забирали залишки автобусом вже без збройної охорони. За даними закладу, вантаж був спрямований до Криму, але не факт, що він був останнім пунктом призначення.

Тимофій Бесп'ятов

Інф. delo.ua


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/537215.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua